Companiile petroliere - in topul tranzactiilor bursiere

Vineri, 02 Decembrie 2005, ora 06:15
820 citiri

Cele trei sesiuni bursiere derulate in aceasta saptamana au fost caracterizate printr-o lichiditate buna, in medie de 17 milioane euro/sedinta, valoarea tranzactiilor perfectate ridicandu-se la aproximativ 197 milioane de RON.Indicii bursieri s-au apreciat, cea mai mare urcare fiind resimtita de indicele ROTX, listat la bursa din Viena, care a crescut cu peste 3,28%. Indicele BET s-a apreciat cu 1,71%, indicele BET-Compozit - cu 1,55%, iar titlurile Societatilor de Investitii Financiare (SIF) au castigat 1,55% fata de saptamana precedenta.

Saptamana bursiera a fost marcata, de asemenea, de listarea, la prima Categorie, a societatii farmaceutice Biofarm, dar si de semnarea de catre actionarii BVB si BER a proiectului de fuziune a celor doua piete. Dupa cresterile sustinute din primele doua zile, cand indicii BET si BET-FI au atins noi maxime istorice, in ultima sedinta corectiile negative s-au instalat pe toate palierele, exceptand sectorul petrolier.

SNP Petrom - preferata de investitori

Compania SNP Petrom s-au impus in topul preferintelor investitorilor, iar schimburile incheiate cu titlurile SNP au totalizat 37,37 milioane RON, reprezentand 19% din rulajul pietei. Ordinele mari de cumparare au condus la o apreciere saptamanala a cursului cu 10%, pretul actiunilor SNP osciland intre 0,441 RON/titlu (minim) si 0,495 RON/titlu (maxim). Cea mai buna evolutie pentru actiunile SNP a fost inregistrata marti, cand cursul a urcat cu 4,81% fata de ziua precedenta, pana la 0,4790 RON. Cursul s-a stabilit, miercuri, la 0,4840 RON/actiune. Si actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au crescut in perioada mentionata cu aproximativ 4,6%. Dupa cresterea cu aproape 4% in prima sesiune a saptamanii, titlurile RRC au inregistrat o evolutie mai ponderata, pentru ca in ultima sedinta sa incheie fara variatie de pret, la 0,112 RON.

Noi maxime istorice

In perioada analizata, in sectorul bancar, actiunile Bancii Transilvania (TLV), dar si cele ale BRD au ajuns la noi maxime istorice, pana la nivelul de 1,32 RON/titlu si, respectiv, de 15 RON/titlu. Finalul perioadei insa a adus corectii semnificative. Astfel, in sedinta de marti, actiunile TLV au pierdut 1,52%, scaderea continuand si miercuri, cand ultimul pret de tranzactionare a fost de 1,29 RON/actiune, cu 0,77% mai putin fata de ziua precedenta. Actiunile BRD au depasit primele doua sesiuni in crestere, pentru ca miercuri sa se deprecieze cu peste 2%. Pretul final de tranzactionare a fost stabilit la 14,40 RON/actiune. Sectorul farmaceutic, care si-a sporit, incepand de miercuri, numarul de companii listate prin transferul de pe Rasdaq a societatii Biofarm (BIO), a ramas in atentia investitorilor. Titlurile Sicomed (SCD) au continuat sa fie tranzactionate peste pretul din oferta Zentiva, la 1,38 RON/actiune, insa ultima zi a adus o corectie negativa de 0,72%, pana la cursul de 1,37 RON/actiune. Nou-intrata la prima Categorie a BVB, Biofarm Bucuresti, s-a impus in prima zi in topul celor mai tranzactionati emitenti. Schimburile cu actiuni BIO au cumulat 5,089 milioane RON. Actiunile Biofarm au intrat pe bursa la pretul de 0,6 RON/titlu, iar sedinta s-a incheiat la 0,57 RON/titlu. Mentionam ca ultimul pret de pe Rasdaq a fost de 0,55 RON/titlu.

SIF-urile au incheiat "pe rosu"

Tranzactiile cu actiunile SIF si-au diminuat ponderea, la finalul celor trei sedinte cumuland 57,7% din totalul pietei. Indicele BET-FI a atins, luni si marti, noi maxime istorice, ultimul prag fiind de 46.350,9 puncte. Aceasta valoare reprezinta un randament pentru actiunile SIF, fata de finalul anului 2004, de 168,08%. SIF5 Oltenia a ramas cel mai ravnit titlu din sectorul financiar, detinand aproape 16% din piata, cu un total de 31,28 milioane RON. Daca luni si marti SIF-urile au fost vedete la BVB, miercuri indicele BET-FI a scazut cu 0,55%. Actiunile SIF 2 Moldova au resimtit cea mai mare depreciere, cu 1,35%, pana la pretul de 2,19 RON/titlu. Titlurile SIF 1 Banat-Crisana au coborat cu 0,90% (2,21 RON) si cele ale SIF 4 Muntenia - cu 0,61% (1,62 RON), in vreme ce actiunile SIF 5 si SIF 3 Transilvania au incheiat fara variatie de pret, la 2,50 RON/titlu, respectiv la 2,10 RON/titlu.

Raluca Bara

Curentul