"Rompetrol ar trebui sa achite voluntar datoriile catre stat"

Joi, 12 August 2010, ora 23:34
1706 citiri
"Rompetrol ar trebui sa achite voluntar datoriile catre stat"

Guvernul va utiliza toate procedurile legale pentru recuperarea datoriilor Rompetrol, fiind insa normal ca aceste obligatii sa fie platite voluntar de catre companie, ca un gest de eleganta, a declarat, joi, premierul Emil Boc, potrivit Mediafax.

El a aratat, la postul public de televiziune, ca statul ar putea suporta mai usor plata salariilor si pensiilor daca ar dispune si de astfel de fonduri.

"Au gura mare, dand lectii la altii, in loc sa-si achite in primul rand datoriile, si atunci ne-ar fi bine si noua, cei care astazi suntem nevoiti sa taiem salariile sau sa le diminuam o parte din veniturile pe care le au. Dar dau lectii importante in democratia romaneasca", a adaugat Boc in acest context, fara sa precizeze la cine se refera.

El s-a referit imediat la obligatia AVAS de a achita despagubirile catre pagubitii FNI, "pentru cazul SOV-FNI", cu fonduri care puteau fi varsate la buget, precum si la televiziunile private care deruleaza o anumita politica pentru apararea anumitor interese.

Inainte de vanzarea catre KazMunaiGaz, Rompetrol a fost controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu, care a criticat in numeroase randuri politica economica a actualului guvern.

Grupul Rompetrol trebuie sa ramburseze 2,4 miliarde de lei in contul datoriilor istorice ale rafinariei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligatiuni de stat din anul 2003.

In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.

In luna iunie, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat agentiei MEDIAFAX ca statul va prelua peste 40% din actiunile Rompetrol, in cazul in care KazMunaiGaz va plati numai 100 milioane de dolari din datoria de 2,4 miliarde lei, iar compania din Kazahstan va ramane actionar majoritar.

El a explicat ca datoriile neplatite vor fi convertite la un pret stabilit de lege printr-o formula, foarte apropiat de valoarea nominala a actiunilor de la momentul emisiunii titlurilor.

Vladescu a aratat ca cea mai recenta propunere a KazMunaiGaz in legatura cu stingerea datoriilor Rompetrol este plata unei sume de 100 milioane dolari.

Compania Rompetrol Rafinare, parte a grupului Rompetrol, si-a majorat capitalul social cu circa 100 milioane dolari, in contul datoriei catre bugetul de stat.

Guvernul se asteapta ca negocierile privind graficul de rambursare a datoriei sa se incheie in toamna. 

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#boc, #rompetrol, #datorii, #buget, #stat , #stiri Rompetrol