Rompetrol a virat 467 milioane de euro bugetului de stat

Luni, 10 Octombrie 2005, ora 03:14
681 citiri

Companiile membre ale grupului Rompetrol au virat la bugetul general, in primele noua luni ale acestui an, taxe si impozite de 1,69 miliarde de lei (peste 16.904 miliarde de lei vechi, circa 467 milioane de euro). Potrivit unui comunicat al grupului, citat de Mediafax, din suma totala, aproximativ 15.592 de miliarde lei vechi au fost platite statului de Rompetrol Rafinare, societatea fiind la zi cu plata datoriilor curente la bugetul de stat.

La sfarsitul lunii septembrie Rompetrol Rafinare a virat Ministerului Finantelor Publice - Directia Mari Contribuabili, suma de 769,9 miliarde de lei vechi, reprezentand dobanda anuala aferenta Conventiei de emisiune a obligatiunilor incheiate in 2003. Termenul de efectuare a platii este fixat anual la data de 30 septembrie. Grupul Rompetrol a contabilizat in primele sase luni ale acestui an venituri brute de 1,06 miliarde de dolari si un profit net de 81 milioane de dolari. Reprezentantii grupului au estimat ca daca vor fi mentinute conditiile actuale ale pretului petrolului si ale produselor derivate, cifra de afaceri a grupului ar putea ajunge la 2,2-2,5 miliarde de dolari, pentru tot anul 2005.

Profitul operational ar putea sa atinga o valoare de 160 milioane de dolari pentru tot anul 2005, in timp ce Rompetrol Rafinare ar putea sa inregistreze o valoare de 150 milioane de dolari pentru tot anul 2005. Dupa primele sase luni ale anului, suma platita la bugetul de stat s-a ridicat la 342 milioane dolari. La sfarsitul anului, taxele catre bugetul de Stat se vor ridica la circa 800 milioane de dolari, potrivit presedintelui Rompetrol, Dinu Patriciu. Acesta a explicat, recent, ca rezultatele bune inregistrate se datoreaza si faptului ca grupul a ales, prin tehnologizare, sa devina prima companie multinationala din Romania in 2006.

Grupul Rompetrol are ca actionar majoritar The Rompetrol Group NV, cu sediul in Olanda, si mai cuprinde companiile Rompetrol SA, Romoil SA, Rompetrol Well Services SA, Rominserv SA, Ecomaster-Servicii Ecologice SA, Palplast SA, Rompetrol Moldova si Rompetrol Bulgaria.

Averea