Raportarea rezultatelor financiare preliminare de catre societatile listate a readus investitorii la bursa - 20 Februarie 2007

Marti, 20 Februarie 2007, ora 01:14
847 citiri

Raportarea rezultatelor financiare preliminare de catre societatile listate a readus investitorii la Bursa de Valori Bucuresti /BVB/, iar cele cinci societati de investitii financiare /SIF/ au revenit puternic ca pondere in valoarea totala a schimburilor.


Potrivit datelor furnizate de societatea de brokeraj Intercapital Invest, valoarea totala a tranzactiilor bursiere a crescut saptamana trecuta cu 42 la suta si s-a cifrat la 257,2 milioane lei, iar media zilnica a tranzactiilor a urcat la 51,4 milioane lei.

Pe obligatiuni s-a inregistrat o valoare totala a schimburilor de doar 2,24 milioane lei, pe acest segment aparand un titlu nou, privat, din domeniul bancar - obligatiunile Procredit Bank.

In piata au predominat scaderile cotatiilor, doi dintre indici suferind scaderi de 1-2 procente, in timp ce alti doi indici in care ponderea bancilor si a Transelectrica este mai ridicata au inregistrat usoare aprecieri.

Mai sever s-a corectat indicele BET-FI, care arata evolutia cotatiilor SIF-urilor si care a incheiat a doua saptamana de scaderi, corectia negativa fiind de 2,39 la suta in ultima saptamana. Aprecieri au inregistrat indicii BET-C si ROTX, dar acestea au fost de pana in 0,2 procente.

In saptamana analizata, doar 15 actiuni au crescut, cinci au stagnat si 36 de titluri au inregistrat scaderi ale cotatiilor. Cei mai fericiti au fost saptamana trecuta actionarii societatii Kandia-Excelent, cotatia acestui emitent urcand cu 14,41 la suta, urmati de cei ai companiei Transelectrica, cu o crestere de 9,14 procente, si de cei ai Carbochim Cluj Napoca - 9,09 procente.

La polul opus, cel mai mult au scazut actiunile Amonil Slobozia, care au pierdut 11,16 la suta, unde probabil investitorii anticipeaza o pierdere pe anul 2006, urmate de titlurile Rulmentul Brasov, cu o depreciere de 10,43 procente, compania urmand sa declanseze procedura de dizolvare si lichidare voluntara a societatii.

Saptamana trecuta a fost dominata de prezentarea rezultatelor financiare preliminare pentru majoritatea emitentilor, acestea fiind in general pozitive, o exceptie notabila fiind Rompetrol Rafinare Constanta, unde pe standardele romanesti de contabilitate s-au inregistrat in continuare pierderi. Transelectrica a confirmat maximele istorice alte cotatiilor actiunilor din ultima perioada, prin rezultate financiare pozitive, mult peste estimari.

Lichiditatea bursei s-a imbunatatit, insa nu a atins nivelurile asteptate de brokeri, multi investitori asteptand o calmare a scenei politice pentru a intra mai puternic pe piata de capital.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)