CNVM cere noi clarificarii in cazul ofertelor depuse de Rompetrol

Miercuri, 16 Decembrie 2009, ora 16:23
1689 citiri
CNVM cere noi clarificarii in cazul ofertelor depuse de Rompetrol

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a cerut noi clarificari in privinta rapoartelor de evaluare depuse de grupul Rompetrol pentru inceperea ofertelor de preluare la RRC si PTR, o decizie ar putea fi luata in ianuarie, au declarat, pentru NewsIn, surse din Comisie.

"Am hotarat sa cerem o serie de informatii suplimentare de la Rompetrol si de la Ministerul de Finante cu privire la evaluarile depuse. Cel mai probabil vom lua o decizie in ianuarie", au precizat sursele citate.

The Rompetrol Group, actionarul majoritar al Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services (PTR), a depus la inceputul acestei luni la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare rapoartele de evaluare necesar initierii ofertelor publice de preluare.

In cazul Rompetrol Rafinare, arbitrul pietei amendase initial grupul petrolier cu o suma echivalenta cu 5% din capitalul social, adica 5.000 euro, pentru ca nu a depus la timp documentele aferente ofertei publice de preluare.

La sfarsitul lunii trecute, Grupul Rompetrol depusese o plangere la CNVM, cerand aprobarea documentelor de oferta la Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well-Services (PTR), asa cum au fost predate initial, sau oferirea unui nou termen pentru depunerea noilor evaluari. CNVM a respins, insa, cererile The Rompetrol Group.

Amanarea termenului pentru depunerea evaluarilor si documentelor necesare ofertelor de preluare a venit dupa ce BRD-SocGen, care intermediaza oferta, a solicitat la inceputul lunii noiembrie prelungirea cu 45 de zile a termenului la care grupul Rompetrol poate depune noul raport de evaluare, dupa ce prima evaluare realizata a fost respinsa de CNVM.

Cand a respins prima evaluare, Comisia a cerut actionarului majoritar al Rompetrol Well Service, The Rompetrol Group, sa aleaga un alt evaluator independent pentru a face un nou raport, care sa utilizeze o "abordare pe baza de venituri", in conformitate cu standardele internationale de evaluare, si sa calculeze activul net pe actiune tinand cont de dispozitiile unui articol din legea pietei de capital (art. 204, aliniat 2, litera b).

Ulterior, KazMunaiGaz, actionarul majoritar al grupului Rompetrol, a anuntat ca a selectat o firma din grupul "big four" pentru evaluarea pretului de oferta la RRC si PTR, care isi va alege singura metoda de evaluare. In grupul "big four" intra cele mai importante patru companii globale de servicii de evidenta contabila, audit si consultanta, respectiv PricewaterhouseCoopers, Ernst&Young, Deloitte si KPMG.

Recent, CNVM a publicat o hotarare potrivit careia actionari majoritari care vor sa faca oferte publice de preluare la companiile pe care le controleaza sunt obligati ca, pe langa documentul de oferta, sa publice si raportul de evaluare pe baza caruia a fost determinat pretul de oferta.

Astfel, actionarii majoritari care vor sa faca oferte vor trebui sa puna raportul de evaluare la dispozitia celorlalti actionari, de la data publicarii anuntului privind intentia de preluare pana la finalizarea ofertei.

Arbitrul pietei ceruse anterior grupului petrolier Rompetrol sa lanseze o oferta publica de preluare si sa dezvaluie, totodata, pretul la care KazMunaiGaz a cumparat compania, pret care ar putea fi luat in calcul de catre un evaluator independent pentru a stabili suma pe care este obligat sa o ofere Rompetrol Group actionarilor minoritari de la Rompetrol Rafinare.

#cnvm, #kazmunaigaz, #rompetrol , #stiri Rompetrol