Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul a semnat: 200 de milioane de dolari pentru 26,69% din Rompetrol Rafinarie

Guvernul a semnat: 200 de milioane de dolari pentru 26,69% din Rompetrol Rafinarie


Hotararea care aproba memorandumul convenit cu Rompetrol a fost adoptata in sedinta de miercuri a Guvernului, au declarat surse oficiale.

Premierul Victor Ponta a anuntat anterior ca hotararea care aproba memorandumul convenit cu Rompetrol este finalizata, pe baza observatiilor primite de la ministerele Finantelor si Justitiei, si va fi aprobata, miercuri, de Guvern.

"Vreau sa dam un semnal foarte clar ca vrem sa salvam investitiile in Romania, chiar si cand acestea sunt victime ale bataliilor politice, sa salvam locurile de munca si ca, pentru Guvernul acesta, cei care investesc bani in Romania, care platesc taxe si creeaza locuri de munca sunt parteneri. Nu cred ca e nimic rau sa spun asta, toti cei care investesc bani, care platesc taxe corect si fac locuri de munca trebuie sprijiniti de catre acest Guvern, indiferent ca e vorba de cea mai mare companie din Romania sau de cea mai mica. Acesta este mesajul pe care vreau sa-l dam prin decizia de astazi", a spus Ponta in sedinta de guvern, in fata presei.

Saptamana trecuta, surse guvernamentale au declarat ca hotararea care aproba memorandumul convenit cu Rompetrol a fost inclusa pe agenda sedintei de atunci a Guvernului, dar Executivul a amanat aprobarea hotararii pentru o sedinta viitoare.

Consilierul premierului pe probleme de strategii guvernamentale, Mirel Palada, a sustinut ca acest subiect nu a fost discutat atunci de Guvern, dar premierul Victor Ponta a declarat ulterior ca hotararea care aproba memorandumul convenit cu Rompetrol a fost discutata, de fapt, atunci, de Guvern, in prima lectura, si urmeaza sa fie adoptata in aceasta saptamana.

Potrivit memorandumului, statul va incasa 200 milioane de dolari prin rascumpararea de catre compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din actiunile Rompetrol Rafinare.

De asemenea, KazMunaiGaz, actionarul majoritar al Rompetrol, promite sa infiinteze un fond care va investi in proiecte din domeniul energetic.

Premierul Victor Ponta i-a cerut saptamana trecuta ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, sa pregateasca, impreuna cu Ministerul Justitiei, un proiect de act normativ prin care Guvernul sa aprobe memorandumul cu Rompetrol, spunand ca vrea sa salveze compania si imaginea tarii fata de investitori.

In luna noiembrie, legea de aprobare a memorandumului de intelegere intre statul roman si Rompetrol, in legatura cu care presedintele Traian Basescu a formulat o sesizare la Curtea Constitutionala, a fost declarata neconstitutionala. Basescu a aratat ca Presedintia nu a atacat pe fond memorandumul si, ca atare, el a ramas in vigoare, aratand ca premierul Victor Ponta va trebui sa si-l asume prin hotarare de guvern, "daca simte nevoia".

Cu activitati de rafinare, petrochimie, retail, trading, explorare, productie si servicii industriale, grupul Rompetrol este prezent in 12 tari si are peste 7.000 de angajati.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1472 ori