Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Perspectiva afacerilor "IT" (Tehnologia Informatiei) in Romania

Perspectiva afacerilor "IT" (Tehnologia Informatiei) in Romania
Romania e pe cale sa devina unul din principalele "rezervoare" de specialisti IT si productie software de pe glob.

Valoarea Scolii romanesti - in special a componentelor teoretice si tehnice - a creat oportunitatea unica ca Roma Romania e pe cale sa devina unul din principalele "rezervoare" de specialisti IT si productie software de pe glob.

Valoarea Scolii romanesti - in special a componentelor teoretice si tehnice - a creat oportunitatea unica ca Romania sa dispuna inca, in ciuda exodului masiv de "creiere", de o proportie dubla de asemenea specialisti fata de SUA (atentie - singura tara care construieste deja pe toate fronturile "Noua Economie" !!!) si de 5 ori mai mare decat Rusia (afirmatia apartine unui englez ce conduce un incubator de afaceri IT la noi).

Data fiind recenta reticenta a americanilor de a mai subcontracta masiv in India (primele experiente nucleare indiene de acum un an-doi au fost facute cu "complicitatea" unor softisti indieni care au "virusat" satelitii americani de supraveghere a desertului respectiv), se pare ca sansa principala de a inlocui India revine fostelor state comuniste intre care Romania detine un loc privilegiat ca resurse umane

Din pacate, rata de "penetrare" a calculatoarelor personale (PC) ramane foarte scazuta in Romania (25 / 1000 locuitori fata de 113 in Ungaria si 138 in Cehia, dupa un studiu recent al Roland Berger & Partners).

Este posibil ca datele amintite sa nu ia in considerare "piata gri" a PC-urilor ieftine asamblate local, insa diferenta ramane majora Penetratrea telefoniei fixe si mobile ne plaseaza de asemenea pe un loc codas chiar pe ansamblul Europei Centrale si de Sud-Est.

Mai grav, cheltuielile cu tehnologia IT ne "arunca" parca in "epoca de piatra" a domeniului (119 USD / loc. in Cehia, 90 in Ungaria, 46 in Polonia, 13 in Bulgaria, 14 in Rusia si doar 7 in Romania !)

Guvernele de pana acum nu au constientizat aceste lucruri si - din acesta cauza - Romania se va alinia doar pe 1 ianuarie 2001 (o data limita-superioara) la tratatele internationale OMC-WTO care prevad coborarea la 0% a taxelor vamale in domeniul tehnologiei informatiilor.

Mai mult, accesul la Internet este prohibitiv in Romania din cauza tarifelor practicate de monopolul RomTelecom ("negociat" in mod stupid cu OTE sa tina pana la 1 ian 2003 - cand de fapt aceasta e iarasi o data limita-superioara, de liberalizare totala a telecomunicatiilor pe plan mondial, la care s-a angajat si Romania in negocierile din cadrul Organizatie Mondiale a Comertului OMC-WTO, dar care data putea fi "adusa" mai devreme, prin decizie unilaterala, oricand).

Cu toate acestea, in ciuda datelor prezentate pana acum si a costurilor enorme, multi romani utilizeaza deja PC-ul si intra pe Internet de la servici (700.000 la jumatatea anului 2000, dupa datele Mercury Marketing & Research Consultants; 1,3 milioane la finalul anului dupa alte statistici si cercetari de piata).

In plus, e posibil ca rata relativ mare de penetrare a telefoanelor mobile si succesul acestora la romani sa substituie partial (prin standardul Wireless Access Protocol - WAP) lipsa aparatelor PC in accesarea Internetului, la fel cum se intampla deja in Japonia in comparatie cu SUA (aici UE e relativ echilibrata).

Foarte recent insa, RomTelecom a anuntat injumatatirea tarifelor locale - numai pt. utilizatorii Internet ! - incepand cu 1 ianuarie 2001. Acest lucru este o uriasa oportunitate pentru ISP (Internet Service Provider-ii) mici sau cei la scara nationala care beneficiaza de o buna implantare locala.

Data fiind diferenta majora dintre numarul romanilor care se pricep sau efectiv au nevoie de un PC / acces la Internet si ratele de penetrare amintite, pe fondul relansarii economice deja vizibile estimez o adevarata explozie a vanzarilor de PC-uri in anul 2001 si pe mai departe, dublata de multiple noi conectari la Internet.

In aceste conditii, e de prevazut ca orice investitie / finantare a unei afaceri de tip Internet sau e-Commerce inteligenta, cu plan de afaceri bine fundamentat - mai ales in privinta veniturilor imediat palpabile, va fi purtata pe un adevarat "val" al integrarii treptate a tarii in "Noua Economie" globala.


La fel se va intampla si cu afacerile IT mai sofisticate, cum sunt cele care au ca obiect asistarea vechilor firme in transformarea lor radicala - prin integrarea acestora cu conceptul de e-Business: informatia, procesarea acesteia si deciziile trebuie sa circule la viteze uluitoare intre membrii firmei prin Intranet, in timp ce firma insasi si fiecare componenta a sa in particular trebuie conectata in reteaua globala Internet pentru a raspunde in timp real tot mai rapidelor schimbari in mediul de afaceri - inclusiv relatiile cu furnizorii, dar mai ales tot mai pretentioaselor nevoi ale clientilor

In concluzie, odata "ingredientele" unui "start-up" de succes asigurate (idee, oameni pregatiti, management corespunzator, know-how propriu, contractat sau primit ca asistenta - in cazul incubatoarelor de afaceri), merita investit repede, pana nu se dezmeticesc potentialii concurenti pe "nisa" vizata de Dv.

Succes temerarilor !

R.L.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1338 ori