Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

SSIF Prime Transaction: Bursa de Valori Bucuresti - 14 Februarie 2006

SSIF Prime Transaction: Bursa de Valori Bucuresti - 14 Februarie 2006

Dupa cateva sedinte linistite, fara o evolutie prea clara si cu lichiditate redusa, astazi am asistat la o piata in scadere. In special in a doua parte a sedintei vanzatorii au intrat mai puternic in piata, astfel ca atunci s-au produs deprecieri mai mari si pe volume in crestere. S-a ajuns asadar la scaderi de 2-3% a indicilor si la o valoare totala de tranactionare de 56,8 milioane RON. Pentru prima data in acest an putem sa spunem ca am asistat la o presiune la vanzare mai serioasa, insa si aceste scaderi pot fi privite ca o corectie negativa, daca tinem cont de distanta pozitiva la care se afla indicii fata de ultima zi din 2005, mult mai mare decat la indicii principali din celelalte piete est-europene.Incepand cu sectorul petrolier, se observa aici anumite divergente sub aspectul lichiditatii. Petrom Bucuresti (SNP) a avut un volum mult mai bun decat in ultimele zile, de peste 10 milioane de actiuni tranzactionate, in timp ce la Rompetrol Rafinare (RRC) s-au tranzactionat putin peste 13 milioane de actiuni, ceea ce inseamna o lichiditate modesta. Ambele au scazut astazi si au inchis la minime, o evolutie mai slaba inregistrand SNP, care a scazut cu 4% la 0,5950 RON, in timp ce RRC (care nu s-a bucurat de aceeasi evolutie de la inceputul acestui an) s-a depreciat cu 2,6% pana la 0,1140 RON.

Si in sectorul bancar sunt unele divergente. In timp ce actiunile Banca Transilvania (TLV) au rezistat bine in prima parte a sedintei si au scazut cu putin in cea de-a doua jumatate cu inchidere la 1,4700 RON (-1,3%), pe piata titlurilor BRD A- Groupe Societe Generale (BRD) in partea a doua au intervenit vanzatorii si, ca reactie, cumparatorii s-au retras la cotatii mai mici. Astfel, cursul a inchis la 18,7 lei noi, in scadere cu 5,1% fata de ieri.

Una din cele mai mari scaderi dintre titlurile lichide de la a doua categorie a suferit-o astazi SSIF Broker Cluj-Napoca (BRK). Inca din primele minute cursul s-a apropiat de palierul de 4 RON, a avut o faza de revenire si de stabilizare, pentru ca spre final sa se vanda mai mult. Cursul a inchis la minimul de 3,95 RON (-5,3%), iar volumul total a depasit 230 mii actiuni, peste media ultimei luni.

Fara o lichiditate deosebita, titlurile SIF au scazut direct de la deschidere, dupa care s-au stabilizat. Insa in cea de-a doua jumatate a sedintei au intervenit si aici vanzatorii mai vizibil, astfel ca la final asistam la deprecieri de 3-4%. Cel mai tranzactionat titlu din piata si titlul SIF cu cea mai mare scadere a fost SIF Oltenia (SIF5), unde vanzatorii au dus pretul pana la 2,84 RON (+4,7%). Pe piata principala s-au tranzactionat 3,44 milioane de actiuni, mai mult decat de obiccei, in valoare de aproape 10 milioane RON.

Si pentru piata Rasdaq a fost o sedinta interesanta. Actiunile Mittal Steel Roman (PTRO) au crescut inca de la inceput la 8,5 RON, pentru ca la final sa fie achizitionate toate actiunile din piata pana la pretul maxim posibil al zilei, de 9,65 RON (+24,5%). Astfel, de la inceputul acestui an titlurile PTRO inregistreaza o crestere de 127,1%, crestere insotita de volume bune de tranzactionare.

In doua tranzactii Deal s-au transferat 3,65 milioane actiuni Braiconf Braila (BRCR), ce reprezinta 8,2% din capitalul social, la pretul de 0,31 RON/actiune. Pret care este cu mult sub pretul din piata principala, care astazi nu a scazut sub 0,41 RON. De altfel, pe piata principala minimul ultimului an este 0,38 RON. Este posibil ca fondul Romanian Reconstruction Capital sa-si fi vandut detinerile la Braiconf, volumul din cele doua tranzactii speciale fiind apropiat de numarul de actiuni cu care fondul era raportat la jumatatea anului trecut (ultima raportare).

Adresa : Calea Vitan nr.12, bl. V50 B, parter, ap. 29, sector 3

Telefon : 3224614/3215981

Fax : 3215981

email : office@primet.ro

Pagina internet : www.primet.ro

Investmania.ro - Primesti 10.000 vRON si inveti sa investesti pe Bursa !

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 876 ori