Rompetrol Rafinare va livra pe piata motorina cu 2% biodiesel

Luni, 11 Iunie 2007, ora 16:38
1126 citiri

Rompetrol Rafinare, companie membra a Grupului Rompetrol, va livra incepand cu 25 iunie pe piata romaneasca motorina Euro 4, din care de doi la suta va fi biocombustibil, se arata intr-un comunicat al companiei.

Aceasta este a doua unitate a Grupului care furnizeaza biocarburanti, dupa introducerea, in luna mai, in statiile de distributie operate in Franta (proprii si Dyneff), a carburantului verde Super Etanol E85.

Rompetrol are in proiect si construirea unei instalatii proprii de producere a biodieselului, la rafinaria Petromidia, pentru care sunt estimate investitii de 18 milioane dolari. Pana la finalizarea acestui program, necesarul de biodiesel al Rompetrol Rafinare este de aproximativ 2500 de tone lunar, in functie de nivelul livrarilor de motorina in Romania, fiind asigurat atat din import cat si de pe piata interna. Primele cantitati de biodiesel sunt asteptate la mijlocul lunii iunie, iar furnizorii au fost selectati in baza cerintelor tehnice ale normei europene de profil, EN 14214.

Mai mult, Rompetrol Quality Control, divizia de laboratoare a Grupului Rompetrol, a fost prima companie din Romania autorizata sa efectueze analizele necesare incadrarii combustibililor in gama biodiesel, in conformitate cu standardul european EN 14214. Compania poate realiza atat analiza uleiurilor obtinute din materii prime vegetale (floarea soarelui, rapita), cat si a combustibilului comercializat in benzinariile din Romania, care include acest adjuvant (motorina tip biodiesel).

In prezent, Rompetrol Rafinare produce carburanti la standardul Euro 4. Pe de alta parte, in urma investitiilor realizate, compania si-a aliniat, la sfarsitul anului 2005, productia de motorina si la standardul Euro 5, norma obligatorie in Romania din 2009. Din acest an, in functie de cerintele pietei, rafinaria poate sa-si directioneze toata productia de motorina pe standardul Euro 5.

Combustibilul biodiesel este produs din resurse regenerabile - rapita, floarea soarelui, porumb - si se utilizeaza la motoarele Diesel. Biocombustibilul poate fi amestecat in proportii diferite cu motorina, pentru a crea un amestec ce se utilizeaza drept carburant. Biodieselul reduce cu aproape 90 la suta emisiile de dioxid de carbon si cu 98 la suta pe cele de sulf.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...