Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Declaratie de razboi: RomTelecom acuza autoritatile ca favorizeaza Orange si Vodafone

Declaratie de razboi: RomTelecom acuza autoritatile ca favorizeaza Orange si Vodafone

Actuala legislatie a provocat un dezechilibru pe piata telecom si impiedica RomTelecom sa concureze pe baze de egalitate cu operatorii de telefonie mobila si cablu TV, a declarat, duminica, directorul juridic si de relatii publice al RomTelecom, Catalin Dima."Reglementarile din domeniul telecomunicatiilor trebuie sa tina pasul cu realitatile pietei. Cred ca legislatia actuala promovata de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a ramas cu 4-5 ani in urma. De asemenea, apreciez ca politica ANRC nu protejeaza cu adevarat interesele consumatorilor pe termen lung, nu stimuleaza o concurenta sanatoasa si nu favorizeaza investitiile in infrastructura", a afirmat Dima. El a amintit ca nivelul de penetrare a telefoniei fixe in Romania se situeaza la circa 20% si a afirmat ca "exista o prapastie" in comparatie cu statele Uniunii Europene in aceasta privinta.

"Indiferent cat se va extinde telefonia mobila in urmatorii ani in tara noastra, cred ca si infrastructura destinata telefoniei fixe trebuie sa se dezvolte", a continuat reprezentantul RomTelecom. Dima sustine ca arbitrul pietei telecomunicatiilor nu este corect si nu trateaza in mod corect pe toti jucatorii de profil. "Singurul lucru care se intampla in aceasta piata este pierdere de clienti de catre RomTelecom in favoarea altor operatori", a spus Dima. El a dat ca exemplu cadrul de reglementare care vizeaza activitatea RomTelecom, unde ANRC a emis numai putin de 13 decizii in aceasta directie, comparativ cu numai una in cazul operatorilor de telefonie mobila.

"In schimb, daca ne uitam pe datele referitorare la clienti, vedem ca RomTelecom are circa 3,7 milioane de abonati, in scadere fata de luna decembrie 2005, in timp ce companiile de telefonie mobila au fiecare cate sapte milioane de clienti si reusesc in continuare sa isi majoreze cota de piata", a adaugat Dima. El a afirmat ca pentru RomTelecom a devenit evident ca, in conditiile actuale, piata de profil este una distorsionata intrucat unii operatori de telecomunicatii sunt in mod clar favorizati nejustificat de politica ANRC, desi nu au nevoie de un astfel de sprijin. "Criticile noastre privesc politica ANRC, si nu conduita celorlalti operatori. Nu este imoral ca o societate sa profite de slabiciunile cadrului legislativ din Romania. Cred ca reglementarile din domeniu trebuie sa realizeze un echilibru intre interesele private ale companiilor si cele ale consumatorilor", a mentionat directorul RomTelecom.

Potrivit datelor RomTelecom, circa jumatate din clientii care au renuntat la serviciile companiei s-au indreptat catre operatorii de telefonie mobila, iar cealalta jumatate catre operatorii de televiziune prin cablu (CATV). "Actualul cadrul legislativ nu permite RomTelecom sa concureze cu acesti operatori de pe baze egale. Compania nu poate vinde serviciile sub costuri pentru o perioada de timp cu scopul mentinerii sau chiar reducerii migratiei clientilor catre alti jucatori pentru ca ANRC nu ne permite o astfel de masura. In schimb, ceilalti au posibilitatea sa puna in practica astfel de masuri pentru ca nu-i impiedica nimeni", a aratat reprezentantul RomTelecom.

La sesizarile RomTelecom, reprezentantii ANRC au invocat obligatia Romaniei de aliniere a legislatiei nationale din domeniul telecomunicatiilor la reglementarile Uniunii Europene. "In schimb, ei au omis sa spuna ca legislatia europeana din domeniu a fost creata tinand cont de realitatile din piata, unde telefonia fixa avea o rata de penetrare intre 50% si 80%. In Romania, cand piata s-a liberalizat ( 1 ianuarie 2003 - n.r.), telefonia fixa depasea cu putin 20%", a mentionat Dima. El a opinat ca ANRC a "esuat teribil" in adaptarea cadrului legal de reglementare din Uniunea Europeana la specificul national.

Dima spune ca operatorii de cablu nu "beneficiaza" de nicio reglementare din partea ANRC. "Ei pot sa vanda linistiti sub costuri anumite servicii, cum ar fi telefonia fixa, pot sa faca subventie incrucisata folosind veniturile din activitatea de baza pentru acoperirea pierderilor din vanzarea serviciilor de telefonie fixa", a aratat reprezentantul RomTelecom. In plus, spune Dima, nu exista nicio reglementare in legislatia actuala care sa permita ANRC efectuarea unei investigatii cu privire la practicarea subventionarii incrucisate de catre operatorii CATV.

Reprezentantul RomTelecom s-a referit si la problema tarifelor de interconectare. Potrivit acestuia, in 2003, ANRC a stabilit in sarcina RomTelecom, Mobifon (actualul Vodafone Romania) si Orange Romania sa realizeze si sa predea autoritatii modelele de calculatie a costurilor fiecarei companii. "RomTelecom s-a conformat, iar ANRC a avut posibilitatea sa stabilieasca tarifele de interconectare pe baza datelor reale privind costurile. In schimb, Mobifon si Orange nu au predat acest model de calculatie si au fost amendati, dar simbolic", a afirmat Dima. El a mai spus ca, in urma refuzului operatorilor de telefonie mobila, ANRC a fost nevoita sa stabileasca tarifele de interconectare pentru Mobifon si Orange pe baza unui model teoretic.

"Cand cei doi operatori au declarat ca vor contesta in instanta deciziile ANRC, autoritatea i-a amenintat vor fi amendati cu pana la 5% din cifra de afaceri pentru ca nu au predat modelul de calculatie a costurilor", a aratat Dima. Reprezentantul operatorului de telefonie fixa spune ca ANRC a sustinut, in repetate randuri, ca tarifele de interconectare sunt cheia dezvoltarii competitiei. "Daca sunt atat de importante pentru dezvoltarea competitiei si, pe de alta parte, ANRC declara ca nu exista suficienta concurenta pe piata telefoniei mobile, atunci de ce autoritatea de reglementare reduce tarifele de interconectare la mobili in 28 de luni, in vreme ce la RomTelecom le-a redus intr-un an?. Pana trec cele 28 de luni, piata telefoniei mobile va fi una saturata" a spus Dima.

Reprezentantul companiei crede ca si RomTelecom avea nevoie de o tranzitie mai lina catre noile tarife de interconectare pentru a putea sa continue investitiile in retea. In pofida criticilor aduse ANRC si cadrului legislativ, RomTelecom intentioneaza sa investeasca 500 milioane de euro in devoltarea unei retele de comunicatii performante, de tip NGN (Next Generation Network), in prezent derulandu-se un proiect pilot. "Aceasta infrastructura ar permite viteze de transmitere a datelor foarte mari, transmiterea de continut de calitate si bogat, precum si voce. Ea ne va permite sa avem o baza de costuri mai mica si, implicit, sa reducem preturile la servicii. Credem ca RomTelecom are un potential foarte bun sa dezvolte in viitor serviciile de date si de continut multimedia", a explicat Dima.

Reprezentantul companiei crede ca este posibil ca, pe termen scurt, erodarea business-ului traditional (furnizarea de servicii de voce) sa fie mai accelerata decat ritmul de dezvoltare a noilor servicii. "RomTelecom are nevoie de un cadru de reglementare rezonabil si echilibrat, care sa-i permita sa investeasca si sa concureze de pe baze egale cu principalii sai concurenti", a continuat Dima. El a mai afirmat ca proiectul de decizie al ANRC, publicat pe 25 septembrie 2006, privind controlul tarifelor cu amanuntul ale RomTelecom este unul socant, in conditiile in care autoritatea de relgelmentare a declarat public ca nu are in politica sa reglementarea tarifelor cu amanuntul. "Cand cota de piata a companiei este in scadere accelerata, este aberant ca ANRC sa aiba pretentia ca RomTelecom sa se supuna unui control al tarifelor cu amanuntul mai strict decat pana acum", a mai spus Dima.

ANRC declara ca este surprinsa de atacul RomTelecom si respinge acuzatiile companiei

Autoritatea Nationala de Reglementare Comunicatii (ANRC) a adoptat si va adopta intotdeauna o atitudine impartiala fata de toti jucatorii din piata si va continua sa protejeze, prin toate actiunile sale, interesele utilizatorilor, a declarat, duminica, presedintele ANRC, Dan Georgescu, mentionand ca este surprins de atacul declansat de RomTelecom. "In aceasta calitate, ANRC nu isi permite sa alimenteze un razboi al declaratiilor de presa sau sa intre intr-o disputa publica cu RomTelecom", a adaugat Georgescu. El s-a aratat surprins de atacul declasat de RomTelecom cu privire la legislatia care reglementeaza domeniul telecomunicatiilor, in conditiile in care compania a inaintat, in urma cu cateva luni, o cerere de modificare a tarifelor, solicitare aprobata in totalitate, in mod justificat.

"Astfel, ANRC a dat operatorului toate sansele de a conduce o politica comerciala eficienta. Ramane la latitudinea acestuia daca va valorifica aceste sanse intr-o piata concurentiala, unde castiga cel mai bun", a afirmat presedintele ANRC. Georgescu a mai spus ca cei mai in masura sa aprecieze succesul reglementarilor ANRC sunt utilizatorii care, asa cum recunosc chiar si reprezentantii RomTelecom, au posibilitatea sa aleaga si sa se indrepte catre ofertele care le satisfac cel mai bine nevoile, asa cum trebuie sa se intample pe orice piata concurentiala. Directorul juridic si de relatii publice al RomTelecom, Catalin Dima, a criticat duminica ANRC, afirmand ca legislatia actuala a provocat un dezechilibru in sectorul telecom si impiedica RomTelecom sa concureze pe baze de egalitate cu operatorii de telefonie mobila si cablu TV.

"Reglementarile din domeniul telecomunicatiilor trebuie sa tina pasul cu realitatile pietei. Cred ca legislatia actuala, promovata de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC), a ramas cu 4-5 ani in urma. De asemenea, apreciez ca politica ANRC nu protejeaza cu adevarat interesele consumatorilor pe termen lung, nu stimuleaza o concurenta anatoasa si nu favorizeaza investitiile in infrastructura", a afirmat Dima. El a ca arbitrul pietei telecomunicatiilor nu este corect si nu trateaza in mod corect pe toti jucatorii de profil. Presedintele ANRC a respins si afirmatiile reprezentantului RomTelecom referitoare la tratamentul diferit aplicat operatorilor in privinta tarifelor de interconectare.

"Modalitatea de stabilire a tarifelor de interconectare in cazul RomTelecom, Orange si Vodafone a fost identica. Anumite diferente existente intre procesele de fundamentare pe costuri a tarifelor de interconectare, precum intarzierea de noua luni reclamata de RomTelecom, sunt justificate de circumstantele specifice fiecarui caz in parte si sunt determinate de motive obiective", a explicat Georgescu. El a mai spus ca fundamentarea pe costuri a tarifelor la telefonia fixa a fost introdusa in tarile europene cu aproximativ patru ani in urma.

"La telefonia mobila acest proces abia a demarat, ANRC fiind printre primele autoritati care au incheiat acest demers. In cazul telefoniei fixe, demersul era mai urgent. Daca ne raportam Uniunea Europeana, vom constata ca tariful practicat de RomTelecom pleca de la unul din cele mai mari nivele din Europa pentru a ajunge la un nivel inca superior mediei europene. Tariful stabilit de ANRC in baza modelulului de cei doi operatori mobili este in prezent cel mai mic din Europa", a aratat Georgescu.

Bloombiz si Mediafax

directNews.ro - Topul blogurilor

Recomandari 16 Octombrie 2006

1.PODIO: EXCLUSIV: Manafu povesteste de ce si unde pleaca de la BMG

Cristi Manafu, unul dintre oamenii cheie din BMG unde a lansat si coordonat proiecte de publishing si de online in ultimii sapte ani, a parasit grupul pentru a porni pe cont propriu. Aseara tarziu am stat de vorba cu el in exclusivitate despre cum a ajuns acolo, ce a facut, de ce pleaca si ce va face in continuare.

2.Jobsessive: Hugo Boss Green

a pornit zilele astea in campanie globala (cum altfel? :) ...) ... Vedeti aici spotul Hugo Boss.

3.McDonalds Japonia serveste consumatorilor chiar si troieni de PC

Iata o initiativa interesanta a lantului de restaurante McDonalds, menita probabil sa reaminteasca tuturor ca nu orice chiftea e buna de bagat la USB. O campanie inceputa in luna august in Japonia a oferit prin tragere la sorti via SMS nu mai putin de 10.000 de playere audio clientilor mai norocosi.

4.A innebunit Michael?

Cantaretul american Michael Jackson a fost surprins de paparazzi purtand haine pentru femei si pantofi cu toc inalt, in timpul unei plimbari in Saint Tropez, sudul Frantei, informeaza The Sun. Altii deja scriu bancuri despre el. Apropo, ...

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1009 ori