Bursa tine in viata Azomures

Sambata, 13 August 2005, ora 08:27
1259 citiri

Decizia actionarilor majoritari de a inchide combinatul Azomures a influentat ieri indicele BET al Bursei, care a urcat modest, desi restul actiunilor cresteau. Pretul actiunii Azomures, care face parte din grupul vedeta al Bursei, a cazut ieri sub limita de 15%, iar societatea a fost oprita temporar de la tranzactionare.

Pe parcursul sedintei s-au vandut peste 1,4 milioane de actiuni Azomures, care reprezinta insa o parte infima, de 0,27% din capitalul social al producatorului de ingrasaminte din Targu-Mures. Pretul platit de cumparatori pe un titlu a fost 18 bani, aproape dublu fata de valoarea nominala a unei actiuni, fixata la 10 bani.

Sefii Bursei nu au luat inca o decizie in privinta scoaterii Azomures din componenta indicelui BET, care se calculeaza in functie de cotatiile actiunilor celor mai bune din piata.

Bursa nu va scoate din piata titlul Azomures, deoarece investitorii ar ramane captivi dupa ce compania se va inchide, spune Stere Farmache, directorul BVB. "E clar ca societatea va trebui sa coboare pe un alt palier de tranzactionare. Am luat in discutie acest caz. Faptul ca actionarii majoritari au decis ca Azomures isi inceteaza activitatea e un anunt important. Dar nu putem lua investitorilor dreptul de a cumpara actiuni sau de a iesi din afacere. Ar ramane mii de actionari captivi. Cam 17% din capitalul Azomures este listat.

Sunt inca multi investitori care si-au plasat cupoanele la Azomures, unde 30% din capital a fost repartizat in procesul de privatizare in masa", spune Farmache. In plus, seful Bursei spune ca reglementarile pietei de capital nu prevad in aceasta situatie delistarea imediata. "Nu exista in regulament nici o prevedere ca atunci cand o societate isi inceteaza activitatea sa fie delistata. Sigur investitorii trebuie avertizati de posibilitatea inchiderii companiei", a adaugat Farmache. "Compania avea un profil ideal pentru BET: avea profit, lichiditate, tot ce vrei", a mai adaugat Farmache.

Brokerii sustin ca acum ar putea cumpara fie "baietii destepti, care stiu ca firma nu se va inchide, fie initiatii care vor sa participe la lichidarea Azomures".

"Azomures este in cosul indicelui si va trebui sa revizuim componenta acestuia. El trebuie sa fie format din zece titluri. Urmeaza sa analizam care companie va promova in BET. Am luat in discutie acest caz si am invitat, la sedinta de saptamana viitoare a Comitetului de listare", a spus Farmache.

Desi titlurile Azomures sunt incandescente in aceste zile, numarul mic de actiuni care nu sunt in posesia actionarilor mai mari si se afla efectiv la tranzactionare a facut ca valoarea schimburilor sa nu depaseasca 275.000 de lei. Faptul ca vanzatorii au dorit sa scape definitiv de detineri, fara sa mai incerce rascumpararea lor, a contribuit si el la pastrarea unei valori mici a tranzactiilor la compania mureseana.

Scaderea lor a fost la finalul sedintei de 25,6% fata de ziua precedenta, dupa ce conducerea BVB a suspendat limita de variatie de 15% la ora 12:15.

Bursa de Valori Bucuresti a reusit ieri sa creasca, purtata in sus de cresterile celor doua banci aflate in componenta BET, BRD - Groupe Societe Generele si Banca Transilvania, aflate intr-o perioada fasta in ultimele saptamani. Revenita la tranzactionare in urma cu mai putin de doua saptamani, dupa o absenta de doua luni, BRD ramane una dintre companiile atractive pentru investitori, cu atat mai mult cu cat banca inca nu si-a raportat rezultatele financiare pe trimestrul al doilea, iar acestea aduc de obicei variatii ale pretului.

Azomures nu va fi scos de pe piata deoarece investitorii ar ramane captivi dupa inchiderea companiei.

"Nu exista foarte multi vanzatori pe piata, iar acest lucru ajuta la cresterea preturilor actiunilor in general", spune Valerian Ionescu, de la CA IB Securities. "In ceea ce priveste BRD, investitorii se asteapta ca aceasta sa aiba rezultate foarte bune, dupa ce si celelalte banci, cotate sau nu, au raportat profituri bune pe trimestrul al doilea al anului", adauga el.

Rompetrol Rafinare si-a reluat si ea cresterea, dupa ce marti pretul actiunilor sale scazuse cu aproape 5%, de la valoarea maxima din ultimele cinci luni, de 0,1030 lei, confirmand tendinta ascendenta pe termen mai lung.

Cresterea a fost, cu toate acestea, perturbata de scaderea dramatica a titlurilor Azomures, ca urmare a situatiei critice in care se afla combinatul. Reintroducerea acestora la tranzactionare si pastrarea in componenta indicilor bursieri au facut ca acestia sa aiba cresteri modeste, comparativ cu ascensiunile inregistrate de fiecare companie in parte.

"Azomures e functionala ca si companie. Deocamdata nu s-a declansat nici o procedura de faliment, iar vanzarea actiunilor reflecta viziunea unora dintre detinatori", afirma Ionescu.

BET, indicele cel mai important al Bursei, din care face parte si Azomures, a urcat cu 0,61%, pana la valoarea de 5.678,53 puncte. BET-Compozit, indicele tuturor actiunilor cotate, exceptand SIF-urile, a crescut cu 0,71%, pana la 3.489,48 puncte, iar BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare (SIF) a crescut cu 0,31%, pana la 32.772,41 puncte. Paradoxal, indicele care a reflectat cel mai fidel evolutia in ansamblu a Bursei a fost ROTX, care este format din doar sase titluri. Acesta a crescut cu 1,51%, ajungand la valoarea de 12.223,89 puncte.

Interesul pentru piata de capital nu a mai fost la fel de mare ca in zilele precedente, iar valoarea totala a tranzactiilor a scazut pana la 3,89 milioane de euro. In lei, valoarea schimburilor a fost de 12,9 milioane, putin mai mult de jumatate din valoarea inregistrata joi.

"Exista si riscul ca piata valutara, mult mai activa in ultimele zile, sa aiba un impact asupra pietei de capital, insa pe termen lung influenta asupra Bursei va fi una pozitiva. Scaderea cursului leului va ieftini actiunile romanesti, care devenisera cam scumpe in ultima perioada pentru investitorii straini. Efectele s-ar putea face simtite chiar saptamana viitoare", este de parere Valerian Ionescu.

Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale SIF Oltenia, BRD, Banca Transilvania, SIF Moldova si SIF Banat Crisana, cu valori mai mari de un milion de lei. Gigantul bursei, Petrom, cu o valoare de piata care depaseste jumatate din capitalizarea totala a BVB, a ramas din nou la o valoare redusa a schimburilor, circa 375.000 de lei, investitorii fiind inca in asteptarea rezultatelor financiare din trimestrul al doilea si a clarificarii neintelegerilor politice legate de pachetul de 8% din actiuni care ar urma sa fie vandut angajatilor. Pretul actiunilor Petrom a ramas si el neschimbat.

Banca Romana pentru Dezvoltare - Groupe Societe Generale a avut cea mai mare crestere dintre toate titlurile importante ale Bursei, cu 3,45%, avand si o lichiditate foarte buna, cu tranzactii in valoare de aproape doua milioane de lei. Au urmat Rompetrol Rafinare, cu 1,42% si Banca Transilvania, cu 1,12%.

In ceea ce priveste scaderile, in afara perdantului detasat, Azomures, a mai inregistrat un minus important si Carbochim Cluj, cu 13,43%. Flamingo, cu 1,59%, Impact, cu1,3% si SIF Muntenia, cu 0,84%, au fost singurele companii mari de la Bursa care au terminat sedinta de ieri pe minus.

Autor: Marius Pandele

Averea