Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bursa romaneasca urmeaza trendul burselor din regiune

Bursa romaneasca urmeaza trendul burselor din regiune

Astazi a fost o zi de scadere pe majoritatea burselor din regiune, cu deprecieri de 1%-2% la nivelul indicilor principali.La noi scaderile s-au accentuat in a doua parte a sedintei, cand s-au intensificat vanzarile la unele actiuni mai importante, iar in ansamblu lichiditatea pietei a fost modesta, valoarea totala a tranzactiilor situandu-se si de data asta sub 30 milioane RON. Indicii BET si BET-C au incheiat sedinta la scaderi de circa 1,7%, iar BET-FI a inchis de asemenea pe scadere, cu toate ca in prima parte a sedintei era la variatie pozitiva.

Cea mai vizibila societate in sedinta de astazi a fost Petrom (SNP), s-a facut cel mai mult remarcata. Insa nu printr-o evolutie pozitiva, ci din contra. Inca de la deschidere SNP era pe scadere, dar la jumatatea sedintei in piata a inceput sa fie evidenta presiune la vanzare. Brusc, a inceput sa se vanda mai mult, accelerat, astfel ca pretul actiunilor a scazut pana la un minim de 0,5350 RON. Faza de scadere a durat putin, dupa care cotatiile s-au stabilizat in jurul palierului de 0,54 RON, iar ultima tranzactie s-a efectuat la 0,5450 lei noi (-5,2%).

Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) nu s-au departat prea mult in timpul sedintei fata de pretul de inchdiere de ieri, pana la final, cand au scazut ceva mai mult si au inchis la 0,0891 RON/actiune (-1,7%), toata sedinta fiind caracterizate printr-o lichiditate modesta.

Nici segmentul bancar nu a adus evolutii mai bune. BRD-GSG (BRD) a debutat in aceasta sedinta cu dreptul, cursul a crescut la deschidere atingand un maxim de 17,4 RON/actiune. Insa in a doua parte au aparut si aici scaderile, astfel ca BRD a ajuns la un minim de 16,8 RON/actiune (-1,8%), a doua oara in ultimele doua luni cand cursul scade sub palierul de 17 RON.

Una din cele mai bune evolutii si pe o lichiditate notabila apartine titlurilor Prodplast Bucuresti (PPL). Cu o situatie financiara solida, cu PAS-ul acolo, actionarul cel mai important, cu un activ interesant din punct de vedere imobiliar si cu o acoperire buna a pietei pe care activeaza (atat direct cat si indirect), Prodplast este o societate interesanta, iar ev0olutia de astazi a cursului este acoperita. Chiar dupa deschidere PPL a urcat la 2,95 RON/actiune, pana la final nu a scazut sub 2,9 RON si a inchis la 2,94 RON, cu 5% in cerstere fata de sedinta anterioara.

Piata actiunilor SIF a avut o evolutie generala echilibrata, fara oscilatii mari, mai modesta si sub aspectul lichiditatii. La inceput SIF-urile erau toate pe crestere, au avut un start bun, insa pe parcurs nu s-a mentinut aceeasi sustinere din partea cumparatorilor, astfel ca in a doua parte a sedintei cotatiile SIF au mai scazut. Doar SIF2 si SIF5 au inchis pe scadere, iar cel mai tranzactionat a fost SIF Transilvania (SIF3), care a si reusit sa se mentina la un pret mai mare decat ieri, de 2,1 RON/actiune (+1%).

La finalul sedintei s-a raportat un nou actionar la Mecanica Ceahlau (MECF), un fond de investitii olandez, MEI-Roemenie en Bulgarije Fonds N.V., cu o detinere de 5,23%. MEI-RBF este unul din fondurile gestionate de MEI-Fondsenbeheer, societate ce administreaza mai multe fonduri in tarile din centrul Europei, de la statele baltice, in nord, pana in zona balcanica, in sud.

Adresa : Calea Vitan nr.12, bl. V50 B, parter, ap. 29, sector 3

Telefon : 3224614/3215981

Fax : 3215981

email : office@primet.ro

Pagina internet : www.primet.ro

Directnews.ro - cel mai dinamic site de stiri si comentarii online. Intra, citeste si voteaza cele mai interesante articole. Tu esti editorul!

Investmania - cea mai rapida cale de a invata sa joci la Bursa.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 917 ori