Companiile petroliere vor fi supuse unei inspectii fiscale generale, prin care autoritatile vor verifica daca structura cheltuielilor din bilant nu este "incarcata" prin costuri nejustificate, pentru reducerea profitului real, precum si cauza pierderii fiscale declarate, afirma surse din Guvern.
"Se va verifica si daca nu cumva profiturile au fost mutate in strainatate, prin procedura preturilor de transfer", au declarat agentiei MEDIAFAX surse din Guvern.Controlul va incepe la solicitarea premierului Emil Boc.
Preturile de transfer reprezinta valorile platite de o firma pentru un bun, serviciu sau imprumut preluat de la o alta firma din acelasi grup.
Preturile de transfer pot fi si o varianta de realocare a profiturilor sau pierderilor.
Raportul intocmit, la inceputul acestui an, de autoritati in cazul producatorilor si distribuitorilor de benzina si motorina releva, printre altele, ca aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, iar profiturile inregistrate de acestea nu reflecta evolutia veniturilor in raport cu cea a principalelor categorii de cheltuieli.
"Din verificarile efectuate a rezultat ca, la sfarsitul perioadei analizate, profiturile inregistrate de companii nu reflecta evolutia veniturilor in raport cu evolutia principalelor categorii de cheltuieli obiective.
Astfel, daca avem in calcul ca, per ansamblu, preturile de vanzare la pompa au crescut cu circa 20%, crestere concretizata in majorarea in egala masura a veniturilor, coroborat cu faptul ca, fata de anii anteriori, nivelul principalelor categorii de cheltuieli a ramas relativ constant sau a cunoscut cresteri nesemnificative, rezulta ca exercitiile financiare trebuia sa inregistreze o crestere proportionala a profiturilor si, pe cale de consecinta, a impozitului pe profit.
Urmare constatarilor facute de organele de control a rezultat ca, in realitate, aceste companii nu numai ca nu au inregistrat profit, dar situatiile financiare contabile prezinta pierderi semnificative", potrivit documentului obtinut de MEDIAFAX.
Potrivit datelor transmise Bursei in luna noiembrie a anului trecut, Rompetrol Rafinare, detinuta de KazMunaiGaz, a inregistrat in primele noua luni pierderi de 139,6 milioane dolari, mai mari cu 29,1% fata de perioada similara din 2009.
In acelasi interval, OMV Petrom, companie controlata de grupul austriac OMV, a obtinut un profit de 1,411 miliarde lei (337,2 milioane euro), in crestere cu 46%, conform informatiilor comunicate Bursei in noiembrie 2010.
AGA Petrotel-Lukoil din Ploiesti, companie controlata de grupul petrolier rus Lukoil, a decis la finele lunii noiembrie majorarea capitalului social cu 583,2 milioane lei (aproximativ 136 milioane euro), de la 246,5 milioane lei la 829,7 milioane lei, pentru acoperirea pierderilor si asigurarea continuarii activitatii.