Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sedinta de astazi nu a adus nimic nou pe piata bursiera

Sedinta de astazi nu a adus nimic nou pe piata bursiera

Tendinta generala de scadere, care s-a instaurat deja din a doua luna a acestui an, s-a mentinut si astazi, insa de data asta pe volume foarte mici. Cumparatorii parca nici nu au fost prezenti in piata, iar vanzatorii nu s-au aruncat la volume mari, persistand inca starea aceea de prudenta, de incertitudine, care face ca o sedinta bursiera sa fie anosta.

Indicii au scazut in continuu, cu exceptia catorva momente la inceputul sedintei si a unei sensibile reveniri in ultimul sfert de ora. In total s-au rulat putin peste 17 milioane RON, iar BET si BET-FI au pierdut circa doua procente.

Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) a fost cel mai tranzactionat titlu, cu un rulaj ce depaseste 3 milioane RON. Cursul a scazut la jumatatea sedintei pana la un minim de 0,0640 RON/actiune, dupa care au inceput sa se transfere pachete insemnate de actiuni, cel mai mare fiind de 15 milioane titluri.

Este prima sedinta dupa o lunga perioada in care lichiditatea este mai buna pe acest simbol, in total s-au acumulat mai mult de 46 milioane actiuni tranzactionate. Cursul a scazut cu 3,7% fata de vineri, la 0,0645 RON/actiune, ceea ce inseamna o depreciere de peste 40% in acest an.

Celalalt titlu petrolier, Petrom (SNP), inregistreaza o depreciere de doar 1,5% in 2006, gratie unei evolutii foarte bune in prima luna a anului. Cursul a scazut astazi pana la un minim de 0,46 RON/actiune, pe un val de vanzari, insa chiar la final si-a revenit brusc, incheind la 0,47 RON (-1,7%).

Din segmentul bancar, o lovitura mai puternica au primit titlurile BRD-GSG (BRD), care la jumatatea sedintei au scazut la 14,4 RON/actiune si au inchis tot acolo, fara a mai avea oscilatii notabile. Deci, o scadere de 3,4% in sedinta de azi, singurul caz de scadere din segmentul bancar, celelalte doua titluri inchizand la preturile de vineri.

Cea mai mare scadere de astazi o inregistreaza Sinteza Oradea (STZ). Si asta doar in urma unor vanzari la finalul sedintei (pana atunci cursul a fost stabil), pana la un pret de 0,56 RON/actiune (-8,2%).

In sedinta anterioara s-au executat mai multe tranzactii importante, cu un pachet foarte mare pe piata Deal. Astfel, astazi s-a raportat la Sinteza un grup de actionari ce actioneaza in mod concertat (Timisoara Plaza Center, Trans World Trading si persoana fizica Tibor Tincau) cu o detinere totala de 73,62% din capitalul social al Sinteza.

Titlurile SIF au evoluat astazi pe o piata nefavorabila. Se pare ca, dupa o serie mai lunga de scaderi de curs sunt investitori care continua sa vanda si la aceste preturi, iar cumparatorii sunt putin activi. Asta a dus la scaderi de curs, cu o usoara revenire spre final, cu 15 minute inainte de inchidere.

Astfel, in medie acest sector al pietei a mai pierdut circa 2,3% astazi, iar cea mai mare scadere o inregistreaza SIF Oltenia (SIF5).

Prime Transaction

Am ajuns la fundul sacului?

Tindem sa credem ca posibilitatea unor scaderi de amploare in corelatie cu pietele externe este destul de redusa, odata pentru ca evenimentele macroeconomice par a se mai stabiliza, si in al doilea rand pentru ca bursa de la Bucuresti trebuie ca si-a consumat mult mai rapid din potentialul de scadere.

In schimb, daca evenimentele macro par a nu ne mai da motive foarte mari de ingrijorare, in schimb proiectul de instructiune emis de CNVM poate sa mai determine ceva variatii pe piata, in special pe segmentul Societatilor de Investitii Financiare.

Chiar daca proiectul nu aduce nimic spectaculos, simplu fapt ca se intreprinde ceva in directia limitarii efective a pragului de detinere la 1% ar putea alimenta teama fata de o suprasaturare a pietei cu actiuni SIF, sau, dimpotriva, ar putea semnala apropierea unui moment excelent de intrare in piata.

Oricum, investitorii cu un orizont scurt de timp ar trebui sa stea destul de departe de piata si luna aceasta, dupa ce nici in ultimele luni bursa nu le-a oferit sansa unei vacante de vara linistite.

In plus, transferul dreptului de proprietate asupra BCR a fost amanat cu pana la trei luni, deoarece Consiliul Concurentei nu a prezentat un punct de vedere asupra acestei preluari.

Avand in vedere ca Erste avea o prezenta nesemnificativa pe piata romaneasca anterior, ne exprimam dubiile cu privire la justetea oricaror obiectii pe care Consiliul Concurentei le-ar putea avea, si ne permitem sa asimilam aceasta stire cu un semnal de alarma asupra unor eventuale alte motive de amanare, aducandu-ne aminte si de impactul pe care posibila privatizare a BCR l-a avut asupra cotatiilor SIFurilor initial.

Confident Invest

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 816 ori