Finalul lunii iunie aduce noi scaderi de curs, fara ca volumele sa creasca semnificativ. Totusi, astazi parca a fost o dinamica mai buna in piata, volumele fiind ceva mai mari decat ieri. In continuare sunt vanzatori la bursa, desi principalele actiuni au ajuns la preturi interesante, ce numai si la o analiza sumara ar recomanda in conditii normale cumpararea. Insa se pare ca nu se mai tine cont de asta, de exemplu SIF1 si SIF5 se vand desi au indicatori PER mai mici de 10, pe ultimele 12 luni. Piata e fragila in acest moment, volumele mici afisate atat la cumparare cat si la vanzare fac posibile rasturnari de situatie, accentuari ale variatiilor de curs, in general o volatilitate ridicata. Asa s-a intamplat in partea a doua a sedintei, cand a inceput un val de vanzari pe majoritatea segmentelor pietei, ce a avut ca finalitate scaderi semnificative de curs. Cu toata revenirea pozitiva din ultimul sfert de ora, indicii au incheiat la valori ce reprezinta minimele acestui an.
Cel mai tranzactionat emitent de la prima categorie a fost BRD-GSG (BRD), cu un rulaj de 2,75 milioane RON. Cursul a scazut astazi la pragul de 14 RON/actiune, chiar de la inceputul sedintei, si-a revenit pe parcurs la fel ca intreaga piata, insa la final a ajuns inapoi, inchizand tot la acest pret minim, cu 2,8% mai jos decat ieri. Fata de maximul de la inceputul lui februarie, BRD se afla deja mai jos cu 30%. Pe o piata ca asta, evolutia stagnanta a actiunilor Banca Transilvania (TLV) in jurul unui pret de 0,87 RON/actiune apare ca o reala performanta.
Segmentul petrolier a fost de asemenea lovit de scaderi. Mai puternic Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), care la un moment dat, dupa o serie de vanzari mai voluminoase a cazut in 0,06 RON/actiune. Si-a revenit ulterior, la fel de rapid, inchizand la 0,0625 RON (-3,1%). Asta inseamna o scadere de 50% fata de maximul de la inceputul anului. Petrom (SNP) a scazut inca de la inceput la 0,46 RON/actiune, dupa care nu a mai avut oscilatii imoprtante, incheind sesiunea la 0,4580 RON (-2,6%).
Una din cele mai mari scaderi de astazi apartine titlurilor Armatura Cluj Napoca (ARM), un emitent mai putin lichid care astazi a pierdut 10%, ajungand la un pret de 0,45 RON/actiune. Vanzarile mari totalizeaza 0,7% din actiunile emise de Armatura, la care se adauga o tranzactie Deal, cu 3,35 milioane actiuni, ce reprezinta 11% din capitalul social al companiei. Vanzatorul a fost Herz Armaturen GmbH, cel mai mare actionar al societatii inainte de aceasta vanzare, obligat de catre CNVM sa vanda 11,7% din actiunile emise de compania clujeana, fiindca depasise pragul de 33% (ajungand la o detinere de 44,7%) si nu a dorit sa lanseze o oferta publica de preluare. Tranzactia Deal a fost efectuata la minimul posibil al zilei, de 0,4250 RON.
Titlurile SIF au mai pierdut in medie circa 1,2%, intr-o sedinta total nefavorabila, dominata de vanzatori. Cotatiile au scazut dupa deschidere si dupa prima jumatate a sedintei mai puternic, iar la unele dintre SIF-uri au avut loc chiar usoare reveniri la final. Nu si la SIF Moldova (SIF2), care a inchis pe cea mai mare scadere, de 2%, la 1,49 RON/actiune. Scaderile la SIF-uri au intrat deja intr-o zona destul de intunecata, in care isi gasesc mai greu explicatii. Cert este ca deprecierile din ultima luna le-au adus deja la preturi interesante, tinand cont de rezultatele financiare pe ultimele 12 luni (mai 2005 - mai 2006), SIF Banat Crisana (SIF1) si SIF Oltenia (SIF5) au un indicator PER mai mic de 10.
Adresa : Calea Vitan nr.12, bl. V50 B, parter, ap. 29, sector 3
Telefon : 3224614/3215981
Fax : 3215981
email : office@primet.ro
Pagina internet : www.primet.ro