Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Companiile petroliere din Europa Centrala si de Est

Companiile petroliere din Europa Centrala si de Est
Prezentare a rezultatelor companiilor petroliere din Europa Centrala si de Est in trimestrul I 2006Rezultatele financiare ale companiilor ce activeaza in domeniul petrolier au fost influentate in primul trimestru al acestui an de continuarea tendintei de crestere a cotatiilor petroliere pe pietele internationale. Scaderea exporturilor de titei din Nigeria si Irak, precum si pericolul interuperii livrarilor din Iran au fost principalele cauze ale cresterii cotatiilor petroliere, cele trei tari fiind printre primii producatori mondiali si exportatori de titei (de exemplu, 12% din importurile de titei ale Statelor Unite provin numai din Nigeria).
Astfel, marjele de rafinare au scazut in aceasta perioada. Pretul de desfacere al produselor petroliere a crescut de asemenea, insa intr-un ritm inferior pretului titeiului. Segmentul de rafinare a adus asadar tuturor companiilor petroliere pierderi sau profituri in scadere.Dupa o evolutie buna in 2005, Rompetrol Rafinare inregistreaza pierdere pe perioada martie 2005 A- martie 2006. Pe langa scaderea marjelor din rafinare, compania a fost afectata si de diminuarea diferentialului dintre cotatia Brent si cotatia Ural, de la 4,4 USD/baril la 3,5 USD/baril in ultimul an, reducandu-i avantajul competitiv pe care il are (capacitatea de a procesa titei caspic, de calitate mai slaba si mai ieftin). Compania ungara MOL are acelasi avantaj, dupa achizitionarea rafinariei Slovnaft din Slovacia, insa faptul ca activeaza si in domeniul extractiv a contribuit decisiv la cresterea profitului in acest an.

Cresteri ale rezultatului net inregistreaza Petrom Romania, MOL Ungaria si OMV Austria, actiunile emise de aceste societati si-au imbunatatit si indicatorul PER (diferenta este mai vizibila la Petrom). Rompetrol Rafinare nu are PER, inregistrand pierdere pe ultimul an, insa sta cel mai bine la raportul dintre valoarea bursiera si activul net, respectiv cifra de afaceri (P/Bv de 0,8 si P/S de 0,3). In ceea ce priveste marja neta a vanzarilor (profit net raportat la cifra de afaceri), se detaseaza Petrom, cu un raport de 17%, pozitia a doua fiind impartita intre MOL si OMV, cu rate de circa 11%.

In general, s-a observat ca scaderea marjelor din rafinare a avut o amploare mai mica decat cresterea marjelor din explorare si productie, astfel incat exista premisele ca ritmul de crestere a profiturilor companiilor care exploateaza campuri petroliere sa se mentina si in al doilea trimestru din acest an. Asta mai ales in ipoteza stabilizarii cotatiilor titeiului in jurul actualelor valori (cotatiile petroliere au continuat sa urce si dupa luna martie, in medie cu circa 6,5%, momentan cu o stabilizare in jurul palierului de 70 USD/baril).
Adresa : Calea Vitan nr.12, bl. V50 B, parter, ap. 29, sector 3
Telefon : 3224614/3215981
Fax : 3215981
email : office@primet.ro
Pagina internet : www.primet.ro


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 583 ori