Tranzactii la viteza redusa pe piata bursiera

Sambata, 17 Decembrie 2005, ora 06:18
996 citiri

Majoritatea actiunilor a inchis sesiunea bursiera de ieri in usoara crestere. Indicele celor mai lichide zece actiuni, BET, a castigat 0,6%, in timp ce per ansamblu, scaderea reflectata de BET-C a fost de 0,5%. Indicele societatilor financiare, BET-FI, a acumulat 0,4%. Valoarea totala a tranzactiilor a fost in scadere, situandu-se sub 30 milioane lei, mai exact s-a ridicat la 29,2 milioane lei, echivalentul a 8 milioane euro. A"Sedinta de ieri a fost una de stabilizare a preturilor, inlaturand temerile unor scaderi mai mari ale preturilorA", declara Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction.

Titlurile se scumpesc insa in piata nu au aparut informatii noi, fapt ce ii determina pe brokeri sa considere ca nu vor avea loc cresteri foarte mari in zilele urmatoare. A"Nu sunt motive pentru evolutii spectaculoase. In cazul SIF-urilor, este posibil ca spre sfarsitul saptamanii, dupa anuntarea rezultatului privatizarii BCR, interesul in piata fata de aceste actiuni sa creascaA", afirma Brendea.

Declaratia de ieri a premierului Tariceanu potrivit careia noul Cod Fiscal nu va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2006 nu a ajuns in piata, fiind lansata dupa inchiderea sedintei de tranzactionare.

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au fost cel mai transferate ieri. S-au facut schimburi cu 4,9 milioane actiuni TLV, la valoarea totala de 6,1 milioane lei.

Cotatia a urcat cu 0,8%, pana la 1,25 lei/ actiune. BRD a recuperat 1,4% din pierderile din ultimele doua zile, ajungand la pretul de 14 lei/ actiune.

Actiunile SIF 5 Oltenia au inregistrat o crestere cu 0,8%, comparativ cu sedinta precedenta, pretul la inchidere fiind de 2,47 lei/ actiune. S-au tranzactionat 2 milioane actiuni, cu un rulaj de 4,9 milioane lei. Titlurile SIF 2 Moldova au castigat cel mai mult, 0,9%, ajungand la 2,18 lei/ actiune. Tranzactiile cu acest titlu au implicat 1,9 milioane actiuni, la valoarea de 4,2 milioane lei.

SIF 1 Banat-Crisana a fost singurul titlu SIF care a pierdut ieri 0,4%, inchizand la pretul de 2,27 lei/ actiune. A"SIF 1 nu a inregistrat scaderi foarte mari in sedintele de miercuri-joi, de aceea a scazut usor ieriA", spune Alin Brendea. Petrom (SNP) a atras transferuri de 4,4 milioane actiuni, cu un rulaj de 2,1 milioane lei. Cotatia SNP a urcat cu 0,8%, pana la 0,4770 lei/actiune.

Ieri s-a tranzactionat un volum redus de actiuni Rompetrol Rafinare (RRC), 15,4 milioane titluri, la valoarea de 1,7 milioane lei. Pretul unei actiuni RRC s-a mentinut acelasi din sesiunea anterioara de 0,1150 lei/actiune.

Gabi Zamora