Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Mana cereasca pentru actionarii SIF-urilor

Mana cereasca pentru actionarii SIF-urilor
Schimburile cu actiuni s-au intensificat saptamana trecuta, cele mai cautate titluri fiind cele petroliere si financiare. Sedintele bursiere din aceasta perioada s-au desfasurat sub influenta a doua evenimente, la care investitorii au reactionat imediat. Anuntata demisie a guvernului si intentia de organizare a alegerilor anticipate, pe de o parte, si ordonanta guvernamentala prin care SIF-urile isi vor majora pragul de detinere din capitalul social la 1% de la 0,1%, pe de alta parte. Informatia privind modificarea limitei de detinere la SIF-uri a ajuns tarziu la urechile brokerilor, astfel ca acestia au interpretat diferit cresterea titlurilor financiare din primele doua zile, urmate de o scadere de 3% in sedinta de miercuri. In timp ce unii intermediari asociau scumpirea actiunilor petroliere si financiare cu intrarea de bani noi in piata, posibil straini, altii erau de parere ca pe piata SIF-urilor se fac schimburi speculative. In sedinta de joi, desi brokerii se asteptau ca SIF-urile sa continue scaderea de miercuri, cotatia lor a urcat cu peste 3%. Abia in sedinta de vineri cand societatile financiare au fost oprite de la tranzactionare, s-a stiut adevaratul motiv al cresterii actiunilor acestora, si anume emiterea ordonantei guvernamentale privind reglementarea unor masuri financiare.

In aceasta perioada, conducerea Bursei a declarat ca piata de capital romaneasca este prea mica sa fie influentata de situatia politica actuala, parere neimpartasita de brokeri.

"Incercarea esuata de a gasi o solutie de compromis asupra modului de realizare a reformei in justitie, care ar fi impiedicat aceasta demisie si alegerile anticipate, si-a pus amprenta asupra pietei de capital in general, mai ales asupra societatilor de investitii financiare, care urmau sa primeasca, in cursul lunii septembrie, acceptul Parlamentului pentru majorarea pragului de detinere la 1%", afirma analistii de la KTD Investment. Cele mai cautate actiuni SIF au fost, in saptamana analizata, cele ale SIF 5 Oltenia si SIF 2 Moldova. Aceste doua titluri, impreuna cu actiunile Petrom si Rompetrol Rafinare, au realizat 62% din rulajul total al Bursei.

Media valorii totale a tranzactiilor a insumat 13,9 milioane de lei, in crestere fata de saptamana precedenta, cand media zilnica a transferurilor a fost de doar 8,27 milioane de lei.

Valoarea tranzactiilor cu titluri Petrom a insumat 14,66 milioane de lei, ceea ce reprezinta 20% din totalul pietei bursiere din acesta saptamana, arata o analiza a KTD Investment.

Randamentul saptamanal al acestor titluri a fost unul foarte bun, de 7,44%. Potentialul de crestere a actiunilor SNP "se mentine in continuare, in conditiile in care titlurile Petrom se afla printre cele agreate de investitorii straini si, in plus, se asteapta raportarea de rezultate financiare foarte bune pe primul semestru 2005", sustin analistii de la societatea de brokeraj.

Si Rompetrol Rafinare a avut o saptamana buna, valoarea tranzactiilor atingand 9,11 milioane de lei, reprezentand peste 13% din valoarea totala a valorii transferurilor bursei de saptamana trecuta.

"Dupa o lunga perioada de acumulare, pe fondul presiunii exercitate de cumparatori, pretul RRC a inceput sa creasca de la un minim de 0.0803 lei/actiune la un maxim de 0.0900 lei/actiune, atins in sedinta de miercuri", spun brokerii de la KTD. Ei sunt de parere ca rezultatele financiare bune asteptate sa fie anuntate de catre Rompetrol Rafinare si interesul manifestat de investitori in ultima perioada pentru aceste titluri, creeaza premisele pentru depasirea, in sedintele viitoare, a pretului de 0.0900 lei/actiune RRC.

Intermediarii cred ca si actiunile SIF vor continua sa creasca. "Pe termen scurt, este de asteptat o evolutie puternic ascendenta a cotatiei acestor societati", considera Vlad Neacsu, broker la societatea Estinvest.

In sedinta de vineri s-au facut schimburi de actiuni si cu titlurile nou venitei companii producatoare de hartie igienica si ambalaje de carton , Vrancart (VNC), listata la categoria a II-a. Prima zi de tranzactionare a actiunilor Vrancart Adjud (VNC) au dus cotatia acestor titluri la 0.1650 lei, cu o crestere de 65%. De azi va incepe si tranzactionarea actiunilor Flamingo, la pretul de 2,3 lei/ actiune.

Autor: Gabi Zamora
Averea

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 901 ori