Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fitch a urcat ratingul The Rompetrol Group la 'B+', ca urmare a relatiei strategice cu KazMunaiGaz

Fitch a urcat ratingul The Rompetrol Group la 'B+', ca urmare a relatiei strategice cu KazMunaiGaz
Agentia de evaluare financiara Fitch a urcat, joi, ratingul pentru credite pe termen lung al The Rompetrol Group de la 'B-' la 'B+' si l-a scos de sub monitorizare cu perspectiva pozitiva, ca urmare a legaturilor strategice solide cu compania-mama KazMunaiGaz, arata un comunicat al Fitch Ratings.

Ratingului pentru credite pe termen lung al The Rompetrol Group i-a fost atribuita o perspectiva pozitiva. Ratingul companiei fusese plasat sub supraveghere cu perspectiva pozitiva pe 28 august 2007, cand compania kazaha de stat KazMunaiGaz a anuntat ca preia un pachet de 75% din actiunile The Rompetrol Group de la firma privata Rompetrol Holding SA.

Cresterea ratingului reflecta legaturile strategice solide dintre The Rompetrol Group, care detine trei subsidiare listate pe piata romaneasca de capital (Rompetrol Rafinare - Rafinaria Petromidia, Rompetrol Well Services si Rompetrol SA - Rafinaria Vega), si KazMunaiGaz, companie evaluata mai bine decat Rompetrol.

In urma unor discutii purtate cu conducerea Rompetrol, analistii Fitch considera ca este posibil ca firma-mama KazMunaiGaz si actionarul minoritar Rompetrol Holding sa furnizeze fonduri suplimentare companiei Rompetrol si/sau sa restructureze creditele Rompetrol si sa sustina, totodata, programul ambitios de investitii al firmei.

Desi KazMunaiGaz nu garanteaza creditele The Rompetrol Group, Fitch considera ca firma-mama vrea si este in stare sa sustina Rompetrol daca va ajunge intr-o situatie de dificultati financiare. Pana in prezent, KazMunaiGaz si Rompetrol Holding au acordat un credit de 200 milioane de dolari companiei Rompetrol, pentru imbunatatirea bilantului contabil plin de datorii si a spori lichiditatile.

Fitch considera ca legaturile strategice dintre Rompetrol si KazMunaiGaz sunt solide, dat fiind faptul ca achizitia Rompetrol de catre compania kazaha este prima investitie mare din sectorul european strategic de distributie de carburanti.

Achizitia este facuta in cadrul strategiei KazMunaiGaz de integrare pe verticala in sectorul de rafinare si pe segmentul de distributie, deoarece The Rompetrol Group a dublat capacitatea de rafinare a grupului kazah si a adus companiei un numar suplimentar de aproximativ 600 de benzinarii in sapte tari europene, mai ales in Romania si Franta.

Compania kazaha considera ca The Rompetrol Group este o platforma de crestere viitoare prin achizitii in estul si in vestul Europei. Exista si posibilitatea unei integrari fizice, in conditiile in care parte din necesarul de petrol al The Rompetrol Group poate fi acoperit prin petrol din Kazahstan cumparat de catre KazMunaiGaz. Mai mult decat atat, KazMunaiGaz vrea sa integreze afacerile de tranzactionare ale celor doua companii, mai comenteaza Fitch.

Perspectiva pozitiva reflecta asteptarile analistilor de la Fitch ca ratingul sa poata fi urcat, daca The Rompetrol Group isi imbunatateste profilul de creditare si structura de capital si isi reducere riscurile de refinantare.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1070 ori