Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Futures de Sarbatori, pentru speculatori

Futures de Sarbatori, pentru speculatori

Cresterea abrupta a bursei din ultima luna lasa locul unor ajustari ale cotatiilor la inceputul anului viitor. Iti poti menaja portofoliul de traumele unor corectii sau poti specula acest lucru vanzand cele mai lichide contracte la termen pe actiuni.

SIF-urile au bifat o crestere medie de 20% in noiembrie iar BET si BET-C au avut la randul lor aprecieri de peste 8%. Este anul SIF-urilor, cu tot cu dividende profitul ajunge in aceste cazuri aproape de 200% in mai putin de 12 luni. Sigur, putini au realizat aceasta performanta, multi au vandut in diferite momente pentru a-si marca castigul si au reintrat ulterior pe actiuni. Ridicarea pragului de detinere, proiectul de modificare a Codului fiscal, valurile ridicate de valoarea record la care se va vinde pachetul majoritar la BCR si recomandarile superoptimiste ale unor societati de brokeraj privind pretul maxim de intrare pe SIF-uri (in jurul a 3,5 RON) au dus la ecaladarea abrupta a cotatiilor. De asemenea, rezultatele bune inregistrate de sectorul bancar si farmaceutic au facut ca si aceste actiuni sa se tranzactioneze semnificativ mai scump decat in urma cu un an si doar presiunea la vanzare din partea unor jucatori mari a facut ca scenariul sa nu se repete si in cazul societatilor petroliere. Exista insa un cumul de factori care ne determina sa credem ca 2006 poate debuta atipic la bursa, iar in locul uzualului inceput bun de an sa asistam si la corectii. In primul rand, cresterea din ultimele saptamani a fost prea abrupta pentru a nu fi urmata de ajustari. Apoi, regimul fiscal se inaspreste, iar noii intrati vor fi taxati cu 16% din profit, in loc de 10%. Totusi, detinatorii "istorici" de actiuni care vor vinde la cotatii situate sub inchiderea ultimei sedinte din 2005 au avantajul ca scapa de impozitul datorat statului (daca Parlamentul nu modifica propunerile Finantelor). Ei si-au dorit o piata care sa urce la final de an (concidenta, asta s-a si intamplat!), astfel incat sa aiba suficient spatiu de manevra in 2006 pentru a nu fi taxati cu un impozit prea mare.

Pe ce actiuni mizam?

Cu 10-15% din valoarea unei actiuni pe piata spot (recent marjele au fost reactualizate, in urma cu mai putin de o luna acestea erau chiar mai mici) se poate profita de oscilatiile cotatiilor ca si cum am detine titlul respectiv. De pilda in cazul SIF, pentru Oltenia si Moldova marja reprezinta 200, respectiv 250 RON/contract (1.000 de actiuni). E bine daca intuiesti corect, dar te poti ruina daca piata merge impotriva ta. Din acest motiv, e bine sa intri esalonat in piata, achizitionand treptat contracte pana cand ajungi la suma planificata pentru asta. Evita de asemenea sa iti deschizi pozitii aproape de scadenta contractelor. Daca apare un eveniment neprevazut care influenteaza pretul actiunilor pe piata spot, investitorii futures au palpitatii, spreadul dintre cotatii creste foarte mult si poti iesi sifonat. Insa in cazul in care ai suficient spatiu de manevra pana la scadenta, piata se poate intoarce chiar daca initial a mers impotriva ta. Este recomandat sa mizezi pe cele mai lichide contracte, adica pe cele unde exista cat mai multe pozitii deschise. In momentul redactarii acestui articol, existau peste 20.000 de pozitii deschise pentru actiunile Banca Transilvania pentru scadenta din martie, peste 6.400 pentru Rompetrol Rafinare, 3.600 pentru SIF Oltenia etc. In prezent, cele mai lichide SIF-uri pe piata futures de la Sibiu sunt Oltenia, Moldova si Transilvania, contractele avand ca activ suport actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (DE RRC), Banca Transilvania (DE TLV) sau SNP Petrom (DE SNP) fiind de asemenea printre preferatele speculatorilor. Respectand regulile de mai sus, aceste actiuni pot fi recomandate pentru operatiuni "short" (le vindeti spre sfarsitul anului pentru scadenta din martie, urmand ca la momentul oportun sa le rascumparati la un pret mai mic).

Cristian Dogaru, Banii Nostri

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 905 ori