Romania nu trebuie sa plateasca daune Rompetrol

Marti, 07 Mai 2013, ora 16:30
1514 citiri
Romania nu trebuie sa plateasca daune Rompetrol

Cererea The Rompetrol Group ca Romania sa fie obligata la plata de daune in suma totala de 185,385 milioane dolari a fost respinsa, prin hotararea arbitrala a Curtii de Arbitraj International a Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii din Washington, a anuntat, marti, Ministerul Finantelor Publice, printr-un comunicat de presa.

Tribunalul Arbitral nu a acordat reclamantului nicio despagubire, precizeaza MFP.

Potrivit Hotararii arbitrale pronuntate, a fost respinsa atat cererea pentru daune materiale, in valoare de 139,385 milioane de dolari, cat si cererea de daune morale, in valoare de 46 milioane dolari.

Rompetrol a acuzat statul roman de hartuire si tratament opresiv

Tribunalul arbitral a ajuns la concluzia ca dovezile prezentate de reclamant nu sustin cerea pentru constatarea unei campanii de hartuire organizate de statul roman, se arata in comunicatul Ministerului Finantelor.

De asemenea, potrivit sursei citate, autoritatile fiscale nu au actionat intr-o maniera opresiva impotriva S.C. Rompetrol Rafinare S.A. Constanta, nici daca se are in vedere o apreciere absoluta, nici prin comparatie cu alte societati comerciale.

In motivarea cererii de arbitraj, se sustinea ca The Rompetrol Group N.V. si managementul sau au fost tinta unei hartuiri din partea autoritatilor publice romane, devenind victimele unui tratament ostil, discriminatoriu si arbitrar din partea unor persoane publice (oficiale) si institutii publice din Romania, motiv pentru care investitia sa in sectorul petrolier din Romania ar fi fost grav afectata.

Reclamanta a invocat incalcarea de catre Romania a prevederilor Acordului privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor intre Guvernul Romaniei si Guvernul Regatului Þarilor de Jos, ratificat prin Legea nr.114/1994, sens in care a solicitat despagubiri materiale in valoare de 139,385 milioane dolari si despagubiri morale in cuantum de 46 milioane dolari.

Decizia Rompetrol de la momentul respectiv a fost determinata de faptul ca, la inceputul lunii decembrie a anului 2005, Guvernul a respins cererile de despagubire formulate de TRG cu privire la pierderile inregistrate "ca urmare a permanentei hartuiri judiciare si administrative la care a fost supusa atat compania, cat si unii dintre directorii acesteia, de institutiile de stat si de reprezentantii procuraturii, pe parcursul ultimilor doi ani".

La momentul acela, TRG sustinea ca "a inregistrat serioase pierderi financiare, estimate in prezent la peste 100 milioane dolari si ca atat investigatiile cat si acuzele aduse sunt nefondate si au la baza motivatii politice".

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#proces arbitraj Rompetrol, #daune Rompetrol stat roman, #despagubiri Rompetrol Romania , #stiri Rompetrol