Kazahii de la Rompetrol saluta adoptarea memorandumului de catre Guvern

Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 14:04
1428 citiri
Kazahii de la Rompetrol saluta adoptarea memorandumului de catre Guvern

Adoptarea memorandumului dintre statul roman si Rompetrol este un pas important in dezvoltarea relatiilor dintre Romania si Kazahstan, a declarat Sauat Mynbayev, directorul general al KazMunayGas, compania petroliera kazaha de stat, care detine integral Grupul Rompetrol.

Acesta s-a intalnit, luni, la Bucuresti, cu premierul Victor Ponta.

Sauat Mynbayev a salutat decizia autoritatilor romane si sprijinul acordat de primul-ministru pe durata procesului de negociere, semnare si adoptare a memorandumului dintre statul roman si Grupul Rompetrol.

"Memorandumul este un pas important in dezvoltarea relatiilor noastre in viitor, nu doar intre KazMunayGas si Romania, ci si intre cele doua state. Acest nou parteneriat reprezinta un semnal puternic de confirmare a viziunii noastre, aceea de a pozitiona Romania ca pe un centru energetic regional, o punte intre resursele Kazahstanului si cererea de pe piata europeana', a declarat Mynbayev.

Oficialul kazah a adaugat ca "memorandumul ne da noua si companiilor kazahe increderea ca Romania este un partener de incredere si un prieten apropiat, un loc unde investitiile straine sunt incurajate si bine primite'.

Fondul de investitii creat in urma memorandumului va respecta interesul celor doua parti - statul roman si Grupul Rompetrol - si va avea o durata de investitii de sapte ani, nivelul investitional vizat in acest interval ridicandu-se pana la un miliard de dolari.

Rompetrol a identificat proiecte majore, in valoare de 350 milioane de dolari

Rompetrol a identificat deja doua proiecte majore, in valoare de aproximativ 350 milioane de dolari: realizarea unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia si extinderea retelei de benzinarii pe piata locala, cu un impact pozitiv si in comunitatile in care vor fi implementate - crearea directa a aproximativ 2.000 de locuri de munca in diverse stadii ale proiectelor si venituri generate de investitii.

KazMunayGas si-a exprimat, prin directorul general, angajamentul ferm de a-si respecta toate obligatiile asumate in acord si a reiterat decizia strategica de a continua dezvoltarea operatiunilor Rompetrol pe plan local si regional, cu numeroase efecte benefice directe si indirecte pentru Romania, se mai arata in comunicat.

"Fiind o companie de stat, KazMunayGas reprezinta interesele nationale ale Kazahstanului in sectorul de petrol si gaze si isi asuma raspunderea de a incheia parteneriate strategice pentru livrarea hidrocarburilor produse pe plan intern catre principalele piete de desfacere. Aceasta strategie are la baza in principal dezvoltarea activitatilor si operatiunilor Rompetrol in regiune', mai spun reprezentantii companiei.

KazMunayGas, prin Rompetrol, acopera arcul geografic format din zona Marii Caspice (Kazakhstan, Georgia), Marii Negre (Ucraina, Moldova, Romania, Bulgaria) cu Marea Mediterana (Franta si Spania).

In prezent, Rompetrol are peste 6.000 de angajati, iar Aportul Grupului la bugetul de stat este estimat la 1,45 miliarde de dolari pentru 2013, in timp ce nivelul total pentru perioada 2007-2013 se ridica la peste 7,5 miliarde de dolari.

Rafinaria Petromidia Navodari este acum cea mai mare si eficienta unitate de rafinare din Romania, la finalul unui proces de modernizare si dezvoltare care a majorat capacitatea de productie la 14.000 tone de titei pe zi (5 milioane tone pe an), o investitie care s-a ridicat la 1,3 miliarde dolari in perioada 2007 - 2012 (in total, peste doua miliarde dolari).

La nivel european, Grupul Rompetrol detine peste 1.000 de puncte de alimentare cu carburanti in Romania, Franta, Spania, Republica Moldova, Georgia, Bulgaria si Ucraina, care opereaza sub brandurile Rompetrol si Dyneff.

#memorandum Rompetrol, #kazmunay rompetrol, #guvern kazmunay , #stiri Rompetrol