Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sectorul petrolier A- rezultate in crestere pe primele 9 luni din 2005

Sectorul petrolier A- rezultate in crestere pe primele 9 luni din 2005

Industria petrolului a fost si ramane o industrie profitabila . SSIF Prime Transaction va prezinta evolutia acestui sector, pentru anul carea a trecut, in Romania, Ungaria, Cehia, Austria, PoloniaCompaniile petroliere din Romania au anuntat pe primele noua luni ale anului trecut rezultate foarte bune, in crestere fata de perioada similara a anului 2004. Sectorul petrolier este in general unul profitabil, insa in 2005 cresterile cotatiilor titeiului pe pietele internationale au adus un impuls suplimentar pentru rezultatelor companiilor din aceasta ramura. Rompetrol Rafinare avusese inca din primul trimestru rezultate bune, care au crescut in ritm aproape constant pana la 30 septembrie, insa la Petrom rezultatele s-au dublat (sau chiar mai mult) de la un trimestru la altul.

Astfel, indicatorii de rentabilitate s-au imbunatatit semnificativ, iar actiunile emise au inceput sa fie din nou atractive (in special la SNP, unde a avut loc o ameliorare importanta a indicatorului PER). Astfel, daca in luna mai, dupa anuntarea rezultatului pe primul trimestru (profit dupa un an de pierdere), titlurile SNP se tranzactionau la un PER de 17, iar in august, dupa anuntarea unui profit semestrial dublu, se tranzactionau la un PER egal cu 21, indicatorul a scazut la 13 la finalul anului trecut, in urma profitului foarte bun raportat pe primele noua luni, pentru ca acum sa urce din nou peste 17, cursul crescand in acest an cu aproape 24%.. Celalalt mare operator din industria petroliera, Rompetrol Rafinare, s-a tranzactionat in mod constant in 2005, la un indicator PER foarte bun, sub 5. Insa repetatele anchete in care a fost implicata conducerea societatii au cantarit mai mult decat rezultatele financiare ale acesteia, astfel incat au actionat ca o frana ce nu a permis cresterea cursului.

Dar sa vedem care este situatia celorlalte companii petroliere, din Europa Centrala si de Est, care au beneficiat de aceleasi conditii optime de crestere a profiturilor in aceasta a doua jumatate a anului. Pretul barilului de petrol, cotatia Brent, a crescut in 2005 de la circa 42 USD la un maxim ce depaseste 67 USD, evolutie ce a dus la cresterea valorii adaugate la companiile petroliere.

PKN Orlen din Polonia a raportat un profit net de 1,11 miliarde euro, in crestere cu circa 150% fata de septembrie 2004, ceea ce ii confera un PER de 4,4. In afara de cresterea pretului titeiului pe pietele internationale, compania motiveaza cresterea profitului in primul rand prin achizitia pachetului de 63% din capitalul societatii petroliere cehesti Unipetrol, mai exact prin recunoasterea diferentei dintre valoarea justa a pachetului si suma platita pe acesta ca si alte venituri din exploatare.

Si MOL Ungaria a obtinut rezultate bune in 2005, in valoare de circa 758,6 milioane euro pe primele noua luni, cu 23% in crestere fata de aceeasi perioada din 2004. In raportul companiei se enumera investitiile in divizia de downstream efectuate anul trecut, cresterea volumului vanzarilor, aprecierea cotatiei petrolului printre motivele acestei imbunatatiri a rezultatelor. Din divizia de explorare si productie s-a obtinut un profit dublu, mare parte venind din platformele internationale exploatate de MOL, in timp ce din rafinare si marketing s-a obtinut un rezultat cu 20% mai mare.. O contributie importanta a avut aici discountul dintre cotatia Brent si cotatia Ural a petrolului, stiut fiind faptul ca MOL, in urma achizitiei rafinariei slovace Slovnaft are capacitatea de a prelucra titei rusesc (mai slab calitativ) la standarde ridicate (in afara de Slovnaft, singura companie care poate procesa titei din Urali la standarde europene este Rompetrol Rafinare Constanta).

In ceea ce priveste OMV Austria, rezultatul net de 1,23 miliarde euro inregistrat pe primele noua luni ale anuluitrecut reprezinta o crestere de aproape 200% fata de perioada similara din 2004. In afara de evolutia pretului petrolului si de rezultatele bune din activitatea de rafinare, cea mai mare contributie la profitul OMV a avut-o achizitia pachetului majoritar al Petrom, prin rezultatele financiare foarte bune inregistrate de acesta din urma, iar previziunile managementului companiei austrice sunt optimiste in aceasta privinta.

In Rep. Ceha, grupul Unipetrol (unde pachetul majoritar a fost achizitionat de PKN Orlen) a raportat de asemenea un profit in crestere pe primele 3 trimestre din 2005, de 77,9 milioane euro (+18,4% fata de perioada similara din 2004). Asta in urma unei cresteri de 26,2% a cifrei de afaceri, la 2,67 miliarde euro, motivata atat de cresterea pretului la petrol cat si de cresterea volumului fizic al vanzarilor.

Este evident ca evolutia pretului la titei pe pietele internationale a avut un impact pozitiv asupra companiilor petroliere din regiune si nu numai, iar cele care au finalizat anumite investitii in capacitatile de extractie, rafinare si in statiile de distributie au reusit sa multiplice marjele din vanzari. Pe langa acest factor comun tuturor, cresterea rezultatelor a fost determinata si de alte motive, particulare, dupa cum s-a vazut mai sus. Astfel, toate companiile si-au imbunatatit semnificativ indicatorul PER, la PKN Orlen vedem o valoare de circa 5, la Rompetrol Rafinare chiar 4, in timp ce MOL si OMV au valori ale indicatorului PER de 9, respectiv 10. Raman Petrom si Unipetrol cu valori mai mari de 10. Insa, cel putin in cazul Petrom, este mai importanta evolutia, in 2004 compania avea pierderi si pana atunci inregistra profituri mici.

La fel de evident este si importanta evolutiei viitoare a pretului petrolului. Parerile sunt, bineinteles, impartite. Sunt cei care estimeaza o scadere a pretului, ca o corectie negativa, un recul al cresterilor din 2005. Pe de alte parte sunt cei care argumenteaza imposibilitatea unui trend negativ, in conditiile in care rata de crestere a consumului de produse petroliere a fost, in ultimii ani, mai mare decat rata de exploatare de noi zacaminte. Consumul a ajuns la mai mult de un milion de barili pe zi, iar exploatarea la nivel global se face in proportie de peste 70% din zacaminte descoperite acum mai bine de 25 de ani.

Dincolo de analiza pietei petrolului, industria ramane una profitabila, dupa cum s-a vazut si in acest an. De asemenea, investitiile realizate de majoritatea companiilor se pot reflecta in cresterea plus-valorii, chiar in conditiile unei constante a resurselor.

SSIF Prime Transaction SA

Investmania.ro - Primesti 10.000 vRON si inveti sa investesti pe Bursa !

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 773 ori