23 la suta din valoarea actiunilor Romtelecom va intra in contul Fondului Proprietatea

Miercuri, 09 August 2006, ora 01:47
785 citiri

Un procent de 23 la suta din valoarea actiunilor Romtelecom, care vor fi vandute la bursa, va intra in contul Fondului Proprietatea, a anuntat marti ministrul comunicatiilor, Zsolt Nagy, dupa semnarea contractului de consultanta privind serviciile financiare pentru vanzarea pe piata de capital a pachetului de actiuni detinut de statul roman la Romtelecom cu consortiul format din banca de investitii Credit Suisse Securities (Europe) Limited si IEBA Trust.Acesta a precizat ca intreg pachetul detinut de statul roman la operatorul de telefonie fixa - 45,99 la suta - va fi vandut pe bursa in mai multe etape, in functie de ceea ce va propune consultantul.

Potrivit contractului, consortiul format din banca de investitii Credit Suisse Securities (Europe) Limited si IEBA Trust are un termen de 12 luni pentru efectuarea procesului de verificare a companiei si de conditiile de piata existente, dupa care va veni cu oferta de listare.

Valoarea pachetului de actiuni detinut de statul roman este estimata la un miliard de euro.

Ministrul comunicatiilor a mai precizat ca Romtelecom este companie extrem de atractiva nu numai pentru marii investitori, ci si pentru cei mici existenti la bursa.

Listarea la bursa a actiunilor detinute de statul roman ar putea fi luata in calcul si la alte companii precum SN Radiocomunicatii sau Posta Romana.

Sumele datorate consultantului in baza contractului vor fi suportate din bugetul ministerului pe anul 2006, care asigura si garanteaza in totalitate sursele de finantare a cheltuielilor prevazute. Conform contractului de consultanta, consultantul va primi un comision de 1,22 la suta din valoarea actiunilor listate, cu tot cu TVA si taxe, acesta se cifreaza la 1,45 la suta.

Romtelecom a emis un numar de 31.846.449 de actiuni , cu o valoare nominala de 10 lei fiecare, dintre care 14.646.092 sunt detinute de statul roman prin MCTI. Romtelecom este principalul furnizor de servicii de telefonie fixa din Romania, avand patru milioane de clienti la sfarsitul lui 2005 si un capital social de 318,464 milioane RON.

In 2005, compania a obtinut un profit net de 233,7 milioane euro, in crestere cu 4,4 la suta fata de 2004, pe fondul unor venituri din exploatare de 927 milioane euro, cu 10,3 la suta mai mari decat in 2004. Romtelecom detine, de asemenea, 30 la suta din pachetul de actiuni al Cosmote, operatorul de telefonie mobila lansat in decembrie 2005 cu un numar de 275.521 utilizatori la finele lunii martie. Statul roman detine 45,99 la suta din actiunile Romtelecom, dupa ce in 2003 grupul elen de telecomunicatii OTE a devenit actionar majoritar, cu 54,01 la suta din actiuni.