Oscilatii la bursa, in cautarea trendului

Luni, 10 Octombrie 2005, ora 10:55
1087 citiri

Am traversat o saptamana ambigua la bursa, corectiile de la inceputul saptamanii fiind intrerupte brutal de furia achizitiilor de joi, atunci cand pe un un volum total de peste 15 milioane euro (cel mai mare din utlimele 5 luni) SIF-urile si Rompetrol Rafinare au atins noi maxime istorice.

In cazul SIF-urilor, a fost vorba atat de estimarea Goldman Sachs asupra valorii BCR (4, 9 miliarde euro), SIF-urile avand fiecare cate 6%, cat si de anuntarea VUAN pentru sfarsitul lunii septembrie, in ncrestere usoara fata de lunile precedente (SIF Oltenia a depasit 2 RON iar Muntenia a trecut la randul sau de 1 RON).

Totusi, piata a avut un moment de recul vineri, atunci cand investitorii, ca si cotatiile blue-chip-urilo, au batut in retragere. Sa remarcam ca in acest moment aprecierea indicelui BET-FI a depasit de la inceputul anului 105% (123% in euro, un profit fabulos pentru strainii care au mizat pe actiuni romanesti, ne obisnuiti cu aprecieri de doua cifre la nivelul unnui indice intr-un singur an).

Majoritatea actiunilor vedeta au depasit de altfel in ultimile 12 luni borna de 90% (BRD a crescut cu 144%, Banca Transilvania cu 145%, SNP Petrom-96%, Rompetrol Rafinare-90%, Sicomed si Antibiotice-149%, respectiv 134%).

SIF-urile raman in continuare actiuni relativ ieftine daca ne raportam la valoarea activelor, raportul dintre pret si valoarea contabila fiind foarte apropiate, in timp ce in cazul bancilor acest raport este de 5-6, iar pentru companiile petroliere de 3-4.

Continua achizitiile SIF la Biofarm, Moldova atingand in aceasta saptamana o detinere de 10% (mai au participatii Oltenia-14%, Banat-Crisana si Muntenia). Sinteza isi va majora capitalul social in perioada martie-octombrie 2006 prin aport in numerar al actionarilor, subscrierile urmand sa fie facut la valoara nominala (vor fi emise 11 milioane de noi actiuni).

A fost fixata data AGAE-29 octombrie iar data de inregistrare propusa este 15 noiembrie 2005. Creditorii Sofert au votat intrarea in procedura falimentului, compania avand de ceva vreme conturile blocate.

Inexplicabil, actiunile SOF s-au apreciat in ultima luna cu peste 50%. In intervalul 30 septembrie-7 octombrie, indicii bursei au avut urmatoarea evolutie : BET a scazut cu 0,04%, BET-C a crescut cu 0,02% iar BET-FI s-a apreciat cu 2,3%.

Banii Nostri