Un grup de actionari minoritari ai Rompetrol Rafinare, care a dat recent in judecata compania petroliera, cere CNVM sa oblige KazMunai sa faca oferta de preluare la cel mai mare pret platit de ofertant, in conditiile in care pretul pentru o actiune a grupului Rompetrol a fost stabilit inca din 2007.
Grupul de actionari care detine circa 5% din capitalul Rompetrol Rafinare sustine intr-un comunicat transmis duminica presei ca afirmatiile referitoare la pretul mult mai mic platit de KazMunaiGaz in iunie pentru ultima transa de 25% din actiunile The Rompetrol Group sunt neadevarate.
"Aceste declaratii se incadreaza in lipsa de transparenta specifica companiei dupa preluarea din 2007, precum si in atitudinea ostila fata de investitorii minoritari care au sustinut RRC de-a lungul timpului prin investitii directe sau indirecte", potrivit comunicatului.
Grupul de actionari din care face parte si senatorul UDMR Attila Verestoy a cerut instantei sa autorizeze convocarea unei adunari generale la Rompetrol Rafinare in vederea alegerii de noi administratori, dupa ce conducerea companiei petroliere respinsese initial solicitarea grupului pentru intrunirea AGA.
Actionarii RRC cer in baza legislatiei ca oferta de preluare in cazul Rompetrol Rafinare sa se faca la un pret care sa ia in considerare cel mai mare pret platit de KazMunaiGas sau de persoanele cu care ofertantul a actionat in mod concertat pentru achizitionarea indirecta a titlurilor RRC.
Astfel, oferta de preluare trebuia lansata cel mai tarziu in data de 28 ianuarie 2008, in conditiile in care The Rompetrol Group a raportat data de 28 noiembrie 2007 ca fiind data finalizarii tranzactiei cu grupul cazah.
Potrivit legii pietei de capital, perioada de referinta pentru stabilirea celui mai mare pret platit de ofertant sau de persoanele cu care acesta actioneaza concertat in perioada de 12 luni anterioare ofertei este 28 ianuarie 2007 - 28 ianuarie 2008.
Grupul de actionari sustine ca exista elemente clare pentru determinarea pretului real platit pentru intregul grup Rompetrol si, ca urmare, se poate stabili pretul real platit pentru fiecare actiune Rompetrol Rafinare. Potrivit raportului anual pe 2007 al KazMunaiGas, pretul achizitiei unui bloc de 75% din actiunile The Rompetrol Group, tranzactie aprobata de Comisia Europeana in 19 noiembrie 2007, a fost de 1,6 miliarde dolari.
Totodata, conform contractului incheiat in 2007, achizitia restului de 25% din actiuni "va fi incheiata in termen de noua luni de la data incheierii unei optiuni bilaterale intre TH KMG si Rompetrol Holding SA".
Astfel, tranzactia din 2009 este o reglare a tranzactiei de preluare din 2007, termenii comerciali ai tranzactiei cu actiuni TRG fiind stabiliti si parafati in momentul semnarii contractului (24 august 2007), urmand ca diferenta de pret sa fie platita ulterior in functie de momentul negocierii optiunii bilaterale.
Optiunea a fost inregistrata in contabilitatea grupului cazah la aproximativ 108 milioane dolari, ceea ce inseamna ca suma totala a achititiei The Rompetrol Group a fost de circa 1,7 miliarde dolari. "Ca parte a achizitiei Rompetrol Group NV ("TRG"), KMG (the Group) a obtinut o optiune de tip "call and put" pentru a achizitiona restul de 25% din TRG.
Aceasta optiune a fost inregistrata in contabilitatea grupului pentru 15,043,000 mii Tenge - echivalent a aproximativ 108 milioane USD. La exercitarea optiunii pe data de 24 iunie 2009 a rezultat un excedent pentru KazMunaiGas in valoare de 147,475 mii Tenge - echivalent a aproximativ 7 milioane USD", arata raportul semestrial de audit pe 2009, realizat de Ernst & Young.
Statul va deveni majoritar la RRC, daca KazMunai nu va putea rascumpara o emisiune de obligatiuni
Actionarii minoritari de la RRC sustin ca tot ca parte a tranzactiei de preluare a grupului sunt reglementari clare referitoare la obligatiunile detinute de statul roman.
Astfel, KazMunaiGas detine in prezent pachetul majoritar la RRC, "dar acest lucru poate deveni neadevarat in cazul in care nu rascumpara obligatiunile".
Convertirea obligatiunilor in actiuni va avea loc la un pret de peste 0,1150 lei, pretul efectiv depinzand de raportul euro/dolar, ceea ce inseamna potrivit actionarilor minoritari ca "valoarea actiunii nu este cea pe care prin metode diverse actionarii majoritari incearca sa o acrediteze prin varii mijloace".
Daca grupul cazah nu va rascumpara obligatiunile detinute de stat va ramane cu o participatie de 42% in cadrul Rompetrol Rafinare, iar statul roman va detine pachetul majoritar.
"Gupul de actionari minoritari ai RRC considera ca toti termenii relevanti in legatura cu respectiva tranzactie se regasesc mai sus, iar a afirma ca pretul ultimei tranzactii este nesemnificativ poate intra sub incidenta falsului in declaratii, atat timp cat este clar evidentiat in rapoartele de audit ale grupului ca acesta este doar pretul unei optiuni comerciale ca parte a tranzactiei de preluare", arata comunicatul actionarilor.