Din nou o sedinta modesta la Bursa, cu volume mici si oscilatii nesemnificative

Vineri, 23 Iunie 2006, ora 04:53
803 citiri

Valoarea totala a tranzactiilor depaseste cu putin 12 milioane RON, iar indicii au inchis toti la mici variatii negative.La inceputul sedintei au fost oarecare cresteri, dupa care a inceput din nou sa se vanda si cotatiile au mai dat in jos, stabilizandu-se pana la final. Totul pe volume mici, ce arata din nou absenta unor investitori mari in piata. Pe alte piete est-europene au avut loc cresteri astazi, mai accentuat in Ungaria, unde indicele principal a urcat cu mai mult de 3%.

Dupa rulaj, cel mai tranzactionat emitent de la prima categorie a fost Banca Transilvania (TLV), cu un total de 2,5 milioane RON. Dupa cum ne-am obisnuit, cursul TLV nu a avut nici astazi fluctuatii deosebite, evoluand echilibrat in jurul unei medii de 0,8750 RON/actiune si inchizand la 0,87 RON, fara variatie fata de sedinta precedenta. O lichiditate mult mai slaba a avut BRD-GSG (BRD), care insa a scazut sub palierul de 15 RON si nu si-a revenit la loc, inchizand la 14,9 RON (-0,7%).

O situatie similara a fost in sectorul petrolier, unde Petrom (SNP) a avut o lichiditate mai buna, insa o evolutie echilibrata la nivelul cotatiilor, cu inchidere la 0,4850 RON (-0,6%). Rompetrol Rafinare (RRC) a dezamagit din nou sub aspectul lichiditatii, cu mai putin de 4 milioane actiuni tranzactionate. Cursul a deschis pe o scadere de 2%, la 0,0676 RON, a crescut brusc la 0,0690 RON. Pana la jumatatea sedintei deja scazuse la 0,0680 RON, unde s-a stabilizat pana la final si unde a incheiat sedinta (-1,5%).

Una dintre cele mai bune evolutii este cea a titlurilor Sinteza Oradea (STZ). La finalul sedintei au fost achizitionate mai multe pachete de actiuni (mai multe decat de obicei) pana la un curs de 0,6150 RON/actiune (+5,1%). In a doua jumatate a lunii iunie s-a cumparat STZ in pachete mari, relevand posibilitatea unei concentrari in actionariat, favorizata de dizolvarea PAS la finalul anului trecut. Astfel, dupa RRC, titlurile STZ ocupa locul secund la categoria a doua a bursei sub aspectul lichiditatii, cu un rulaj de 118 mii RON.

In segmetnul SIF au fost si astazi volume mici. De asemenea, nu s-a putut observa o tendinta clara, cotatiile au oscilat toata ziua si, chiar daca era o tendinta clara, volumele reduse ar fi facut-o fragila. Cel mai tranzactionat titlu din piata a fost SIF Oltenia (SIF5), cu un rulaj de 2,7 milioane RON, avand si cea mai buna evolutie din sector, cu o crestere de 1,1% la 1,91 RON/actiune. In rest au fost evolutii modeste, SIF Moldova (SIF2) a mai inchis pe crestere (+0,6%), celelalte trei la scaderi de asemenea mici, de cate un pas de cotare.

Adresa : Calea Vitan nr.12, bl. V50 B, parter, ap. 29, sector 3

Telefon : 3224614/3215981

Fax : 3215981

email : office@primet.ro

Pagina internet : www.primet.ro