Sibex introduce CFD-uri pe anumite actiuni

Luni, 03 August 2009, ora 14:40
1027 citiri
Sibex introduce CFD-uri pe anumite actiuni

Bursa din Sibiu (Sibex) introduce de miercuri contractele pe diferenta (CFD) pe actiunile SIF Muntenia (SIF4), BRD SocGen si Banca Transilvania (TLV),urmand ca pana in toamna sa fie introduse si pe alti emitenti mai putin lichizi, a declarat pentru NewsIn Darius Cipariu, directorul adjunct al Sibex.

"Vom lansa pana in luna septembrie CFD-uri pe mai multi emitenti, dar treptat. Probabil ca vom introduce CFD-uri pe toate SIF-urile, cu exceptia SIF Oltenia (SIF5), deoarece in cazul SIF5 exista deja o piata foarte lichida pe futures", a spus Cipariu.

El a explicat ca CFD-urile sunt o alternativa la piata futures, motiv pentru care aceste instrumente vor fi introduse pe emitentii mai putin lichizi in pietele futures, cum este cazul SIF Muntenia, BRD si TLV.

"Vom introduce in continuare CFD-uri pe actiuni care au avut o lichiditate pe futures, de genul Petrom si Rompetrol Rafinare, dar pentru care a disparut interesul", a completat Darius Cipariu.

"CFD-ul este echivalentul unei investitii in actiuni pe un termen nelimitat, diferenta majora fiind lipsa scadentelor, doar ca se tranzactioneaza in marja.

Dezavantajul este ca detinerea de CFD-uri nu iti da dreptul de vot in AGA, in timp ce avantajul este ca un cumparator de CFD beneficiaza de dividend, pe care il primeste chiar mai rapid decat pe piata la vedere (spot)", a explicat directorul general adjunct al Sibex.

Pentru a intermedia tranzactiile cu CFD, casele de brokeraj vor trebui sa depuna la Casa Romana de Compensatie (CRC) garantii suplimentare, in valoare de 10.000 lei, directorul Sibex mentionand ca firmele de brokeraj au inceput deja sa constituie aceste garantii, dar va mai dura pana piata se va obisnui cu aceste instrumente.

"Vom incerca sa mai educam piata prin niste materiale despre CFD-uri. Este un proces care va lua ceva timp, dar acesta este inceputul", a concluzionat Cipariu.

De asemenea, Bursa de la Sibiu are in plan si introducerea la tranzactionare a contractelor pe diferenta pe indicele american Dow Jones si pe cel german DAX, odata cu lansarea noii platforme de tranzactionare. 

Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Trump Media, compania fostului președinte american Donald Trump, care deţine reţeaua de socializare Truth Social, debutează marţi, 26 martie, la bursă, pe piaţa NASDAQ, transmite CNBC....
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
#actiuni, #investitii, #sibex , #stiri Rompetrol