Bursa de Valori Bucuresti - 25 Octombrie 2005

Marti, 25 Octombrie 2005, ora 16:48
931 citiri

Rezumatul zilei de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti prezentat de SSIF Prime TransactionBVB - Bursa de Valori Bucuresti

A doua jumatate a lunii octombrie tinde sa se confirme o perioada de cresteri pe piata bursiera, deja am asistat la a doua sedinta in care principalele actiuni au inregistrat aprecieri de curs, nu spectaculoase insa sustinute de volume mari plasate la cumparare. Indicii au inchis pe cresteri de 1-2%, cu performante mai bune din partea lui BET si BET-FI, care au ajuns la noi maxime istorice, iar valoarea tranzactionata a depasit 50 milioane RON, relevand o lichiditate buna a pietei.

Societatea cu cea mai mare valoare tranzactionata astazi este Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), cu un rulaj total de 7,25 milioane RON, aferent unul volum de aproape 60 milioane actiuni. In ultima luna cursul titlurilor RRC se stabilizase bine in jurul palierului de 0,1200 RON/actiune. Nici in timpul sedintelor si nici de la o zi la alta nu aveau loc oscilatii mari. Astazi insa a fost o zi de exceptie, in care cumparatorii au dominat piata cu volume mari, de ordinul milioanelor de actiuni, astfel ca pretul a urcat continuu pana la un maxim de 0,1260 RON/actiune (+5%), unde s-a si inchis. Maine sunt asteptate rezultatele financiare pe primulu noua luni ale rafinariei, aceasta fiind o posibila cauza a apetitului ridicat la cumparare, ceea ce denota asteptarile pozitive cu care investitorii la bursa crediteaza compania.

De la prima categorie a bursei, pozitia de cel mai tranzactionat emitent nu a fost cedata de Banca Transilvania (TLV), ale carei actiuni au generat un rulaj total de 6,63 milioane RON. Titlurile TLV au crescut constant in ultimele 5 zile, pe un volum mediu zilnic de 5 milioane actiuni tranzactionate. Asta s-a intamplat si astazi, cand au urcat cu 1,7% inchizand la 1,1900 RON/actiune, desi la inceputul sedintei presiunea mai mare la cumparare a dus pretul pana la un maxim de 1,2100 RON/actiune. In conditiile in care principalii indicatori de evaluare plaseaza titlurile TLV sub alte actiuni bancare din Europa Centrala si de Est, cresterea continua a cursului din ultimele luni nu poate fi pusa pe seama rezultatelor financiare. Acesta poate fi un exemplu al faptului ca pretul unei actiuni se formeaza in principal pe baza cererii si ofertei, iar increderea pe care investitorii o acorda unei societati, rezulatelor financiare viitoare sau diverselor evenimente, joaca un rol cel putin tot atat de important ca si rezultatele financiare in formarea pretului.

O lichiditate mult mai buna decat pana acum, de altfel chiar un maxim de la listare si pana in prezent, a inregistrat Flamingo International Bucuresti (FLA). Au fost oscilatii mici ale cursului in jurul unui palier de 0,4400 RON/actiune, insa la acest pret s-au tranzactionat doua pachete mai mari, de 1,17 milioane actiuni (1,4% din capitalul social) si de 2,55 milioane actiuni (2,9% din capitalul social), astfel incat volumul total s-a ridicat la 4,3 milioane titluri, aproape o treime din volumul total rulat de la listarea societatii (in luna iulie anul acesta) si pana acum. Titlurile FLA figureaza, alaturi de CMP, in lista de actiuni ce vor fi incluse in indicele ROTX, lansat de BVB impreuna cu Bursa de Valori Viena.

Titlurile SIF au avut cautare si astazi, iar ca evolutie de ansamblu au deschis pe cresteri semnificative, au scazut mai apoi si au stagnat, dupa care unele au mai cunoscut valuri de crestere si la final. La nivelul preturlui de inchidere, cea mai mare crestere fata de sedinta precedenta o inregistreaza SIF Banat-Crisana (SIF1), care a inchis la maximul zilei (si maxim istoric totodata) de 1,9100 RON/actiune (+2,7%). De altfel, si celelalte SIF-uri au stabilit noi maxime istorice sau cel putin si-au reatins maximele. Cele 5 titluri au realizat mai mult de jumatate din rulajul total al bursei in sedinta de azi.

BER - Bursa Electronica Rasdaq

Unii din principalii emitenti de la BER au inceput sa atraga cumparatori in piata si, de asemenea, sa aiba o lichiditate mai buna. In general lichiditatea a fost mai buna astazi, cand s-au derulat tranzactii in valoare de 2,26 milioane RON. La fel ca pe Bursa de Valori, indicii au inchis toti la variatii pozitive.

Socep Constanta (SOCP) a revenit printre societatile cu o lichiditate buna, detasandu-se fata de ceilalti emitenti de la prima categorie cu un rulaj de 212,8 milioane RON. Cumparatorii intrati astazi in piata acestor actiuni, cu ordine ceva mai mari de cumparare, au dus pretul la palierul de 0,2500 RON/actiune, pentru ca la finalul sedintei sa fie atins maximul de 0,2640 RON. La nivelul cursului de inchidere, de 0,2580 RON/actiune, titlurile SOCP inregistreaza o crestere de 6,6%.

Biofarm Bucuresti (BIOF) a reintrat intr-un tunel ingust, insa la un nivel superior, dupa cresterile de la finalul saptamanii trecute. In conditiile in care majoritatea actiunilor s-au tranzactionat la 0,5400 RON/actiune, pretul mediu s-a apreciat cu 2,1%.

O alta actiune lichida a fost Ardaf Cluj-Napoca (ARDF), cu un rulajd e 112,6 mii RON. Cursul a scazut astazi pana la un minim de 0,2210 RON/actiune, inchizand la 0,2350 RON, cu 5,2% mai jos fata de sedinta anterioara.

SSIF Prime Transaction SA