Dupa o lunga perioada, indicii au inregistrat cresteri la nivelul intregii saptamani

Sambata, 01 Iulie 2006, ora 03:33
893 citiri

Saptamana s-a incheiat la Bursa cu o sedinta pozitiva, la fel ca ultimele doua sedinte, in care cumparatorii au fost dominanti in piata.A fost o sedinta buna, cu cresteri semnificative si continue in cea de-a doua jumatate. SIF-uri, actiuni bancare, actiuni petroliere, in linii mari tot ce era actiune lichida se cumpara. In plus, in sedinta de astazi s-au raportat tranzactiile in cadrul ofertei publice initiale la Transelectrica, astfel incat valoarea totala de tranzactionare, de 161,67 milioane RON este un maxim istoric al bursei.

Cea mai tranzactionata societate de la prima categorie si una din cele mai bune evolutii ale sedintei a fost BRD-GSG (BRD), cu un rulaj total de 3,75 milioane RON. Cursul BRD nu a trecut de 15,7 RON/actiune in prima jumatate a sedintei, insa in cea de-a doua parte s-a inscris pe un traseu ascendent, depasind pragul de 16 RON si incheind la maximul de 16,3 RON/actiune (+7,2%). Nici Banca Transilvania (TLV) nu a evoluat liniar, aici cursul a urcat pana la 0,9550 RON, unde a si inchis, cu 3,8% mai sus fata de sedinta anterioara. La nivel de sapatamana, BRD a urcat cu 9,4%, in timp ce TLV a acumulat o crestere de 9,8%.

In segmentul petrolier, Petrom (SNP) a avut o evolutie mai stabila si a crescut cel mai mult, chiar la finalul sedintei atingand maximul de 0,51 RON/actiune (+3%). Ascensiunea puternica din ultimele zile i-a adus si lui SNP un plus de 6,7% in aceasta saptamana. De asemenea, pretul barilului de petrol a depasit 74 USD in ultimele zile, aspect ce avantajeaza companiile extractive cum e Petrom, astfel ca exista estimari optimiste in ceea ce priveste rezultatele financiare ale trimestrului al doilea. Mult mai volatil a fost cursul Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), care a scazut brusc la jumatatea sedintei la 0,0655 RON/actiune, dupa care a inceput sa creasca, la fel ca intreaga piata, incheind la 0,0677 RON (+1,8%). In cea de-a doua jumatate a sedintei s-au facut si unele transferuri mai mari, cu circa 8,6 milioane de actiuni.

Oferta publica la Transelectrica s-a incheiat cu un remarcabil succes. S-au subscris toate cele aprox. 7,3 milioane actiuni, in valoare de 123,14 milioane RON. Cererea totala de actiuni, la finalul perioadei, se ridica la aproape 47,4 milioane de actiuni, de unde un grad de subscriere de 647%. Asta inseamna ca se vor intoarce inapoi (fiind alocare pro-rata) circa 670 milioane RON, adica rulajul cumulat pe mai mult de ultima luna la bursa. In transa mare au fost subscrise cele mai multe actiuni, acolo avem un grad de subscriere de 843%, peste 37 milioane de actiuni fiind afisate la final la cumparare.

SIF-urile au fost din nou triumfatoare. Au deschis pe crestere, au mai avut unele usoare scaderi dupa aceea, insa dupa jumatatea sedintei s-au inscris pe o panta clar crescatoare. Astfel, in medie au mai avansat si astazi in medie cu aproape 5%. Cea mai buna evolutie a avut-o SIF Oltenia (SIF5), cu o crestere de 6% la 1,96 RON/actiune. Insa la nivelul intregii saptamani castigatorul este SIF Banat-Crisana (SIF1), cu o crestere de 9,1%.

Adresa : Calea Vitan nr.12, bl. V50 B, parter, ap. 29, sector 3

Telefon : 3224614/3215981

Fax : 3215981

email : office@primet.ro

Pagina internet : www.primet.ro