SSIF Prime Transaction: Bursa de Valori Bucuresti - 6 Martie 2006

Luni, 06 Martie 2006, ora 17:53
838 citiri

Aproape nimic nu a impresionat in sedinta de astazi, o sedinta apatica din punctul de vedere al miscarilor de curs si modesta sub aspectul lichiditatii. Fara a avea un imbold si persitand intr-o faza de asteptare, investitorii nu s-au inghesuit sa cumpere, iar detinatorii de actiuni nu sunt motivati sa vanda. La ancheta Rompetrol s-a mai adaugat un factor de incertitudine, amendarea de catre Pralament a propunerii de limitare la 1% a detinerii de actiuni SIF si pentru persoanele care actioneaza in mod concertat. Astfel, pana la discutarea in Parlament a acestei propuneri, piata SIF-urilor pare sa fie un teren nesigur, unde pot oricand sa apara surprize. S-a vazut si astazi in piata, cand pe o lichiditate modesta mai mult s-au vandut actiuni, desi nu poate fi vorba de o presiune la vanzare.Astfel, in prima parte a sedintei doar SIF-urile aveau usoare scaderi, restul actiunilor lichide stagnau sau chiar urcasera putin. Mai apoi scaderile s-au intins si la celelalte actiuni, astfel ca spre final toti cei trei indici erau la variatii negative. Au rezistat cateva Blue-Chip-uri, unde piata a fost mai bine sustinuta de cumparatori. Este chiar cazul titlurilor Petrom (SNP), care au continuat linia de evolutie de vineri, crescand constant, fara perturbatii, pana la finalul sedintei. Au inchis la maximul zilei, de 0,6250 RON/actiune (+1,6%), astfel ca au recuperat scaderea din primele doua zile ale acestei luni. Este cea mai mare crestere de la prima categorie, insa lichiditatea SNP poate fi catalogata ca medie, in conditiile in care s-au tranzactionat circa 4 milioane de actiuni.

Mult mai slaba a fost lichiditatea Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), unde s-au tranzactionat putin peste 14,5 milioane de actiuni, in valoare de 1,45 milioane RON. Aici cursul si-a conservat valoarea la inceputul sedintei, dar aproape de jumatatea acesteia, fara o sustinere serioasa la cumparare, vanzatorii au reusit ca pe volume mici sa provoace o scadere pana la minimul de 0,0985 RON/actiune. Dupa caderea aceasta cursul si-a mai revenit, s-a apropiat de palierul de 0,1000 RON si nu a mai avut oscialatii semnificative, inchizand la acest palier (cu 1% mai jos decat vineri).

Segmentul bancar a revenit la evolutiile echilibrate cu care ne-am obisnuit, dupa ce in sedinta de vineri am asistat aici la unele reveniri pozitive. Pe o lichiditate destul de slaba, actiunile BRD A- GSG (BRD) si Banca Transilvania (TLV) au avut fluctuatii foarte mici de curs, prima inchizand pe o scadere de 0,5%, la 18,9 RON/actiune si a doua la acelasi pret de vineri, 1,49 RON. Putem considera Banca Comerciala Carpatica (BCC) o exceptie, aici cursul a inchis la 0,6350 RON/actiune, pe o crestere de 1,6%, insa in conditii de lichiditate modesta (52.000 actiuni tranzactionate pe piata principala).

In segmentul SIF se anunta dimineata o sedinta buna, cu semne de crestere ce pareau sa incheie tendinta perioada descendenta ce s-a impus in ultima perioada. Dar nu a trecut bine prima ora si au inceput vanzarile, astfel ca la final toate titlurile SIF erau la preturi mai mici decat vineri. SIF Moldova (SIF2) a scazut cel mai mult, cu circa 2,1% la un curs de 2,36 RON/actiune. Totodata, acesta a fost si cel mai tranzactionat emitent al sedintei, cu un rulaj de peste 5,5 milioane RON.

O singura tranzactie Deal a fost efectuata astazi, cu un pachet de 120.000 actiuni SIF Transilvania (SIF3), la pretul de 2,37 RON/actiune. Acesta este cu mult peste pretul maxim din piata principala, de 2,31 RON.

Adresa : Calea Vitan nr.12, bl. V50 B, parter, ap. 29, sector 3

Telefon : 3224614/3215981

Fax : 3215981

email : office@primet.ro

Pagina internet : www.primet.ro

Investmania.ro - Primesti 10.000 vRON si inveti sa investesti pe Bursa !