SIF-urile au inchis sedinta in scadere cu 1,2%

Marti, 08 Decembrie 2009, ora 18:06
984 citiri
SIF-urile au inchis sedinta in scadere cu 1,2%

Bursa de Valori Bucuresti a inchis sedinta de marti cu usoare cresteri pe majoritatea indicilor, in contextul in care investitorii au fost precauti din cauza contextului politic, in timp ce scepticismul privind ridicarea pragului la SIF-uri in viitorul apropiat a coborat cu 1,24% indicele BET-FI, precizeaza NewsIn.

Bursa de Valori Bucuresti a inchis sedinta de marti cu usoare cresteri pe majoritatea indicilor, in contextul in care investitorii au fost precauti din cauza contextului politic, in timp ce scepticismul privind ridicarea pragului la SIF-uri in viitorul apropiat a coborat cu 1,24% indicele BET-FI.

"Investitorii incearca sa interpreteze informatiile privind contextul politic si fiecare face presupuneri in privinta evenimentelor viitoare legate de numirea guvernului. De aceea, multi investitori au decis sa-si reduca expunerea in perioada aceasta, pentru ca se poate intampla orice", spune Florin Irimin, broker la Intercapital Invest.

"Ideea e ca Bursa are nevoie de stabilitate politica, ca si intreaga economie, de altfel, pe care nu stim daca o vom avea in luna ianuarie. In ceea ce priveste evolutia pana la sfarsitul anului, nu stiu daca o sa mai avem foarte multe surprize, daca pe afara nu au loc miscari majore", adauga brokerul.

In sedinta de tranzactionare de marti, lichiditatea pietei reglementate a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) s-a comprimat cu 86%, pana la 19,74 milioane lei (4,68 milioane euro), comparativ cu nivelul consemnat in sedinta precedenta, de 140,63 milioane lei, cand rulajul fusese sporit de vanzarea a 4% din actiunile Bancii Transilvania.

Totodata, pe piata obligatiunilor au fost transferate marti mai multe pachete cu titluri de stat (seriile B1403A, B1203A si B1303A), schimburile realizate totalizand 13,5 milioane lei.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 0,25%, pana la 4.654,22 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 0,17%, pana la 2.723,27 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 1,24%, pana la 23.886,17 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a crescut cu 0,02%, ajungand la 9.793,14 puncte.

"SIF-urile au trecut pe scadere in a doua parte a zilei, probabil din cauza faptului ca nu a venit nici o stire dinspre Comisia de Buget-Finante din Camera Deputatilor in legatura cu pragul de detinere de 1% si sunt tot mai multi investitori care cred ca aceste probleme politice ar putea indeparta decizia privind pragul. Pe langa asta, avem scaderi si pe pietele externe", spune Florin Irimin.

"Daca ne uitam, a fost o regula pe care au urmat-o investitorii: de obicei SIF-urile cresteau, venea stirea legata de parcurgerea a inca unei etape, dupa care avea loc o descarcare. Acum n-a mai aparut stirea si totusi a avut loc aceasta descarcare, care insa nu a fost foarte violenta", observa brokerul Intercapital.

Potrivit unor informatii publicate anterior in presa, proiectul de lege ce vizeaza pragul de detinere la SIF-uri ar fi trebuit sa intre in dezbaterea deputatilor marti, 8 decembrie, insa Ovidiu Marian, unul dintre senatorii care a initiat proiectul, mentiona ca sunt sanse mici ca discutiile sa aiba loc anul acesta.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 0,30%, pana la 462,44 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 1,16%, pana la 580,35 puncte.

Bursele europene afisau scaderi puternice la ora incheierii sedintei BVB, in frunte cu actiunile bancare, pe fondul revenirii temerilor cu privire la expunerea pe Dubai.

Astfel, indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE, scadea cu 1,45%, pana la 5.233,82 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, cobora cu 1,37%, pana la 5.705,28 puncte. Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, scadea cu 1,41%, pana la 3.785,72 puncte.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 4,63 milioane lei, si s-au ieftinit cu 1,55%, pana la 1,27 lei, fiind urmate de titlurile SIF Moldova (SIF2), cu un declin de 1,71%, pana la 1,15 lei, pe o lichiditate de 3,86 milioane lei.

Pe segmentul bancar, pretul actiunilor BRD SocGen (BRD) s-a mentinut la 13,30 lei, in urma unor tranzactii de 1,74 milioane lei, in vreme ce titlurile Bancii Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 1,4%, la 2,12 lei, pe suportul unui rulaj de 1,55 milioane lei.

In alte sectoare ale pietei, schimburile cu actiuni Rompetrol Rafinare (RRC) au totalizat 1,73 milioane lei, iar titlurile s-au scumpit cu 2,91%, pana la 0,0566 lei, in timp ce actiunile Petrom (SNP) au castigat 1,57%, pana la 0,258 lei, pe fondul unor tranzactii de 373.700 lei.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea Privata, In Creștere, In Luna Februarie Conform datelor BNR, creditarea privata a crescut, in luna februarie 2024, cu 4.9% fata de aceeași perioada a anului precedent, soldul...
#sif, #bursa, #investitori, #indici , #stiri Rompetrol