Rompetrol Rafinare, pe locul 5 in topul companiilor din Europa de Sud Est

Miercuri, 09 Octombrie 2019, ora 12:27
2593 citiri
Rompetrol Rafinare, pe locul 5 in topul companiilor din Europa de Sud Est
Foto: Pixabay

Rompetrol Rafinare, membra a Grupului KMG International, este cotata drept a cincea cea mai importanta companie din Europa de Sud Est, potrivit unui studiu realizat de o agentie de presa din Bulgaria, informeaza compania.

Compania care cuprinde rafinariile Petromidia Navodari si Vega Ploiesti a urcat doua pozitii comparativ cu clasamentul de anul trecut.

In topul realizat de jurnalistii bulgari, Rompetrol Rafinare devanseaza companii precum Lukoil Neftochim Burgas, care opereaza cea mai mare rafinarie din tara vecina si INA din Croatia. Clasamentul a folosit drept criteriu veniturile totale consemnate intr-un an. Astfel, Rompetrol Rafinare a inregistrat o crestere de 22% in 2018 si a ajuns la 3,04 miliarde de euro, comparativ cu 2,5 miliarde de euro in 2017. Astfel, prin aportul rafinariei Petromidia, Rompetrol Rafinare a fost in 2018 peste compania din Bulgaria care opereaza cea mai mare rafinarie din regiune. Lukoil Burgas are o capacitate de prelucrare anuala de aproximativ 9 milioane de tone.

Potrivit Rompetrol Rafinare, avansarea in Top 100 SEE a venit pe fondul rezultatelor operationale de exceptie realizate in 2018 de cele doua rafinarii care compun Rompetrol Rafinare. Astfel, rafinaria Petromidia Navodari a inregistrat anul trecut 11 noi recorduri operationale, cu niveluri istorice atinse la materiile prime procesate (5,92 milioane de tone), produse petroliere obtinute (5,78 milioane tone), productia de benzine (1,36 milioane tone) si motorine (2,75 milioane tone), combustibil pentru avioane (317.000 tone), randamente de produse albe (86,2%), gradul de utilizare a capacitatii de rafinare (91,98%). La acestea se adauga cele privind imbunatatirea indicelui de eficienta energetica - EEI (96,1) si reducerea pierderilor tehnologice (0,83% wt.).

Totodata, rafinaria Vega Ploiesti a consemnat pentru 2018 un numar de 8 recorduri istorice - materie prima procesata, produse obtinute (bitum, solvent, hexan), gradul de utilizare a capacitatii de rafinare, pierderi tehnologice si indicele de eficienta energetica. Astfel, unitatea din Ploiesti a prelucrat anul trecut o cantitate de 406.000 tone, in crestere cu 9% fata de indicatorul din 2017. Aceasta evolutie s-a reflectat si in principalele produse obtinute - bitum (peste 100.000 tone), hexan (84.500 tone) si solventi (43.500 tone).

In acelasi top, o alta companie parte din grupului KMG International, Rompetrol Downstream, a urcat doua pozitii de pe 13 pe 11, cu o crestere a veniturilor de peste 21%.

Clasamentul realizat de agentia de presa din Bulgaria este singurul instrument regional de clasificare a companiilor din Europa de Sud Est. Topul a ajuns la cea de-a 12-a editie si isi propune sa faca o radiografie completa a mediului de afaceri din regiune, precizeaza sursa citata.

Principalii actionari Rompetrol sunt KMG International (54,63% - direct si indirect) si statul roman prin Ministerul Energiei (44,7%).

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Rompetrol Rafinare top companii , #stiri Rompetrol