Rompetrol solicita CNVM despagubiri de 50 mil. dolari

Vineri, 06 August 2010, ora 15:40
1287 citiri
Rompetrol solicita CNVM despagubiri de 50 mil. dolari

Grupul Rompetrol (TRG - The Rompetrol Group NV) solicita o despagubire financiara de 50 milioane dolari pentru prejudiciul cauzat de emiterea ordonantei CNVM 335/28.07.2010 privind suspendarea dreptului Rompetrol de a delista Rompetrol Rafinare (RRC), potrivit unui comunicat emis vineri de companie si preluat de NewsIn.

Reprezentantii grupului mai spun ca prioritatea este ca "justitia sa recunoasca abuzurile repetate asupra Rompetrol".

"Grupul Rompetrol a depus, in cursul zilei de joi, o plangere la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) privind abuzurile repetate ale reprezentantilor autoritatii si depasirea flagranta a atributiilor conferite de lege, de la impunerea derularii ofertei publice pentru Rompetrol Rafinare si pana la recenta ordonanta de suspendare a drepturilor aferente calitatii de actionar majoritar", se arata in comunicatul Rompetrol.

In acord cu prevederile legii 297/2004 si a articolului 74 din regulamentul CNVM 1/2006, grupul a solicitat emiterea in regim de urgenta a unui decizii referitoare la anuntul de retragere a actionarilor Rompetrol Rafinare, depus de TRG pe 13 mai pe fondul finalizarii ofertei publice de preluare.

In urma ofertei, participatia grupului s-a majorat de la 75,99% la 98,63% din actiunile Rompetrol Rafinare.

"De asemenea, Grupul Rompetrol considera necesara revocarea imediata a ordonantei CNVM 335/28.07.2010 privind suspendarea dreptului TRG de a delista Rompetrol Rafinare, statut conferit si asigurat de lege dar si de calitatea de actionar majoritar.

Aceasta a fost emisa de autoritate cu incalcarea flagranta a dispozitiilor legii 297/2004 si a statutului CNVM, aprobat prin ordonanta de urgenta 25/2002", mai spun reprezentantii Rompetrol.

Printre problemele reclamate de Grupul Rompetrol se numara si fundamentarea nelegala si discriminatorie a ordonantei sub pretextul nejustificat al protejarii unui interes public, asumarea de catre CNVM si Ministerul Finantelor Publice in mod anticipat a calitatii de actionar, speculatii privind prejudiciile aferente delistarii RRC, in contextul in care creanta invocata nu este exigibila ti nu ii ofera decat dreptul la dobanzi.

Astfel, in perioada 2004-2009, nivelul total al dobanzilor virate catre buget de stat se ridica la aproximativ 225 milioane dolari, iar pana la scadenta acesta urmand sa ajunga la aproximativ 260 milioane dolari, potrivit informatiilor grupului.

#cnvm, #despagubiri, #milioane, #rompetrol , #stiri Rompetrol