Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bursa de Valori Bucuresti - 26 Octombrie 2005

Bursa de Valori Bucuresti - 26 Octombrie 2005
Rezumatul zilei de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti prezentat de SSIF Prime TransactionBVB - Bursa de Valori Bucuresti
Astazi a fost o zi de scadere pe piata bursiera, cel putin asa arata variatiile celor 3 indici. Intr-adevar, in randul actiunilor cu lichiditate ridicata, cele emise de societatile bine capitalizate, au predominat usoarele scaderi de curs, ce arata mai mult a consolidare. Insa nu au lipsit evolutiile bune, cresterile semnificative de curs. Mai mult, sedinta a inceput pe crestere, in primele minute cumparatorii dominau, dupa care insa, fara aceeasi sustinere, actiunile principale au inceput sa mai scada, pana la final. Lichiditatea generala a fost buna, rulajul apropiindu-se de 50 milioane RON.

Dupa ce o perioada de timp a evoluat foarte stabil in jurul pragului de 0,1200 RON/actiune, Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) pare ca si-a fixat astazi un nou pret de echilibru, la palierul de 0,1300 RON/actiune. La deschidere a urcat in maximul de 0,1310 RON/actiune, sustinut de ordine masive de cumparare (atunci s-au tranzactionat pachete de milioane de actiuni), dupa care a mai scazut, iar palierul de 0,1300 RON nu a mai fost depasit. Ultima tranzactie s-a facut la pretul minim al zilei, de 0,1270 RON/actiune (+0,8%), RRC fiind actiunea cu cea mai mare crestere, la nivelul ultimului pret, dintre cele care au avut o lichiditate foarte buna astazi.

O evolutie si mai buna a avut Oltchim Rm. Valcea (OLT), care sub aspectul cresterii cursului se pozitioneaza cel mai bine in cadrul primei categorii. In prima parte a sedintei cursul a crescut la 0,4540 RON/actiune, insa fara o sustinere prea mare a scazut imediat la 0,4400 RON. In cea de-a doua jumatate titlurile OLT s-au fixat in jurul palierului de 0,4500 RON/actiune, pentru ca la final, pe volume in crestere de tranzactionare, sa mai aiba loc un val de cumparari ce a facut ca inchiderea sa aiba loc la maximul zilei, 0,4570 RON (+4,3%). Maine fiind programata discutarea problemei capitalului social, se poate ca acest lucru sa creasca interesul investitorilor pentru actiunile Oltchim.

Dupa cateva zile in care a crescut in mod repetat la maximul posibil permis pentru o sedinta, Sinteza Oradea (STZ) a inregistrat astazi o scadere pe masura, cursul coborand cu 14,6%, la minimul posibil al zilei, 0,3460 RON/actiune. Multe actiuni s-au vandut la 0,4050 RON/actiune, insa in ultima parte a sedintei toate transferurile se faceau la pretul minim, iar la final nu exista cerere afisata in piata. Volumul total tranzactionat astazi, de aproape 1,3 milioane actiuni, a depasit volumul cumulat din zilele de crestere maximala (care au fost la randul lor volume foarte bune), fiind de altfel un maxim al ultimului an.

Astazi segmentul SIF a luat o pauza, dupa cresterile inregistrate in ultima perioada. Pe parcursul sedintei cursurile nu au oscilat la distante mai mari de 1,5% fata de inchiderile de ieri, iar la nivelul preturilor de inchidere variatiile nu au depasit 1%. Cel mai tranzactionat a fost SIF Transilvania (SIF3), unde de la inceput au existat vanzatori mai mari, iar rulajul total a depasit 8 milioane RON.

BER - Bursa Electronica Rasdaq

Prima categorie de la Rasdaq a revenit la cresteri generalizate in aceasta sedinta, in care lichiditatea generala a pietei s-a situat la un nivel mediu. Nici o actiune de la aceasta categorie nu a scazut, iar in schimb am avut chiar o crestere semnificativa, in cazul titlurilor Socep Constanta (SOCP). Dupa deschidere cumpararile masive au dus pretul pana la maximul de 0,2900 RON/actiune, dupa care a scazut la 0,2660 RON, fiind lasat fara sustinere la cumparare. A avut loc o revenire, pentru ca la finalul sedintei sa mai apara presiune la cumparare, astfel ca inchiderea s-a facut la 0,2840 RON/actiune (+10,1%). S-a tranzactionat si un volum bun, de peste 1,2 milioane de actiuni, iar in urma evolutiei de astazi SOCP a revenit la nivelurile la care se tranzactiona in vara asta, adica aproape de pragul de 0,3000 RON/actiune, sub care a scazut la jumatatea lunii aprilie.

Biofarm Bucuresti (BIOF) a confirmat astazi noul tunel in care a intrat in zilele trecute. Cursul a atins un maxim de 0,5500 RON/actiune, insa in a doua parte a sedintei cumparatorii mari s-au retras la cotatia de 0,5300 RON/actiune si chiar la 0,5200 RON. Cu 1,82 milioane actiuni tranzactionate, rulajul realizat de BIOF depaseste 980 mii RON, fiind astfel cel mai tranzactionat titlu din piata.

Dupa revenirea de ieri, titlurile Mecanica Ceahlau (MECF) au scazut din nou astazi, in doar cateva tranzactii, cumparatorii retragandu-se la preturi din ce in ce mai jos. Astfel, pretul a coborat pana la minimul de 5,3000 RON/actiune (-11,7%).


SSIF Prime Transaction SA
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 779 ori