Deutsche Telekom se repliaza in Romania, statul roman- un actionar paralizat

Miercuri, 13 Martie 2013, ora 13:37
4136 citiri
Deutsche Telekom se repliaza in Romania, statul roman- un actionar paralizat

Operatorul Deutsche Telekom (DT) vrea sa integreze Romtelecom si Cosmote intr-o singura companie, pentru a-si reduce costurile operationale in Romania.

Statul roman a fost luat iar pe nepregatite. Desi este actionar cu 46% in cadrul Romtelecom, statul nu are nicio strategie si nicio pozitie oficiala.

Saptamana trecuta, Deutsche Telekom si-a exprimat in mod oficial intentia de a integra companiile Romtelecom si Cosmote sub umbrela unei singure entitati.

"Despre acest aspect discutam, desigur, in Romania, cu Guvernul, alaturi de care vom stabili urmatoarele actiuni si vom realiza calendarul lor", a declarat Claudia Nemat, membru in boardul DT, in cadrul unui interviu pentru Ziarul Financiar.

Contactati de Business24, reprezentantii Ministerului Societatii Informationale (MCSI) nu au oferit, pana la data publicarii acestui articol, un raspuns oficial cu privire la pozitia statului roman fata de aceasta integrare.

Deputatul Varujan Pambuccian, membru al Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor din Camera Deputatilor, a declarat pentru Business24 ca integrarea celor doua companii nu va aduce schimbari semnificative pe piata de telecomunicatii din Romania, intrucat cele doua firme au deja oferte comerciale comune.

Deputatul a refuzat sa comenteze motivele pentru care cele doua companii vor fuziona.

Statul roman este actionar minoritar in cadrul companiei Romtelecom, in procent de 45.99%, restul actiunilor (54,01%) fiind detinute de catre grupul grecesc de comunicatii OTE, detinut la randul sau de Deutsche Telekom.

Ce inseamna integrarea si ce pierde statul roman

"Din punct de vedere al pietei nu o sa existe nicio modificare semnificativa, intrucat cei doi operatori actioneaza ca o singura companie", a declarat pentru Business24 omul de afaceri Liviu Nistoran, fostul sef al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

La nivel intern, spune acesta, compania rezultata din integrarea Romtelecom si Cosmote va fi eficientizata, pentru ca se vor comasa anumite departamente dublate.

"Asta vine cu un cost anume si cu disponibilizari", spune Liviu Nistoran.

Romtelecom avea anul trecut peste 7.400 de angajati, iar Cosmote Romania in jur de 1.400 de angajati.

Liviu Nistoran

"Pana acum statul roman nu a agreat integrarea celor doua companii", spune Liviu Nistoran. "Cred ca ar trebui sa agreeze aceasta integrare, dar cu niste conditii. Trebuie prezervat interesul minoritar, dar semnificativ, constituit din actiunile statului roman", a afirmat Liviu Nistoran.

Acesta spune ca lipsa unei reactii a Guvernului fata de acest subiect nu inseamna altceva decat ca nu exista o strategie pe acesata tema.

"Pana acum statul a fost luat tot timpul prin surprindere de miscarile actionarilor Romtelecom si Cosmote", afirma Liviu Nistoran.

Acesta s-a referit la numirea directorului general comun, care genereaza un conflict de interese, pentru ca statul roman este actionar doar in cadrul Romtelecom, nu si in cadrul Cosmote.

"Statul roman ar fi trebui sa impuna niste conditii foarte clare cu privire la aceasta fuziune, care este una de facto si care ar trebui sa fie si de iure. E posibil, ca la un moment dat, din aceasta fuziune sa existe un profit mai mare din Cosmote si mai mic din Romtelecom".

"Daca pui acelasi CEO, el poate foarte usor sa duca balanta intr-o parte sau in alta. Intrebarea este unde duce balanta actionarul majoritar, in firma in care este actionar 100% sau in firma in care este actionar 54%?", a spus Liviu Nistoran.

In cazul in care statul va incerca sa obtina niste procente din compania Cosmote ar trebui negociata rata de conversie, a spus fostul sef ANCOM.

"Exista o actiune coerenta, a fost implicat un consultant pentru a maximiza acest procentaj al statului Romtelecom? Nu exista public niciun fel de pozitie", a spus Liviu Nistoran.

"Chiar acum cand Deutsche Telekom bate la usa, statul roman nu spune nimic".

Nistoran crede ca reprezentantii Guvernului ar trebui sa explice public foarte clar care este motivul fuziunii celor doua companii si care sunt avantajele statului in aceasta problema.

Romtelecom si Cosmote au avut anul trecut, cumulat, o cifra de afaceri de peste un miliard de euro, in scadere cu aproape patru procente fata de anul anterior. Cele doua companii aveau un numar total de clienti de peste 11 milioane.

Deutsche Telekom tocmai a impus un nou CEO

Incepand cu data de 1 aprilie, cele doua companii vor avea un nou director executiv comun, in persoana lui Nikolai Beckers, manager cu state vechi de plata in cadrul companiei Deutsche Telekom.

Nikolai Beckers a fost CEO T-Systems Franta incepand din septembrie 2011. Acesta si-a inceput cariera in 1989 in cadrul Deutsche Bank si a ocupat o serie de pozitii de management ca Presedinte si CEO al Deutsche Telekom Franta, Managing Director al Deutsche Telekom Filipine, Financial Director al T-Online Franta. El a fost, de asemenea, CEO al subsidiarei DT din FYROM. Beckers detine un MBA la Universitatea din Köln, Germania.

Romtelecom si Cosmote au un nou CEO comun: Nikolai Beckers

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fuziune romtelecom cosmote, #integrare Romtelecom Cosmote, #afaceri Deutsche Telekom Romania, #actiuni stat Romtelecom , #stiri Romtelecom