Bursa de Valori Bucuresti - 30 Septembrie 2005

Vineri, 30 Septembrie 2005, ora 17:01
1119 citiri

Sedinta cu o lichiditate extrem de redusa, in conditiile in care in piata era evidenta inclinatia investitorilor spre asteptare. Cumparatorii sperau la scaderi mai mari ale cursurilor, in timp ce vanzatorii nu au fost atrasi de actualele cotatii. Astfel, s-au derulat tranzactii in valoare de doar 24,2 milioane RON. Indicii au crescut in prima parte a sedintei, dupa care BET si BET-C si-au inversat trendul, doar BET-FI a ramas pe crestere, inchizand cu 1,2% mai sus decat joi.BVB - Bursa de Valori Bucuresti

Petrom Bucuresti (SNP) a fost cel mai tranzactionat emitent al sedintei, cu un rulaj de peste 4 milioane RON. Urmatorul a fost Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), cu circa 3,7 milioane RON. Ambele titluri petroliere au crescut in prima parte a sedintei, sustinand puternic indicii, insa ulterior vanzatorii s-au impus mai mult, astfel incat la nivelul preturilor de inchidere se inregistreaza cresteri mici fata de sedinta anterioara. SNP se afla la capatul unei saptamani de scadere, in care cursul a pierdut 4,8%, in timp ce RRC, in urma oscilatiilor inregistrate are o crestere saptamanala de 0,9%.

Actiunile bancare nu au mai fost atat de ravnite astazi, dovada fiind evolutiile modeste ale cursurilor si lichiditate mica. Banca Transilvania (TLV) a oscilat intre 1,0300 RON/actiune si 1,0400 RON/actiune, inchizand la nivelul maxim, in timp ce Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) a scazut sub pragul de 13,0000 RON/actiune, la 12,9000 RON (-1,5%). La ivelul intregii saptamani care s-a incheiat astazi, TLV inregistreaza o crestere de 3%, in timp ce BRD s-a depreciat cu 1,5 procente.

Desi a fost o sedinta linistita, nu au lipsit cresterile spectaculoase de curs, cu mentiunea ca acestea au fost insotite de volume mici de tranzactionare. Unul din aceste exemple este UAMT Oradea (UAM), care in urma unui singur ordin de cumparare, de 20.000 actiuni, a urcat la 0,6350 RON/actiune (+9,5%). In aceasta luna titlurile UAM au crescut cu 23,3%, iar volumul de astazi se situeaza peste media lunara.

Segmentul titlurilor SIF a rezistat cel mai bine, aici nu a avut loc o echilibrare, ci chiar cresteri de curs dupa corectiile negative de ieri. In linii mari, cresterile au avut loc la inceputul sedintei, dupa care piata s-a calmat. Exceptie face SIF Transilvania (SIF3), unde in ultimul minut al sedintei s-au lansat mai multe ordine de cumparare ce au dus cursul pana la 1,7200 RON/actiune (+2,4%), cea mai mare crestere din sectorul SIF.

BER - Bursa Electronica Rasdaq

Sedinta modesta si astazi, pentru totalitatea emitentilor Rasdaq se pare ca pragul de 2 milioane RON valoare tranzactionata este din ce in ce mai greu de atins. Asta cu atat mai mult cu cat peste jumatate din acest rulaj se datoreaza unui numar de 2 emitenti.

Socep Constanta (SOCP) este unul dintre ei, ramanand singurul emitent de la prima categorie care reuseste o lichiditate cat de cat acceptabila. Nu au fost fluctuatii mari la nivelul cursului, care a inchis la 0,2580 RON/actiune (-0,8%). La nivelul intregii luni septembrie situatia este mult mai favorabila. Dupa o perioada de scadere, stagnare, urmata din nou de scadere, luna septembrie a fost una de revenire a titlurilor SOCP peste pragul de 0,2600 RON/actiune, inregistrand fata de august o crestere de 21,1%.

Din nou o sedinta modesta pentru Biofarm Bucuresti (BIOF), cu o lichiditate redusa si astazi. S-au tranzactionat mai putin de 900 mii actiuni, iar cele mai multe la pretul de 0,3900 RON/actiune. In aceste conditii, cursul mediu are o scadere de 1,1% fata de sedinta de joi, insa spargerea acestui prag inferior este putin probabila in viitorul apropiat, acolo existand sustinere la cumparare.

In afara de aceste doua societati, piata Rasdaq ramane la dimensiuni foarte reduse. Se mai poate mentiona, prin prisma numarului de tranzactii, Iproeb Bistrita (IPRU), cu un rulaj mic insa, de 37,5 mii RON. Cursul a inchis la 1,2400 RON/actiune (+1,6%), insa mai importanta este cresterea de 20,4% de la inceputul acestei luni, in urma revenirilor spectaculoase de la jumatatea lunii.

SSIF Prime Transaction SA