Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Batalia intre furnizorii de internet, tot mai incinsa

Batalia intre furnizorii de internet, tot mai incinsa

Cresterea concurentei, noile structuri de costuri si modificarea reglementarilor fac din piata furnizorilor de internet din Romania un spatiu dinamic. Elementul de baza al furnizarii serviciilor Internet este Transfer Control Protocole/Internet Protocol (TCP/IP), cea mai raspandita si mai viabil economic tehnologie de comunicatii.Dar pentru a avea succes in domeniu trebuie sa creezi noi servicii, sa reduci cheltuielile de infrastructura si sa studiezi posibilitatea de implementare de noi tehnologii de mare capacitate pentru a asigura o dezvoltare continua. Nevoia de acces de mare viteza la Internet va creste exponential, pe masura ce aplicatiile si continutul se dezvolta in favoarea utilizatorilor de banda larga de peste tot.

De la fluxul continuu audio si video la stocarea de rezerva a datelor de pe computerul de acasa si la monitorizarea securitatii, piata pentru serviciile noi creste de la o zi la alta.

Continutul complex, furnizarea de aplicatii, accesul mobil, portalurile personalizate si mesageria unificata se vor regasi toate pe Internet, oferindu-le furnizorilor de Internet noi surse de venit si piete extinse. Dezvoltarea sistemelor Virtual Private Network(VPN) extinse pentru date si voce si centre de receptie a apelurilor sunt o prioritate a furnizorilor de Internet.

Ofertele variaza in functie de statutul clientului, daca este persoana juridica, companie sau operator de Internet, sau persoana fizica. Alte criterii de stabilire a pretului conexiunii la Internet sunt viteza de rulare, volumul de date transmis, tipul de retea si numarul de utilizatori.

Compania Lamit pune la dispozitia firmelor si persoanelor fizice, prin furnizorii locali de Internet, transmisiile prin satelit, combinate cu transmisiile terestre in varianta wireless. Acestea sunt preferate in zone ca platformele marine sau unitatile hoteliere montane, in care solutiile terestre (prin cablu) de conestare la Internet nu sunt posibile, indiferent de pret.

RDS (Romania Data System), furnizor cu acoperire nationala, ofera conexiune la Internet prin canale terestre digitale de mare viteza, realizate pe fibra optica. Compania detine un portofoliu de peste 600 de clienti in randul companiilor si organizatiilor din domeniul publicitatii, mass-mediei, IT-ului, organizatiilor nonguvernamentale si guvernamentale, bancilor, companiilor de asigurare si altor institutii, precum si furnizori de servicii de Internet sau persoane fizice.

Serviciul Cable Link+ se adreseaza si abonatilor TV prin cablu. Exista mai multe variante de abonament, care se deosebesc prin viteza maxima de descarcare in reteaua metropolitana,care include si traficul facut in retelele furnizorilor de servicii internet cu care RDS are acorduri de parteneriat, si prin cantitatea de date (4, 8, 16 GB) ce poate fi transferata la viteza maxima in reteaua externa.

Traficul metropolitan este nelimitat. Astfel, pentru un trafic lunar de 4 GB, clientul plateste un abonament de 10,71 dolari. Un trafic de 8 GB se taxeaza cu 17,85 dolari/luna, iar unul de 16 GB cu 22,61 dolari.

Pentru cei care doresc servicii exclusiv de conectare la Internet exista Cable Link, unde traficul extern este mai mare decat la Cable Link+. Preturile variaza de la 17,25dolari pentru 4,2GB/lunar, la 24,39 dolari pentru 8,4 GB, respectiv 29,15 dolari pentru 16,5 GB.

Conectarea la Internet prin cablu se poate face si prin reteaua nationala a companiei Astral, membra a UP. Oferta operatorului, Astral Internet, are mai multe variante de abonament, diferite in functie de viteza maxima a conexiunii, in timp ce traficul este nelimitat.

Abonamentul AI Standard presupune un cost de 14,8 euro pentru o viteza maxima de descarcare de 512 kbps si o incarcare maxima de 128 kbps, AI PLus, 23,2 euro/1024kbps/192kbps, iar AI ULtra 31,5 euro/1536kbps/192 kbps. Abonamentul lunar la ADSL Express, oferit de Romtelecom, porneste de la 79 de euro, taxa de activare a serviciului fiind de 40 de euro.

Furnizorul de solutii integrate de comunicatii GTS Telecom a inregistrat in 2005 un profit brut de 1,8 mil lei noi (0,5 mil. euro), in crestere cu aproximativ 58% fata de anul precedent. GTS Telecom este parte a grupului GTS Central Europe, unul dintre cei mai importanti operatori alternativi de servicii de telecomunicatii din Europa Centrala, cu operatiuni in Romania, Republica Ceha, Polonia, Ungaria si Slovacia. Serviciile de Internet si comunicatii de date detin cea mai mare pondere in cifra de afaceri.

Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1070 ori