Constructia unui imobil presupune obtinerea a numeroase avize

Marti, 31 Octombrie 2006, ora 04:37
933 citiri

Pe piata imobiliara bucuresteana, proiectele de constructie au luat amploare in ultimul timp. Sute de milioane de euro au fost investiti pana acum, si urmeaza a fi construite, in urmatorii ani, alte ansamble rezidentiale, parcuri comerciale si hoteluri. Noile proiecte se ridica atat in interiorul orasului, cat si la principalele intrari si iesiri din oras. Si in provincie situatia este similara. Constructiile de vile, sedii de firma ori hale industriale din ultimul timp au inceput sa inghita tot mai mult teren agricol. Suprafata de pamant retrasa din circuitul agricol in 2006 este egala cu cea retrasa in ultimii cinci-sase ani la un loc.

Unul dintre cele mai importante aspecte care trebuie luate in cosiderare la construirea oricarui tip de imobil, sunt avizele necesare date de administratiile locale, deoarece exista conditii pe care trebuie sa le indeplineasca un teren pentru a se putea construi pe supafata lui.

In momentul in care se decide asupra cladirii ce urmeaza a fi construita se solicita un Certificat de Urbanism, act, care este eliberat de obicei, de catre primarii. Acest document este mijlocul prin care autoritatile vor certifica ca au luat la cunostinta intentiile referitoare la planurile imobiliare inaintate. Solicitantul certificatului de urbanism va trebui sa prezinte administratiei locale, pe langa documentele care stabilesc statutul jurdic al terenului, si un memoriu de prezentare, care trebuie sa curpinda o descriere generala a imobilului ce urmeaza sa fie construit: functiune, numar nivele, suprafete, inaltimi, etc.

Autoritatile vor elibera un acord si se vor stipula anumite restrictii, dupa caz, ce vor trebui respectate de catre solicitant. Termenul legal de eliberare al Certificatului de Urbanism, este de 30 de zile de la data depunerii cererii, iar la eliberare, se vor achita taxe, aplicate in functie de suprafata terenului. Procedeul reglementat de autoritatile locale este totusi ineficient, in ciuda proceselor birocratice interminabile, pentru ca certificatul acorda, in principiu, dreptul de a construi pe un teren, dar solicitantul va trebui sa consulte regiile locale si multi alti factori. Chiar daca certificatul de urbanism atesta posibilitatea construirii pe un teren in urma avizelor mentionate in Certificat ar putea interveni alte probleme: situri istorice, retele subterane, insuficienta spatiilor de circulatie etc. Regiile si societaile care trebuiesc consultate pentru obtinerea avizelor sunt: Oficiul de Cadastru, Compania Apele Romane, Electrica, Distrigaz, Romtelecom, Pompieri, Apararea Locala Antiaeriana, Directia de Sanatate Publica, Politia, Ministerul Apararii Nationale (daca terenul se afla in proximitatea unui obiectiv militar), Ministerul Culturii si Cultelor, Ministerul Mediului, s.a.

Unul dintre cele mai clar reglementate aspecte ale legislatiei romanesti din domeniu, are legatura cu constructiile in apropiere de bunurile imobiliare cu statut de monumente istorice. in conditiile legii, in cazul realizarii de lucrari neautorizate sau care incalca avizele de specialitate, personalul de inspectie abilitat are dreptul sa intrerupa lucrarile pana la intrarea in legalitate, sa aplice sanctiuni , dupa caz, sa dispuna revenirea la situatia initiala si sa sesizeze organele de cercetare penala.

In momentul in care este demarata o constructie, exista o anumita distanta fata de constructiile vecine care trebuie respectata. Orice zona din Bucuresti are un regulament de construire, care o protejaza si ii da specificitate. De exemplu, nu se poate construi in zona Primaverii sub aceleasi conditii ca in zona Titan chiar daca in specificatia Planului de Urbanism General apar ca zone cu statut similar.

Numai in momentul in care se obtin avizele sus mentionate si se emite Autorizatia de Constructie se poate spune ca este sigura constructia pe acel teren. Ulterior, pe baza avizelor obtinute pentru autorizatia de constructie se poate face o imagine asupra complexitatii lucrarilor de racordare la retelele utilitare.

Bloombiz