Romsilva a recuperat in acest an peste 27.000 de hectare de padure retrocedate ilegal

Duminica, 09 Iunie 2013, ora 12:08
1747 citiri
Romsilva a recuperat in acest an peste 27.000 de hectare de padure retrocedate ilegal

Romsilva a recuperat in acest an peste 27.000 de hectare de padure retrocedate ilegal, aceasta suprafata urmand sa treaca in fondul forestier national, potrivit directorului general al Regiei Nationale a Padurilor (RNP) - Romsilva, Adam Craciunescu.

"Am atacat unele decizii in instanta si astfel am reusit in judetul Valcea sa castigam cu sentinta definitiva 2.100 de hectare de padure, care vor trece in patrimoniul statului, respectiv in fond forestier national. Aceasta suprafata a fost retrocedata ilegal in anii 2005-2006. Noi acum trebuie sa punem sentinta in executie si vom face calculele sa vedem ce s-a castigat din exploatare in aceasta perioada", a spus seful Romsilva, la un eveniment dedicat sarbatoririi "Zilei Silvicultorului".

Potrivit sursei citate, Romsilva a reusit, tot in acest an, sa castige un alt proces important pentru 25.100 de hectare de padure din judetul Mures.

"Am mai castigat un alt proces foarte important tot cu sentinta definitiva, de 25.100 de hectare in judetul Mures. In acest caz eram inca in litigiu si nu s-a reusit punerea in posesie pentru ca ne-am opus. Este al doilea caz castigat in favoarea statului", a explicat Craciunescu.

Regia mai are in instanta procese grele pentru suprafete mari de padure in judetele Timis si Suceava, suprafata totala aflata in litigiu si pentru care mai exista solicitari de retrocedare cifrandu-se la peste 450.000 de hectare. Cea mai mare suprafata de padure, de aproape 170.000 de ha, se regaseste in judetul Suceava.

Litigiul existent intre Fondul Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei (FBORB) si statul roman, reprezentat de Romsilva, pentru retrocedarea celor aproximativ 167.000 de hectare de paduri din judetul Suceava a blocat investitiile in zona de mai bine de 10 ani.

Romsilva mai administreaza in momentul de fata doar 3,248 milioane de hectare padure aflata in proprietatea statului, din cele 6,47 de milioane inainte de retrocedare, dar si 1,12 milioane hectare fond forestier proprietate publica a unitatilor administrativ teritoriale sau privata a proprietarilor privati.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Romsilva procese, #defrisari Romsilva, #Romsilva Romania , #stiri Romsilva