Concurenta firava mareste factura la telefon

Luni, 27 Iunie 2005, ora 00:12
967 citiri

La doi ani si jumatate de la liberalizarea telefoniei fixe, inca nu putem vorbi de concurenta pe aceasta piata. Desi sunt numerosi operatori de telefonie fixa alternativa, acestia urmaresc doar sectorul firmelor. Posibilitatile lor de dezvoltare sunt insa oprite si de accesul dificil la bucla locala a Romtelecom. Astfel, cetateanul ramane prizonier al operatorului national de telefonie fixa, iar preturile de pe piata nu pot scadea in lipsa unei concurente reale. Nici in cazul telefoniei mobile, unde exista concurenta doar intre doi jucatori, lipsa unui al treilea competitor semnificativ nu determina modificari in jos ale tarifelor practicate de operatori.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) va incerca sa impuna Romtelecom anumite obligatii legate de controlul tarifelor de interconectare, au anuntat oficialii acestei institutii.

Mai exact, pana la sfarsitul anului vor avea loc negocieri intre ANRC si Romtelecom pentru ca tarifele de interconectare sa fie fundamentate pe costuri. Va rezulta un model de calcul pentru tarifele percepute de Romtelecom pentru apelurile initiate dintr-o alta retea catre un numar al operatorului national de telefonie fixa.

Deocamdata, cele doua institutii au modele diferite de calcul al costurilor, dar prin negocieri se va ajunge la un model comun. Pentru consumator, chiar daca tarifele de interconectare ar scadea, s-ar putea ca tariful final sa nu se schimbe. Aceasta deoarece opereratorii de telefonie stabilesc tarife de vanzare fara ca acestea sa poata fi controlate. Doar in cazul in care se constata existenta unui monopol al preturilor, Consiliul Concurentei poate interveni.

Problema este ca in cazul telefoniei fixe exista un mare operator si 61 de operatori alternativi activi. Dar, deocamdata, din cei circa 4,4 milioane de utilizatori de telefonie fixa, operatorii alternativi au atras doar circa 150.000 de clienti.

Una dintre problemele dezvoltarii furnizorilor de telefonie fixa este accesul la bucla locala a Romtelecom. Bucla locala nu este altceva decat perechea de fire telefonice care leaga telefonul abonatului de centrala te-lefonica. Practic este legatura fizica intre abonat si centrala.

Foarte multi operatori de telefonie fixa alternativi nu au puterea financiara de a crea propriile retele de telefonie si astfel apeleaza la bucla locala a Romtelecom. A"Accesul la bucla locala este foarte spinosA" declara presedintele ANRC, Dan Georgescu. Pentru acest an, ANRC isi propune revizuirea Ofertei de Referinta pentru Accesul la bucla locala (ORA) a Romtelecom si a acordului standard de acces.

Daca ANRC doreste o liberalizare mai puternica a pietei de telefonie fixa, e necesar ca si furnizorii de telefonie fixa alternativa sa-si doreasca acest lucru. Deocamdata, doar operatorii de telefonie care folosesc transmiterea de voce prin cablu RCS si Astral au atras un numar mai semnificativ de abonati. Ii urmeaza un operator care functioneaza in vestul tarii, Atlas Telecom. Dar si acesti operatori nu urmaresc sa atraga in principal utilizatori individuali, ci in special persoane juridice.

Lucru explicabil, spun analistii pietei, deoarece acesti clienti aduc beneficii mari si imediate. Utilizatori casnici, spun aceasi specialisti de pe piata, vor fi interesanti doar dupa ce sectorul firmelor va fi epuizat.

Operatorii de telefonie mobila vor preturi mai mari

A"Operatorii de telefonie mobila incearca sa demonstreze ca un apel dintr-o retea in alta este foarte scump, iar noi le demonstram ca nu e chiar asaA", a declarat, presedintele ANRC, Dan Georgescu. Potrivit declaratiilor vicepresedintelui ANRC, Alexandrina Hartan, operatorii de telefonie mobila doresc sa majoreze tarifele de interconectare a apelurilor, de la 10 eurocenti, la valorile paracticate in tarile Uniunii Europene, de 15-17 eurocenti.

Dimpotriva, ANRC cere si acestor operatori sa-si fundamanteze preturile pe costuri. Chiar daca tarifele de interconectare a apelurilor practicate de acesti operatori vor fi la nieluri mai mici si care sa reflecte costurile, presedintele ANRC, Dan Georgescu nu crede ca vor avea o influenta semnificativa asupra tarifelor practicate de operatori in relatiile cu clientii. Tarife de la operatorii mobili sunt de 20-30 centi pentru convorbirile pe alte retele, indiferent daca acestea sunt fixe sau mobile.

Specialistii de pe piata spun ca doar daca relansarea Cosmorom va reusi, s-ar putea sa asistam la scaderea tarifelor.

Averea