Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romsilva se pregateste de Craciun. La ce pret se vor vinde brazii

Romsilva se pregateste de Craciun. La ce pret se vor vinde brazii


Regia Nationala a Padurilor - Romsilva scoate la vanzare 51.799 de brazi pentru Sarbatorile de Craciun si de Anul Nou, din speciile brad si molid, cu 21% mai putini decat in 2012, dar la preturi similare cu cele de anul trecut, respectiv intre 10 si 30 de lei, fara TVA.

Potrivit datelor furnizate Agerpres, in anul 2013, pentru sarbatorile de iarna, Romsilva are posibilitatea de a recolta si valorifica pe piata interna un numar de 51.799 de "pomi de Craciun", din care din specia brad 28.201 bucati, in conditiile in care anul trecut regia a scos pe piata 65.833 pomi de Craciun, din care 34.067 bucati au fost din specia brad.

In 2013, Romsilva a redus numarul brazilor scosi la vanzare din cauza retrocedarii unor suprafete de paduri catre fostii proprietari.

Preturile de vanzare catre populatie si agentii economici sunt aceleasi cu cele din anul 2012 si sunt cuprinse intre 10 lei la pomii de Craciun cu o inaltime intre 0,7 metri si 1,3 metri, de 20 lei la pentru cei de 2,01 - 3 metri, pentru specia molid, si intre 20 lei la pomii de Craciun cu o inaltime intre 0,7 - 1,3 metri si 30 lei la cei de 2,01-3 metri din specia brad. Preturile nu includ TVA.

Solicitarile pentru exemplare cu inaltimi mai mari de trei metri sunt considerate comenzi speciale, iar pretul se aproba de fiecare directie silvica in parte, pornind de la tariful minim de 20 lei/metru.

Romsilva precizeaza ca brazii vor fi recoltati din regenerarile naturale cu o densitate excesiva, precum si din culturi specializate, de unde se recolteaza in fiecare an pomi pentru Craciun, in vederea vanzarii acestora in perioada sarbatorilor de iarna. Valorificarea brazilor se va face de catre directiile silvice din cadrul regiei, prin ocoalele silvice din subordine.

Pentru evitarea taierilor ilegale, cat si a comertului ilegal cu pomi de Craciun, Romsilva impreuna cu Politia Romana, Jandarmeria Romana si Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic si Cinegetic desfasoara actiuni comune in fondul forestier, pe drumurile publice, in locurile de vanzare, ca si in anii anteriori, pentru prevenirea si sanctionarea unor astfel de fapte.

Romsilva nu isi propune sa acopere necesarul de brazi pentru Craciun deoarece sunt agenti comerciali care aduc pomi din import, dar si proprietari privati de paduri care vin pe piata cu brazi sau molizi. Pe de alta parte, hipermarketurile si magazinele de bricolaj sau de mobila vand pomi de iarna din import, dar la preturi mult mai ridicate decat cele de pe piata locala.

Cei mai multi brazi din import vin din Danemarca, Ungaria, Germania si Polonia, dar si din Olanda, Austria si Italia, la preturi medii de circa 20-25 de euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1794 ori