SSIF Prime Transaction: Bursa de Valori Bucuresti - 28 Februarie 2006

Marti, 28 Februarie 2006, ora 16:31
913 citiri

Revenirea actiunilor Rompetrol Rafinare in ringul bursier se pare ca a avut un efect benefic asupra pietei in general. Fara aceleasi emotii de la finalul saptamanii trecute, titlurile RRC au avut cale libera pentru o revenire pozitiva, entuziasmul cumparatorilor transmitandu-se si la celelalte actiuni lichide. Astfel, toti indicii au incheiat sedinta pe crestere, cel mai mult urcand BET, cu 2,5%, iar valoarea de tranzactionare a depasit 30 milioane RON. Luna februarie nu a fost nici pe departe la fel de agitata ca anul trecut, iar pe ansamblu indicii BET si BET_C au crescut cu peste 1%, in timp ce BET-FI inregistreaza o depreciere de 8,8%. Pe celelalte burse din Eurpa Centrala si de Est, indicii principali au acumulat cresteri de peste 2% (Cehia si Polonia), mai mult de 4% in Ungaria dar si o scadere de aproape 5% in Slovacia.Vedeta zilei a fost asadar Rompetrol Rafinare (RRC), cel mai tranzactionat emitent al sedintei. Cu un rulaj de peste 8 milioane RON (mai mult de un sfert din total), RRC se detaseaza net fata de celelalte titluri din piata. Cursul a crescut imediat dupa deschidere, iar la jumatatea sedintei deja se stabilizase la un plafon de 0,1050 RON/actiune. In a doua parte a sedintei au inceput din nou sa se cumpere actiuni mai agresiv, astfel ca pretul a atins un maxim de 0,1070 RON si a inchis la 0,1060 RON (+11,6%). Analog sedintelor de scadere puternica, volumul de actiuni tranzactionate astazi, pe crestere puternica, a fost ridicat, ajungand la circa 78,5 milioane titluri.

Se pare ca petrolul a fost la moda astazi, actiunile Petrom Bucuresti (SNP) au fost de asemenea intens tranzactionate si pe cresterea cursului. Practic, SNP a inregistrat cea mai buna evolutie intre titlurile de la prima categorie, in urma unui ordin de cumparare de peste un milion de actiuni, la finalul sedintei, ce a dus cursul la maximul de 0,6250 RON (+3,3%). Volumul de circa 6 milioane actiuni este unul modest la SNP, insa rulajul de 3,7 milioane RON l-a plasat astazi pe locul al doilea in intreaga piata.

Sinteza Oradea (STZ) iese si astazi in evidenta, prin volumele mari tranzactionate si prin evolutia cursului. A continuat seria transferurilor de pachete mari de actiuni, in continuare suntem in plin proces de definire a unei noi structuri a actionariatului, permisa de desfiintarea asociatiei salariatilor la finalul anului trecut. Astazi s-au tranzactionat volume mari la inceputul sedintei, iar cursul a crescut la 0,4800 RON. Pe parcursul sedintei au mai existat cateva caderi la pretul minim de 0,4550 RON, insa achizitiile dinaintea inchierii sedintei au dus cursul pana la maximul posibil al zilei, 0,4830 RON/actiune (+15%). Unul din cumparatorii de astazi este Jolidon Import Export SRL, care mai cumparase peste 16 milioane actiuni in 23 februarie si a ajuns astfel la o detinere de 32,5% din capitalul Sinteza.

Piata actiunilor SIF s-a mai stabilizat astazi, scaderile de la finalul saptamanii trecute au incetat, lasand loc chiar unor usoare cresteri. Cat despre lichiditatea SIF-urilor, aceasta a ramas la nivelul modest din ultima perioada. Ca urmare a unor achizitii ceva mai mari la finalul sedintei, cea mai mare crestere de curs o inregistreaza SIF Transilvania (SIF3), care a revenit la pragul de 2,3 RON/actiune (+1,8%).

Adresa : Calea Vitan nr.12, bl. V50 B, parter, ap. 29, sector 3

Telefon : 3224614/3215981

Fax : 3215981

email : office@primet.ro

Pagina internet : www.primet.ro

Investmania.ro - Primesti 10.000 vRON si inveti sa investesti pe Bursa !