Rompetrol Petrochemicals, primul centru integrat de comanda al instalatiilor petrochimice

Miercuri, 17 Noiembrie 2010, ora 18:50
2014 citiri
Rompetrol Petrochemicals, primul centru integrat de comanda al instalatiilor petrochimice

Rompetrol Petrochemicals, divizia de petrochimie a Grupului Rompetrol, a finalizat automatizarea instalatiilor si integrarea operatiunilor in Centrul de Comanda si Control al platformei Petromidia (CCR), primul de acest gen din Romania, a anuntat miercuri compania intr-un comunicat preluat de NewsIn.

Prin intermediul acestui centru sunt coordonate activitatile de rafinare ale Rompetrol Rafinare.

Valoarea totala a proiectului de integrare a sistemelor locale in noul centru de comanda se ridica la aproximativ 500.000 dolari, aceasta fiind sustinuta si de investitiile realizate de Rompetrol Petrochemicals in perioada 2006-2007 pentru repornirea si modernizarea a instalatiilor de polietilena de joasa densitate (LDPE) - 30 milioane dolari si polietilena de inalta densitate - peste 14,5 milioane dolari.

La acestea se adauga si constructia a doua noi instalatii automate de ambalare pentru instalatiile LDPE si HDPE si a unui terminal marin de gaze lichefiate pentru aprovizionarea cu etilena.

"Integrarea controlului automatizat al instalatiilor petrochimice in Centrul de Comanda sustine obiectivul companiei de a deveni unul din principalii furnizori si producatori de polimeri din regiune si reprezinta in acelasi timp o continuare a investitiilor de peste 107 milioane dolari realizate din 2002 pana in prezent pentru cresterea activitatilor de profil, a capacitatilor de productie, a calitatii si a gamei de sortimente oferite", a declarat directorul general Rompetrol Petrochemicals, Niculi Dumitru.

Potrivit acestuia, noul centru permite urmarirea integrala a operatiunilor, controlul si protectia fluxurilor tehnologice, culegerea si transmiterea on-line a datelor de proces si implicit o reducere a costurilor de productie, fiind o premiera pentru Romania, dar si pentru zona de sud-est a Europei.

Proiectul a fost coordonat de Rominserv, contractorul general al Grupului Rompetrol, si a urmarit realizarea infrastructurii de comunicatie date, a sistemului de monitorizare video a instalatiilor, a relocarii consolelor si a statiilor de operare, precum si a testarilor operationale.

Astfel, noul centru integreaza cele trei instalatii de producere ale polimerilor (PP - polipropilena, LDPE si HDPE), dar si a celor aferente pirolizei, cazanele de abur si sectia de separare propan-propilena.

Rompetrol Petrochemicals si-a propus majorarea pana la finele anului 2011 cu peste 70% a capacitatii instalatiei de polietilena de inalta densitate (HDPE), valoarea totala a investitiei fiind estimata la aproximativ 18 milioane dolari.

In primele noua luni ale anului, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 214,2 milioane dolari si un profit operational (EBITDA) de 11,5 milioane dolari, in crestere fata de indicatorii obtinuti in perioada similara din 2009, o cifra de afaceri de 181 milioane dolari si pierderi operationale de 12,5 milioane dolari.

Prin integrarea si centralizarea activitatilor si a operatiunilor Rompetrol Rafinare si Rompetrol Petrochemicals in cadrul Centrului de Comanda si Control al platformei Petromidia, dar si a departamentelor care asigura procesele de productie aferente, sunt asigurate toate premisele necesare cresterii gradului de integrare, perfectionare si eficientizare a managementului pe intreaga platforma.

Centrul de comanda si control al activatilor de rafinare a fost finalizat in 2004 si a reprezentat o investitie totala de peste 33 milioane dolari. Rompetrol Petrochemicals este detinuta integral de Rompetrol Rafinare. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rompetrol, # petrochemicals, # instalatii, # petrochimice , #stiri Rompetrol