Fondul Proprietatea asteapta de la stat active viabile

Miercuri, 20 Septembrie 2006, ora 16:49
847 citiri

Fondul Proprietatea asteapta de la stat active viabile, care sa completeze participatiile cu "valoare neclara" pe care le detine la anumite companii din portofoliu, printre care figureaza CEC si RomTelecom, a declarat, miercuri, presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea, Alexandru Paunescu.El a mentionat ca modificarea anexei care include companiile din portofoliul Fondului nu a fost finalizata. "Sunt circa 20 de compania neviabile, care vor iesi din portofoliu. Speram sa intre societati bune", a spus Paunescu.

Potrivit oficialului FP, in cazul CEC si RomTelecom exista promisiunea primirii de bani. "Pentru listarea la Bursa, avem nevoie de capital social subscris si varsat, nu de capital social subscris si nervarsat. In locul participatiilor detinute de Fond la CEC si RomTelecom, asteptam active clare, palpabile, nu promisiuni", a afirmat Paunescu.

El a explicat ca, in conditiile in care nu se stie cand va fi listata la Bursa compania RomTelecom, iar in cazul CEC nu se cunoaste exact suma care va fi obtinuta participatiile Fondului la aceste entitati nu au o valoare clara si este necesara completarea portofoliului cu active la alte societati.

Paunescu afirmase anterior ca selectarea administratorului Fondului ar putea fi realizata in luna martie-aprilie a anului viitor, listarea la Bursa de Valori Bucuresti urmand sa fie realizata in luna mai, daca Guvernul va aproba ordonanta de modificare a legislatiei privind Fondul, in luna octombrie a acestui an.

Fondul Proprietatea va restui o parte din participatiile sau activele atribuite si va prelua alte actiuni sau active, in limita capitalului social initial, deoarece unele dintre firmele preluate de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) au probleme juridice sau financiare.

Decizia de modificare a structurii portofoliului este considerata oportuna pentru ca aceste probleme nu sunt compatibile cu scopul avut in vedere la formarea capitalului social al Fondului, diminueaza valoarea activului net al acestuia si pot afecta increderea persoanelor despagubite in Fondul Proprietatea.

De asemenea, Fondul Proprietatea doreste completarea participatiilor in contrapartida la pachetele de actiuni de la RomTelecom (23%) si CEC (9,9%) incluse initial in portofoliu, dar pentru care s-a decis incasarea sumelor din valorificare.

Fondul Proprietatea are in prezent in portofoliu actiuni la 114 companii si un capital social de 3,9 miliarde euro.

Creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, Fondul Proprietatea a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, in decembrie 2005

Mediafax