SIF-urile mentin Bursa in ascensiune

Marti, 18 Octombrie 2005, ora 05:35
956 citiri

Societatile financiare fac spectacol in ringul bursier. In sedinta de ieri, indicele BET-FI a urcat cu 3%, in timp ce indicatorul blue-chipsurilor, BET, a crescut cu 1,2%. La nivelul intregii piete, aprecierea a fost de 0,9%, crestere consemnata de BET-C. Prima zi de tranzactionare a saptamanii, dupa doua sedinte de corectii negative, arata ca piata nu-si va inversa trendul, mentinandu-se in ascensiune.

Valoarea totala a tranzactiilor s-a ridicat la 66,8 milioane lei, echivalentul a 18,4 milioane euro. Aproximativ o treime din rulajul total s-a obtinut in urma schimburilor cu titluri SIF, si anume 19,6 milioane lei, iar aproape 40% s-a obtinut in urma tranzactiilor cu actiuni Rompetrol.

A"Modificarea pragului de detinere la societatile financiare, ceea ce permite achizitionarea unui numar mai mare de actiuni SIF, dar si negocierile privind privatizarea BCR, constituie factori importanti ce au dus la aprecierea cotatiilor acestor titluri, de saptamani buneA", afirma Ion Milea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Muntenia Global Invest. El precizeaza ca A"volumele mari transferate cu actiuni SIF indica faptul ca aceste societati sunt in atentia fondurilor straineA".

Brokerii spun ca piata bursiera romaneasca a avut o evolutie pozitiva, ieri, fiind influentata si de bursele vecine, care, dupa o saptamana de corectii negative, au inregistrat cresteri ale cotatiilor. Piata noastra a fost influentata in sensul ca s-au orientat fonduri straine spre actiunile romanesti.

O sedinta bursiera surprinzatoare, prin numarul foarte mare de actiuni tranzactionate, a consemnat Rompetrol Rafinare. S-au efectuat schimburi cu 36, 5 milioane titluri RRC, la valoarea de 4,2 milioane lei. Pretul a urcat cu 1,7%, atingand 0,1180 lei/actiune. Un alt pachet, de aproximativ 200 milioane actiuni, s-a transferat prin intermediul a 26 de tranzactii speciale, la pretul de 1,7000 lei/actiune. Rulajul a fost de 22,7 milioane lei, Rompetrol avand astfel o contributie mare la cresterea valorii totale a tranzactiilor bursiere. Ion Milea este de parere ca titlurile RRC sunt interesante pentru investitorii straini, dar si pentru romani. A"Cineva a vandut, ieri foarte mult, insa s-au gasit cumparatori in piata pentru ca este o actiune bunaA", precizeaza brokerul.

Banca Transilvania a atras transferuri cu un rulaj de 7,2 milioane lei, in urma schimburilor a 6,6 milioane actiuni. Pretul a urcat semnificativ, cu aproape 5%, mai exact 4,7%, pana la 1,1100 lei/ actiune. Titlurile BRD au consemnat o crestere de 0,7%. O actiune BRD a ajuns la 13,0000 lei, in conditiile tranzactionarii a 136.000 de titluri, cu un rulaj de 1,7 milioane lei.

A"Titlurile bancare au avut, pana acum, o evolutie spectaculoasa, datorita rezultatelor financiare bune, publicate la sase luni. Dupa politica de acordare a creditelor dusa de aceste banci, creditele fiind principala sursa de obtinere de profit, se poate deduce ca si rezultatele la noua luni ale Bancii Transilvania si BRD ar putea fi deosebiteA", considera Milea.

SIF 2 Moldova a urmat Banca Transilvania, valoarea totala a transferurilor fiind de 6,3 milioane lei. S-au efectuat schimburi cu 3,6 milioane actiuni, pretul unui titlu ajungand la 1,7500 lei/ actiune, cu 3,5% mai mare fata de cel din sesiunea precedenta.

Rulajul obtinut de SIF 5 Oltenia s-a ridicat la 6,1 milioane lei, in urma tranzactionarii a 3 milioane de actiuni. Cresterea a fost de 3%, pana la 2,0500 lei/actiune. Un pachet de 401.000 actiuni SIF 5 a fost transferat printr-o tranzactie speciala, la pretul de 2,0300 lei/actiune.

O apreciere de peste 3% (3,2%) au inregistrat-o si actiunile SIF 4 Muntenia. Un titlu a atins 1,2900 lei si s-au transferat 1,3 milioane actiuni, cu un rulaj de 1,7 milioane lei.

O valoare totala mai mare fata de cea obtinuta de SIF 4, de 5,2 milioane lei, a inregistrat SIF 1 Banat-Crisana. S-a tranzactionat un volum de 3 milioane actiuni, iar cotatia a urcat cu 2,4%, pana la 1,7000 lei/actiune.

In cazul Petrom, pachetul mare de titluri tranzactionate nu a dus la cresterea pretului acestora. Dupa cum sustin brokerii, in cazul SNP, sindiactul inca vinde pachete mari de actiuni. Schimburile au implicat 12 milioane de titluri, iar cotatia a coborat cu 0,9%, inchizand la 0,4340 lei/actiune.

In lipsa Sicomed, suspendata de la tranzactionare pentru schimbarea conducerii companiei, actiunile Antibiotice au crescut cu 1%, pana la 0,9400 lei/actiune. Sicomed revine azi la tranzactionare.

Gabi Zamora

Averea