Justitia refuza familiei nobiliare Banffy despagubiri de la Romsilva

Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 08:22
2289 citiri
Justitia refuza familiei nobiliare Banffy despagubiri de la Romsilva
Castelul familiei Banffy de la Bontida (judetul Cluj) construit in 1437. Sursa: Commons.wikimedia.org

Mostenitorii familiei nobiliare Banffy au pierdut procesul intentat Romsilva, la Tribunalul Mures, in care cereau profitul companiei din ultimii opt ani, in valoare de peste 1,8 milioane de lei (aproximativ 400.000 de euro), rezultat din exploatarea a peste 2.000 de hectare de padure care le-au fost retrocedate.

Potrivit unui comunicat transmis, marti, de Tribunalul Mures, Banffy Josika Imre Laszlo (un mostenitor al familiei nobiliare Banffy) ceruse de la Romsilva profitul din ultimii aproape opt ani, rezultat din exploatarea a peste 2.000 de hectare de padure care i-au fost retrocedate.

Judecatoria Reghin a anulat in prima faza actiunea, pentru ca era insuficient timbrata, iar mostenitorul a facut apel.

Tribunalul Mures a respins, de asemenea, actiunea, ca nefondata.

"Dosarul are ca obiect actiunea in pretentii formulata de Banffy Josika Imre Laszlo, in contradictoriu cu Regia Nationala a Padurilor Romsilva prin Directia Silvica Mures, prin care solicita: obligarea paratei la plata sumelor reprezentand profitul rezultat din valorificarea masei lemnoase incepand cu 24 noiembrie 2005 pana la momentul efectuarii expertizei de evaluare si pana la momentul punerii in posesie a reclamantului, pentru suprafetele de padure retrocedate pe vechiul amplasament, in suprafata de 1.825 de hectare, aflate in zona Ocolului Silvic Rastolita si pentru suprafetele de padure retrocedate pe amplasamente echivalente invecinate celor vechi, in suprafata de 435,81 hectare, aflate in raza Ocolului Silvic Rastolita", se arata in comunicat.

Sentinta Tribunalului Mures poate fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare.

Mostenitorii familiilor nobiliare Banffy si Kemeny au obtinut in acest an peste doua mii de hectare de padure in Rastolita, dupa ce au depus, in 2005, cereri de revendicare pentru cateva mii de hectare de padure la comisia locala de reconstituire a dreptului de proprietate din localitate. In 2007, Comisia Judeteana de Fond Funciar Mures a respins cererea, insa Banffy Josika Imre Laszlo a depus o contestatie la Judecatoria Reghin.

Potrivit aparatorilor familiei Banffy, instanta de la Reghin a dat castig de cauza, in 2010, mostenitorului familiei Banffy, iar Tribunalul Mures a decis, in 2011, mentinerea sentintei. In urma promovarii unei actiuni de revizuire si a unei stramutari, sentinta a fost mentinuta si de Tribunalul Dolj, in 2013.

Aparatorii fostei familii nobiliare au cerut profitul Romsilva din ultimii aproape opt ani considerand ca, in conformitate cu Codul Silvic si legile fondului funciar, proprietarul este indreptatit la profit pana in momentul in care este pus efectiv in posesie.

Valoarea care reiese dintr-o expertiza, calculata de la initierea procedurii de revendicare, se ridica la 1.818.000 de lei, sustin aparatorii familiei Banffy.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#procese Romsilva, #proprietati familia Banffy, #proces familia Banffy Romsilva, #retrocedari paduri, #exploatare paduri Romsilva , #Profit