Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Majoritatea actiunilor au scazut pe Bursa

Majoritatea actiunilor au scazut pe Bursa
Sedinta de astazi a fost ceva mai dinamica, comparativ cu ultima perioada am asistat la miscari mai ample la nivelul cotatiilor principalelor societati listate.Majoritatea actiunilor au scazut, fapt reflectat si de cei doi indici activi astazi, care au inchis cu aproape 1% mai jos decat ieri, bursa romaneasca evoluand din nou in contratimp cu pietele est-europene, unde s-au inregistrat cresteri, mai accelearate in Ungaria. Dinamismul pietei se reflecta si in lichiditate, pe mai multe actiuni importante s-au intensificat vanzarile, astfel ca rulajul total a depasit 17 milioane RON.
Banca Transilvania (TLV) e din nou cap de afis sub acest aspect, cu un rulaj de 4,3 milioane RON pe piata principala. Faptul ca vanzatorii au intrat mai activ in piata a facut ca pretul actiunilor TLV sa iasa din banda ingusta orizontala in care evolua in ultima vreme, coborand pana la un minim de 1,4 RON/actiune, cu inchiderea la 1,42 RON (-2,1%). In ultimele sase luni titlurile TLV au un randament de 22,4%, deci la aceste preturi se vinde in profit, unii grabindu-se sa marcheze acest profit, stiut fiind faptul ca saptamana viitoare, in data de 9 mai este ultima zi cum-dividend.

Cel de-al doilea mare emitent bancar, BRD A- Groupe Societe Generale (BRD) are un rulaj mai bun per total, aproape 4 milioane RON pe piata principala la care se adauga 2,1 milioane RON pe segmentul Deal, unde s-au transferat 122 mii actiuni, majoritatea la 17,2 RON/actiune. In piata principala cursul nu a depasit 17,4 RON si a inchis la 17,3 lei noi (+0,6%).

Surpriza deschiderii acestei sedinte a fost Oltchim Rm. Valcea (OLT). Aici s-a intrat puternic la cumparare inca din primele minute, cursul urcand rapid la 0,4230 RON/actiune. Ulterior situatia s-a mai calmat, astfel ca ultima tranzactie s-a efectuat la 0,4060 RON (+1,5%). Fata de perioada anterioara si volumul a fost mult mai bun, de peste 900 mii actiuni, posibil un maxim al ultimelor doua luni. Titlurile OLT si-au gasit un echilibru in aceasta perioada, la palierul de 0,4000 RON/actiune, dupa ce la inceputul anului atinsesera pragul de 0,5000 RON, depasit chiar.

Dupa ce in ultimele zile se apropiase de pragul de 0,1 RON, Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) a traversat astazi o sedinta modesta, dominata de vanzatori. Cursul a coborat pana la un minim de 0,0897 RON/actiune la jumatatea sedintei si a inchis la 0,0920 RON (-2,4%). Si aici a fost o activitate mai intensa comparativ cu ultima perioada, cei care si-au lichidat din detineri au avut contraparte, astfel ca in total volumul de actiuni transferate a depasit 30 de milioane.

Banca Comerciala Carpatica (BCC) a intrat de astazi in perioada ex-dividend. Cine cumpara nu mai beneficiaza de efectele majorarii de capital social (e vorba de o majorare cu 12,05%, cu actiuni gratuite). In mod normal, cursul nu ar fi trebuit sa coboare mai jos de 0,5550 RON (tinand cont de faptul ca ieri a inchis la 0,62 RON) pentru ca actionarii sa-si pastreze constanta valoarea detinerilor. Ceea ce nici nu s-a intamplat, acesta a fost minimul zilei, astfel ca inchiderea la 0,5650 RON poate fi privita ca o crestere reala de 1,8%.
Adresa : Calea Vitan nr.12, bl. V50 B, parter, ap. 29, sector 3
Telefon : 3224614/3215981
Fax : 3215981
email : office@primet.ro
Pagina internet : www.primet.ro


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 872 ori