SSIF Prime Transaction: Bursa de Valori Bucuresti - 22 Februarie 2006

Miercuri, 22 Februarie 2006, ora 17:02
955 citiri

Piata bursiera a crescut astazi, dupa o sedinta de scaderi generalizate, chiar de mare amploare pentru multe actiuni lichide. In primele minute de la deschidere cumparatorii au dominat piata, ceea ce a dus la cresteri rapide pe mai toate palierele bursei, dupa care s-au mai linistit si piata a intrat in amorteala. Pana la final nu s-au inregistrat evenimente majore, principalele actiuni incercand sa-si gaseasca un echilibru temporar, la noile plafoane date de caderile de ieri. Indicii au incheiat sedinta la cresteri de circa 1%, iar valoarea tranzactionata a depasit 70 milioane RON gratie unor tranzactii Deal cu actiuni BRD, ce totalizeaza peste 60% din acest rulaj.BRD A- Groupe Societe Generale (BRD) este de departe societatea cu cel mai mare rulaj. Pe piata principala este a treia, cu 3,34 milioane RON, insa s-au efectuat un numar de 16 transferuri Deal, toate la pretul de 19,1 RON, ce totalizeaza un volum de 2.247.500 actiuni (deci in valoare de aproape 43 milioane RON). In jurul unui pret de 19,1 RON a evoluat si pe piata principala actiunea BRD, insa la final au fost lansate cateva ordine de vanzare ce au inchis cursul la 18,9 lei noi (+0,5%).

Cazurile de scadere de curs au fost putine astazi, iar singura scadere dintre titlurile Blue-Chip o inregistreaza Banca Transilvania (TLV). Cursul a oscilat strans intre 1,48 RON si 1,49 RON, cu inchiderea la nivelul minim (-0,7%), inca o data remarcandu-se TLV ca un titlu extrem de stabil, cu o linie evolutiva dreapta, orizontala, neperturbata de fluctuatiile pietei.

Vanzarile panicarde de ieri nu au mai continuat si in sedinta de astazi, la Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), actiune care a facut o intoarcere de 360 de grade. Cu toata precautia din piata, in primele minute cursul a urcat (pe lichiditate redusa) pana la 0,0989 RON, maxim al sedintei. Ulterior au mai existat cateva fluctuatii, cand se luau actiuni direct la preturile vanzatorilor, cand se vindeau direct la preturile cumparatorilor, pentru ca in a doua parte a sedintei sa se astearna linistea si aici. Cursul a inchis la 0,0971 RON, in crestere cu 2,2% fata de ieri, iar in total s-au tranzactionat aproape 42,7 milioane actiuni in valoare de 4,15 milioane RON, ceea ce face din RRC titlul cu cel mai bun rulaj din piata principala.

Una dintre cele mai bune evolutii din piata o inregistreaza Sinteza Oradea (STZ). Inca o data in aceasta luna au aparut cumparatori importanti pe aceste actiuni, care, reamintim ca la finalul lunii ianuarie au facut obiectul unor achizitii masive (favorizate de dizolvarea asociatiei salariatilor la finalul anului trecut), ce au dus cursul rapid la un maxim de 0,45 RON, pe volume bune. Astazi acest maxim a fost depasit, un ordin mai mare de cumparare a determinat cresterea cursului, aproape de jumatatea sedintei, pana la maximul posibil al zilei, 0,4550 RON (+14,9%). Ultima tranzactie s-a facut la 0,4410 RON (+11,4% fata de ieri), iar volumul total a depasit astazi 1,4 milioane de actiuni.

Actiunile SIF au crescut puternic imediat dupa deschidere, dupa care au avut loc unele scaderi, iar cresteri si stabilizare pana la final, toate inchizand la preturi cu 0,8%-1% mai mari decat ieri. Insa volumele tranzactionate au fost mai putin de jumatate din cele de ieri, investitorii nu s-au inghesuit la cumparare in maniera in care au vandut in sedinta precedenta. Cel mai tranzactionat a fost SIF Moldova (SIF2), cu un rulaj de 2,9 milioane RON, cursul inchizand la 2,44 RON (+0,8%).

Adresa : Calea Vitan nr.12, bl. V50 B, parter, ap. 29, sector 3

Telefon : 3224614/3215981

Fax : 3215981

email : office@primet.ro

Pagina internet : www.primet.ro

Investmania.ro - Primesti 10.000 vRON si inveti sa investesti pe Bursa !