Rompetrol Group a preluat 2,61% din actiunile Rompetrol Rafinare

Vineri, 24 Septembrie 2010, ora 23:01
1487 citiri
Rompetrol Group a preluat 2,61% din actiunile Rompetrol Rafinare

The Rompetrol Group (TRG) a preluat vineri 2,61% din actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) de la Rompetrol Downstream, divizia de distributie a carburantilor a grupului Rompetrol, printr-o tranzactie negociata in valoare de 33,6 milioane lei (7,8 milioane euro), potrivit Mediafax.

Compania kazaha de stat controleaza 98,6% din actiunile Rompetrol Rafinare, prin grupul Rompetrol. Tranzactia speciala a vizat transferul unui pachet de 551,802 milioane de actiuni. Transferul a fost efectuat la pretul de 0,061 lei, similar cu ultima cotatie de joi. Rompetrol Rafinare are un capital social de 2,109 miliarde de lei, iar valoarea nominala a actiunilor este 0,1 lei.

"Acesta operatiune respecta legislatia pietei de capital si nu contravine deciziei ANAF de impunere a sechestrului asigurator asupra unor terenuri si instalatii ale Rompetrol Rafinare, precum si asupra participatiilor in filialele sale.

Actiunea companiei Rompetrol Downstream are la baza intentia grupului de a-si consolida si clarifica situatia participatiilor detinute in cadrul companiilor membre", au declarat vineri pentru MEDIAFAX reprezentanti ai Rompetrol.

ANAF a instituit la inceputul lunii septembrie sechestru asigurator asupra unor terenuri si instalatii ale Rompetrol Rafinare, precum si asupra participatiilor in filialele sale.

Decizia ANAF este legata de obligatiunile convertibile, in valoare de 570 de milioane de euro (740 de milioane de dolari), scadente la 30 septembrie, emise in 2003 pentru statul roman in cadrul unei conversii a datoriilor Rompetrol Rafinare.

Potrivit ANAF, Rompetrol a ales modalitatea de rascumparare a obligatiunilor cand a efectuat o plata partiala in august, in valoare de 54 de milioane de euro, iar restul titlurilor nu pot fi convertite in actiuni. In urma conversiei, statul ar deveni actionar minoritar la Rompetrol Rafinare.

Actionarii Rompetrol Rafinare au aprobat la 14 septembrie garantarea unui imprumut de 720 milioane dolari, scadent la 12 august 2010, acordat de grupul Rompetrol.

Imprumutul va fi garantat de Rompetrol Rafinare cu actiunile pe care le detine la filialele sale Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Petrochemicals, Rompetrol Logistics si cu unele imobile ale rafinariei Petromidia.

Dealurile cu Rompetrol Rafinare si Socep au dus rulajul BVB la maximul ultimelor doua luni Bursa a crescut usor vineri, cu 0,48 %, intr-o piata in care doua tranzactii negociate cu actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) si Socep (SOCP) au dus lichiditatea la cel mai ridicat nivel din ultimele doua luni.

Transferurile au cumulat 59,8 milioane lei (14 milioane euro), suma din care operatiunile cu titlurile Rompetrol Rafinare si Socep au reprezentat 80%. Un rulaj mai mare decat cel din ultima sedinta a saptamanii a fost inregistrat la 2 iulie, cand transferurile cu cumulat 138,4 milioane lei (32,1 milioane euro).

La acea data 90% din lichiditate a fost asigurata de tranzactiile speciale, in suma de 124,9 milioane lei.

Cea mai mare operatiune de vineri, de 33,6 milioane lei (7,8 milioane euro), a fost realizata de Rompetrol Downstream, divizia de distributie a carburantilor a grupului Rompetrol, care a transferat 2,61% din actiunile Rompetrol Rafinare. Titlurile au fost preluate de The Rompetrol Group.

Tranzactia speciala nu a influentat semnificativ pretul din piata, astfel ca titlurile Rompetrol Rafinare au scazut cu 1,64%, la 0,06 lei, pe un rulaj de numai 7.300 de lei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rompetrol group, #rafinare, #actiuni , #stiri Rompetrol